Sanatate

Tratamentul si prevenirea alcoolismului

Tratamentul alcoolismului consta intr-o cura de dezintoxicare care cuprinde o faza de sevraj si o faza de psihoterapie.

 

 

Alcoolicul poate efectua o cura de dezintoxicare doar dupa ce a devenit constient de starea sa si a decis sa se elibereze de dependenta fata de alcool.

 

 

Sevrajul, cu durata de 2-3 saptamani, se poate desfasura in functie de dorintele si starea de sanatate ale bolnavului, la domiciliu sau la spital. Spitalizarea e recomandata alcoolicilor care n-au reusit un sevraj la domiciliu sau care au complicatii medicale si probleme familiale importante.

 

 

Sevrajul impune supraveghere medicala, deorece oprirea brusca a consumului de alcool antreneaza o serie intreaga de tulburari grave grupate sub denumirea de delirum tremens: trumor generalizat, accelerarea ritmului cardiac, transpiratii, confuzie mentala, halucinatii si deshidratare importanta; de asemenea, pot interveni si convulsii.

 

 

Tratamentul simptomelor legate de sevraj se bazeaza pe rehidratarea intensiva a pacientului, asociata administrarii de vitamine din grupul B, si pe adminstrarea de tranchilizante (anxiolitice). Depasind perioada de sevraj, organismul poate suporta abstinenta. Odata dezintoxicat insa, sub amenintarea revenirii la alcoolism, individul nu trebuie sa mai bea niciodata. In acest caz, pentru evitarea recidivelor, sustinerea psihologica este esentiala.

 

 

Alcoolicul inrait, respins cateodata de anturajul sau, are adesea o proasta parere de sine. El simte nevoia de a se deculpabiliza si de a-si recapata increderea in sine. Acesta este nivelul la care intervine psihoterapia, al carei obiectiv este acela de a-l invata pe individ sa traiasca fara alcool, responsabilizandu-l si oferindu-i noi repere de viata.

 

 

Exista in cadrul consultatiilor alcoolicilor, intalniri de grup care ii permit bolnavului sa inteleaga mai bine ceea ce l-a condus la alcoolism. Vechii alcoolici pot urma si sedinte de relaxare ce au rolul de a revaloriza imaginea despre corpul si sufletul lor. Ei sunt sfatuiti ca, dupa dezintoxixare, sa contacteze neaparat una dintre numeroasele asociatii ale fostilor bolnavi, cu scopul de a intalni si cunoaste persoane care au traversat si ele aceleasi dificultati.

 

 

De fapt, fostul bautor e confruntat mereu cu tentatia de a se “scufunda din nou” iar vindecarea sa nu e niciodata pe deplin dobandita. Fostul alcoolic are nevoie de o anumita forta de caracter, pe care o poate descoperi in preajma persoanelor care s-au confruntat cu aceleasi probleme si care pot sa-i ofere sustinerea morala necesara.

 

 

Creata in 1935 la New York de catre un medic si un agent de schimb, ambii fosti alcoolici, Asociatia Alcoolicilor Anonimi este prezenta in aproape 140 de tari.

 

 

Scopul ei este ca dezintoxicarea sa fie de durata. Singura conditie impusa pentru a adera este prezenta dorintei de a nu mai bea. Sedintele de terapie de grup sunt organizate o data pe saptamana si in cursul lor fiecare isi impartaseste propria experienta, ce l-a impins sa devina alcoolic, ce l-a determinat sa renunte la alcool, dificultatile cu care s-a confruntat etc. Fiecare pacient nou isi alege un indrumator care il va incuraja sa depaseasca perioada de sevraj. De asemenea, el dispune de sustinerea constanta a celorlalti membrii ai asociatiei pe care ii poate contacta sub diferite forme, in caz de nevoie.

 

 

Fara a-i face neaparat morala, a-l informa pe un bautor despre pericolul consumului de alcool poate avea rolul de a-l determina sa consulte un medic si sa-si reduca consumul  de bauturi alcoolice, pe cand, pentru dependenta odata instalata, singurul remediu va fi absistenta definitiva.

 

 

Rolul statului este primordial, atat din punctual de vedere legislativ (reglementarea consumului de alcool la locul de munca, publicitatea, protectia minorilor), cat si din punct de vedere informativ asupra consecintelor consumului exagerat de alcool.

 

 


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *