Sanatate

Tratamentul hormonal al menopauzei la femei

Orice tratament hormonal al menopauzei se bazeaza pe estrogeni si progesteron.

 

 

Estrogenii (adica estradiolul 17 beta) sunt identici cu hormonul secretat de ovare. Pot fi administrati sub forma de comprimate, de gel sau de patch (plasture). Sunt neparat insotiti de progesteron, care permite restabilirea unui bun echilibru hormonal la nivelul uterului. Progesterolul se administreaza intotdeauna sub forma de comprimate.Tratamentul poate fi considerat substitutiv, pentru ca reproduce cel mai bine ciclul natural. Puteti alege administrarea prin piele sau pe cale orala – dupa dorinta.

 

 

Patchul este un plasture autocolant care contine estrogeni; aplicat pe piele, distribuie dozele in mod regulat si permanent. Este forma cea mai moderna a tratamentului pentru menopauza, fiind o metoda la fel de flexibila ca si celelalte, deoarece exista in trei doze diferite.

 

 

Unele femei au optat pentru aceasta metoda pentru ca nu le place sa ia medicamente si pentru ca il gasesc mai natural. Cand sunt luati pe cale orala, estrogenii sunt in mare parte distrusi in stomac. Ca sa fie eficienti, trebuie sa li se adauge o serie de compusi sau sa fie transformati in particule foarte mici (micronizare). In acest caz se folosesc mari cantitati de hormoni, o parte concentrandu-se in ficat.Trecerea prin ficat va activa numeroase procese enzimatice, unele pozitive, ca scaderea colesterolului, altele mai putin benefice, precum cresterea anumitor factori de coagulare. De asemenea, tratamentul cu estrogeni pe cale orala duce la cresterea trigliceridelor.

 

 

Din momentul aplicarii, estrogenii continuti in patch sunt stocati in piele, de unde ies treptat in cursul zilei, trecand in circulatia sangvina. Nu exista nici un efect metabolic nociv.

 

 

Tratamentul de acest gen este recomandat mai ales femeilor care prezinta un risc cardiovascular si in particular fumatoarelor (la care acest risc este foarte mare). Cercetarile au aratat ca nicotina distruge principiul activ al tratamentului cand acesta e administrat pe cale orala, ceea ce nu s-a dovedit la patch. Solutia ideala ramane totusi renuntarea la fumat.

 

 

Patchul prezinta un mic inconvenient, si anume aparitia unor iritatii ale pielii la unele femei, iar la altele dezlipirea.

 

 

Gelul este cea mai veche forma de tratament hormonal al menopauzei. E vorba de un gel hidroalcoolic care contine estradiol, doza fiind de 60 mg la 100 de gel. Se aplica pe antebrate si pe burta (unde pielea este mai fina), absorbtia prin stratul cornos facandu-se in trei minute.

 

 

Anumitor femei le convine de minune acest aspect “cosmetic”, care prezinta avantajul de a fi invizibil si usor de folosit. Produsul se comercializeaza in tuburi sau in flacoane cu dozator.

 

 

Calea orala e cea mai simpla pentru persoanele care nu se feresc sa ia medicamente. De cele mai multe ori, comprimatele sunt suportate fara probleme. Daca se intampla sa dea stari de greata, poate fi vorba de o supradozare, asa ca se va reduce cantitatea. Doza de 2 mg pe zi a fost multa vreme considerate ca singura eficienta; tendinta actuala este de a prescrie doze hormonale de un miligram.

 

 

Progesterenul si progestativele. Tratamentele pe baza de progesteron, complement indispensabil al estrogenilor, se iau intotdeauna pe cale orala. Fara nici o exceptie. In viitor, se va gasi in comert un gel vaginal cu progesteron, care nu va fi insa recomandat, la inceput, decat pentru tratarea sterilitatii. De asemenea, se asteapta aparitia unui patch care va contine atat estrogeni, cat si progesteron si va permite eliberarea simultana a ambilor hormoni.

 

 

Progesteronul este prescis pentru echilibrarea estrogenilor si reducerea durerilor de sani. Exista pe piata zece formule moleculare diferite de progesteron, fiecare cu avantaje si inconveniente; alegerea se face in functie de reactiile individuale ale pacientei. Doar una dintre formule provine din progesteronul natural, dar poate provoca ameteli si somnolenta, asa ca se recomanda de regula seara, inainte de culcare. Este indicat pentru femeile care nu dorm bine.

 

 

Cat timp trebuie urmat tratamentul? Cat va fi nevoie. Daca optezi pentru tartament hormonal, trebuie sa stii ca sunt necesari cel putin sapte ani ca el sa aiba efecte benefice in combaterea osteoporozei. In general, unele femei iau tratamentul 5-15 ani si se simt foarte bine; pe de alta parte unele il sisteaza sau il folosesc periodic. Tratamentul nu inseamna un contract. Important este sa fii bine informata si sa hotarasti in cunostiinta de cauza.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *