Diete

Sucurile de legume in dietoterapie

Datorita proprietatilor lor terapeutice sucurile de legume au o actiune stimulatoare generala si de dezintoxicare a organismului, fiind recomandate in cazurile de demineralizare, in insuficientele hepatice sau renale si, mai ales in afectiunile digestive.

 

 

Pretioase pentru persoanele bolnave, carora le vindeca sau amelioreza diferite afectiuni, energizante si stimulative pentru cei sanatosi, sucurile de legume sunt o sursa importanta de zaharuri usor asimilabile, de proteine, lipide, compusi cu proprietati antibiotice, vitamine, minerale, enzime. Facand parte din grupa alimentelor-medicament, care au si rolul de a regla tranzitul intestinal, de a creste diureza si transpiratia, de a favoriza eliminarea toxinelor acumulate in organism, drenoare prin excelenta, sucurile de legume au urmatoarele avantaje in dietoterapie:

 

 

–    asigura un necesar energetic important;
–    sunt usor asimilabile, iar efortul digestiv este minim;
–    reprezinta concentrate naturale de vitamine, minerale, oligoelemente, acizi organici, substante colorante activ biologic;
–    sunt nutritive, revitalizante, stimulative.

 

 

Pentru a-si dovedi maxima eficacitate, sucurile trebuie sa fie preparate numai din legume proaspete si sanatoase, sa nu se pastreze de pe o zi pe alta, sa se bea cu inghitituri rare si sa se mestece bine pentru insalivare.

 

 

Iata cateva sucuri de legume si efectele lor terapeutice pentru sanatatea omului:

 

 

–    Sucul de telina este recomandat in curele de slabire, reumatism, guta, tuse, catar bronsic, litiaza renala, impotenta, oboseala, boli de plamani, cate 100 ml inaintea micului dejun. Are efecte favorabile asupra regenerarii tesuturilor, incetinirii procesului de imbatranire celulara, dar si proprietati afrodiziace.

 

 

–    Sucul de rosii are proprietati bactericide, de distrugere a microbilor; are efecte benefice in anemie, anorexie, astenie, ateroscleroza, boli reumatice, boli ale prostatei, litiaza biliara si renala, guta. Stimuleaza secretia sucului gastric si pancreatic, are proprietatea de a micsora vascozitatea sangelui si, ca urmare, se reduce riscul afectiunilor vasculare. Este un bun aliment-medicament pentru copii debili si batrani, care pot consuma intre 250-300 ml zilnic.

 

 

–    Sucul de morcov are proprietati tonice, remineralizante, antianemice, depurative, diuretice, vermifuge. Este indicat in astenii, anemii, enterocolite, infectii intestinale, ulcer gastroduodenal, reumatism, guta, dermatoze, in prevenirea bolilor infectioase si a imbatranirii precoce. Se beau cate 3-4 pahare de suc pe zi, dintre care unul dimineata, inainte de micul dejun, o perioada de 15-20 de zile pe luna.

 

 

–    Sucul de cartofi este diuretic cicatrizant, antispasmodic, antiulceros, antidiabetic. Amestecat cu suc de morcovi si cu miere de albine, se foloseste ca remediu in grastritele hiperacide. Se consuma cate ½ pahar de suc de 3-4 ori pe zi, timp de o luna de zile. Se poate combina cu suc de telina, de lamaie sau de morcovi.

 

 

–    Sucul de sfecla rosie este foarte nutritiv, energizant si mineralizant. Se recomanda in anemii, afectiuni pulmonare, guta, in unele forme de cance. Stimuleaza cresterea numarului de globule rosii in  sange, are efect depurative aupra rinichilor si ficatului.

 

 

–    Sucul de varza cruda se recomanda in gastrite, ulcer gastric si duodenal, in eruptii cutanate, in diabet, in colitele ulceroase. Are si proprietati antihemoragice.

 

 

–    Sucul de ridiche neagra este indicat in litiaze biliare, insuficienta hepatica, afectiuni pulmonare, bronsite cronice, astm, reumatism, guta, alergii, eczema. Se beau 20-50 ml/zi, deoarece este foarte concentrat, si se administreaza, de obicei, in combinatie cu suc de morcovi.

 

 

Pentru obtinerea efectelor dorite si pentru evitarea alterarii prin fermentatie, sucurile naturale trebuie sa fie consumate imediat dupa preparare, si chiar la frigider nu se pastreaza mai mult de 24 de ore.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *