Sanatate

Transpiratia si mirosul corporal

Transpiratia este raspunsul normal al corpului la cresterea temperaturii corporale. Transpiratia variaza larg de la o perioada la alta. Multe femei transpira mai abundent in timpul menstruatiei. Ingestia de bauturi fierbinti sau continand alcool sau cafeina, poate determina cresterea temporara a transpiratiei.

 

 

Pentru cei mai multi dintre noi, transpiratia este numai o neplacere minora. Dar pentru anumite persoane, axilele, picioarele si mainile asudate reprezinta o dilema majora. Transpiratia este de fapt inodora; dar poate sa aiba un miros neplacut sau ofensiv, atunci cand bacteriile se multiplica si patrund in secretiile corpului prin produsi ce determina mirosuri fetide. Transpiratia si mirosul pot fi influentate de dispozitie, activitate, hormoni si unele alimente, precum cafeina.

 

 

O “transpiratie rece” este de obicei reactia organismului la afectiuni grave, anxietate sau durere intensa. O transpiratie rece ar trebui sa primeasca imediat atentie medicala daca sunt semne de confuzie sau dureri de piept sau stomac.

 

 

Modalitati de autoingrijire:

–    Purtati lenjerie confectionata din materiale naturale, in special bumbac.
–    Spalati-va zilnic. Sapunurile antibacteriene ar putea ajuta, dar la unii pot fi iritante.
–    Incercati produse comerciale (fara prescriptie medicala), de exemplu spray si lotiune antiperspiranta, care contin clorhidrat de aluminiu sau solutie tampon de sulfat de aluminiu.
–    Pentru picioare transpirate alegeti pantofi din materiale naturale, care lasa piciorul sa respire, precum pielea.

 

 

–    Purtati ciorapi adecvati. Sosetele din bumbac sau de lana ajuta la mentinerea picioarelor uscate, pentru ca absorb umezeala. Sosetele din acrilat, un material sintetic, mentin umezeala in jurul picioarelor. Schimbati-va ciorapii si celelalte articole de lenjerie o data sau de doua ori pe zi si uscati-va bine picioarele.
–    Dupa fiecare baie stergeti-va picioarele cu un prosop. Microorganismele se multiplica rapid in spatiile umede dintre degete.
–    Folositi pudre comerciale pentru picioare pentru a absorbi transpiratia.
–    Aerisiti-va picioarele. Mergeti descult de cate ori aveti ocazia. Daca nu puteti, descaltati-va din cand in cand. Femeile ar trebui sa poarte dresuri cu talpi de bumbac.

 

 

–    Pentru axile transpirate folositi antiperspirante. Daca iritarea este o problema, va poate folosi o crema cu hidrocortizon 0,5 %.
–    Aplicati antiperspirante peste noapte, la culcare pentru palme si picioare asudate. Incercati antiperspirante neparfumate.
–    Incercati iontoforeza. Aceasta procedura, in care un current de electricitate cu intensitate mica este proiectat pe o portiune selectata a corpului, cu ajutorul unui dispozitiv alimentat de o baterie, poate fi utilizata cu succes.

 

 

–    Eliminati cafeina si alte stimulente din dieta, ca si alimentele cu mirosuri puternice, ca de pilda usturoiul si ceapa.

 

 

Asistenta medicala

Medicul curant va poate prescrie prepararea unui antiperspirant. Pentru unii, chirurgia ar putea fi o solutie. Operatia indeparteaza problematicele glande sudoripare. Totusi, se recomanda numai anumitor persoane cu suferinte si iritatii persistente, datorate antiperspirantelor si transpiratiei abundente.

 

 

Consultati medicul daca, fara nici un motiv obiectiv, observati ca transpirati excesiv sau aparitia transpiratiei nocturne. Infectiile, disfunctiile de glanda tiroida si unele forme particulare de cancer pot produce modificari ale secretiei sudoripare.

 

 

Transpiratia excesiva asociata cu greutatea la respiratie sunt semnale de alarma. Ele ar putea fi semne de criza cardiaca. Cateodata, o modificare a mirosului semnaleaza instalarea unei boli. Un miros aromat (ca de fructe) ar putea fi un semn de diabet sau unul amoniacal ar putea fi un semn de boala hepatica.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *