In vizor

Traian ”Fierăstrăul pădurilor” Larionesi, s-a înșurubat și în execuția Centurii Comarnic. Nu știm cum se face de numai ”certații cu legea” ajung la banii publici?

O asociere de firme condusă de Frasinul SRL, o firmă din județul Bistrița-Năsăud patronată de Traian Larionesi, a început lucrările la centura Comarnic, un proiect de numai 6 kilometri finanțat cu fonduri europene în valoare de aproape 48 de milioane de euro. Aceasta în condițiile în care omul de afaceri și firma Frasinul sunt judecați pentru fraudă cu fonduri europene legată de un caz mai vechi din 2014-2015. De precizat că legea achizițiilor publice nu interzice participarea la licitații a firmelor sau oamenilor de afaceri inculpați. Că așa sunt legile din România: date în favoarea penalilor de către niște legiuitori care, în mare lor majoritate, și-au dat măsura afinității penale cu penalii.

Nu știm cum se face dar numai șmecherii au afaceri cu banul public sau profită de bunăvoința autorităților publice locale și fac șmenuri imobiliare. Așa și cu această ”famiglie” Larionesi. Penalofilul Traian Larinesi de la Frasinul SRL este văr cu Florin Larionesi de la Campeador Grup, care a țepuit 40 de clujeni vânzându-le drept apartamente niște chestii care apar în acte ca garaje (conform autorizației de construcție) și care-i râde în nas Mărețului Primar al Cluj-Napoca, Emil Boc, iute vărsător de excavator peste casele amărăștenilor, procrastinator peste afacerile ilicite ale ”poganilor”.

CITEȘTE: Clujul nu pentru profit, ci pentru oameni. Da, pentru oamenii protejați de municipalitate. Garajele de pe Calea Someșeni nr. 8 sunt tot acolo, sunt tot apartamente. Că a ”vorbit” Boc cu ”omul” și ăla a zis ”că se rezolvă” ”până la toamnă”. N-a precizat anul. Dar nici nu a fost întrebat

CITEȘTE: Boc n-a fost capabil să demoleze niște garaje transformate în apartamente, la doi ani de la o sentință definitivă a Justiției, dar și-a adjudecat la licitație firmă de demolări. Să se năpustească peste amărâții din Valea Fînațelor, nu peste amicii Urbanismului de Cumetrie

CITEȘTE: Construcțiile ilegale vor putea fi DEMOLATE mai ușor. Somația va putea fi înmânată unei alte persoane decât proprietarul. Poate OSĂ demoleze Boc și garajele-apartament ale lui Florin Larionesi de la Campeador Grup

Cum să nu fie România un stat eșuat în care penalofilii își fac de cap din moment ce sunt lăsați și încurajați de legi și cumetrii să-și facă de cap? Mai ales cu banul public.

Revenind, lucrările au început pe 6 noiembrie după ce contractul a fost semnat în mai acest an de către președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu.

Potrivit SEAP, platforma de achiziții publice, contractul a fost atribuit prin licitație publică după ce doar o ofertă a fost declarată admisibilă, o ofertă a fost considerată neconformă, iar alte două au fost retrase. Cu alte cuvinte, a existat doar o ofertă viabilă, cea a asocierii de firme câștigătoare. Criteriul de atribuire ar fi fost ”raportul calitate – preț”.

Potrivit economedia.ro, centura Comarnic este un proiect de investiții pe care Consiliul Județean Prahova l-a preluat de la Ministerul Transporturilor/CNAIR, finanțarea este asigurată prin Programul Transporturi 2021-2027, iar termenul de execuție de 24 de luni ar putea fi redus la doar 12 luni, pentru deschiderea șoselei în noiembrie 2024.

Centura va ocoli orașul Comarnic și DN1 prin vest. Proiectul presupune şi construirea a trei poduri noi, dar şi dublarea podului peste râul Prahova de pe un drum județean. În același timp, se va construi un pasaj peste râul Prahova și calea ferată Ploiești-Brașov. La intersecțiile cu DN1, sunt prevăzute sensuri giratorii. Centura Comarnic va servi ca drum de descărcare a viitoarei autostrăzi.

„Începem efectiv construcția Centurii orașului Comarnic. Astăzi, după 30 de ani de neputință ale mai multor administrații locale și centrale noi începem efectiv construcția Centurii. Am speranța că la anul, pe vremea asta să mergem pe Centura Comarnic și, mai mult de atât, Centura va fi parcursă în mai puțin de 4 minute”, declara președintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, pe 6 noiembrie la deschiderea lucrărilor.

Cine e firma Frasinul, liderul asocierii

Potrivit documentelor firmei publicate în Monitorul Oficial, asociatul unic al firmei este Traian Larionesi. Administrator este Ionuț-Cristian Larionesi (25 de ani).

Traian Larionesi este un milionar din Bistrița Năsăud abonat la contracte cu statul. Potrivit SEAP, firma acestuia, Frasinul – în asociere cu alte companii – este implicată în contracte cu statul de peste 350 de milioane de euro, contracte semnate doar în acest an.

Potrivit bilanțurilor fiscale ale firmei publicate pe portalul ministerului de Finanțe, firma Frasinul a avut anul trecut 214 angajați și un profit net de aproape 2 milioane de euro, la o cifră de afaceri netă de peste 50 de milioane de euro.

Trims în judecată de DNA pentru fraudă cu fonduri europene de aproape un milion de euro

În octombrie anul trecut, firma Frasinul și patronul ei, Traian Larionesi, au fost trimiși în judecată de DNA Cluj pentru fraudă cu fonduri europene de aproape 1 milion de euro.

”În perioada 2014-2015, în contextul implementării a două proiecte finanțate din fonduri nerambursabile ce vizau modernizarea infrastructurii rutiere forestiere în comunele Josenii Bârgăului și Prundu Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud, administratorii celor două societăți ar fi pus la dispoziția reprezentanților celor două comune mai multe documente nereale pe care aceștia din urmă le-ar fi depus fără vinovăție la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.).

Documentele respective cuprindeau informații nereale referitoare la:

– proveniența pietrei sparte ce a fost utilizată la construcția unora dintre drumurile forestiere (o parte din acest produs de carieră ar fi fost exploatat fără drept de la fosta mină Colbu, situată pe raza comunei Prundu Bârgăului),

– constructorul care ar fi efectuat în realitate majoritatea lucrărilor de construcție a unuia dintre drumuri (această activitate ar fi fost subcontractată fără drept unei societății comerciale, fără a fi anunțat beneficiarul lucrării).

Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat prejudicierea, de către cei doi oameni de afaceri, a bugetului UE cu suma de 4.156.577 lei și a bugetului Agenției Naționale pentru Resurse Minerale în sumă de 34.122 lei”, arată DNA într-un comunicat de presă din noiembrie anul trecut. Vezi aici la punctul 2.

Procesul este în faza de cameră preliminară la Tribunalul Bistrița-Năsăud și are următorul termen de judecată pe 22 noiembrie 2024.

Traian Larionesi, supranumit ”Fierăstrăul codrilor”, a devenit cunoscut în urma unui reportaj Pro TV din 2018 care a arătat că un utilaj al firmei sale toca bușteni sănătoși în inima pădurii și îi trasforma în rumeguș. Tocătorul forestier, un utilaj de 500.000 de euro, are rolul de a curăţa pădurea după o exploatare forestieră, de resturi care rămân în urma exploatării: crengi, scoarță de copac.

O firmă care a închiriat tocătorul de la Larionesi ar fi tocat buștenii sănătoși pentru că un camion plin cu rumeguş nu trebuie declarat în platformă SUMAL (o aplicație a Romsilva de urmărire a materialelor lemnoase), dacă pleacă dintr-un depozit de cherestea. Ci numai dacă provine din mijlocul pădurii – o altă hibă legislativă dintr-o Românie încăpută legislativ pe mâna unor mafioți care face ca orice camion pornit ilegal din pădure și care nu e prins în flagrant să devină apoi legal, pe drumurile publice, în baza unui aviz fals de însoţire a mărfii.

Vezi reportajul PROTV realizat de jurnalista Ramona Țintea aici.

Larionesi a mai făcut obiectul unui scandal de presă după ce, în urmă cu câțiva ani, s-a fotografiat cu animale sălbatice ucise într-un safari în Africa și Asia.

Sursa Foto: Gazeta de Bistrița

A scăpat ca prin minune de acuzațiile de dare de mită

Afaceristul Traian Larionesi a fost audiat ca martor în dosarul DNA al fostului șef al IPJ Bistrița, Ovidiu Mureșan, deși procurorii susțineau că i-ar fi dat polițistului un autoturism de teren şi o armă de vânătoare de 17.000 de lei.

„Comisarul şef Mureşan Ioan Ovidiu, împreună cu finul său, comisarul şef Hasnăş Roberto protejează activităţile ilicite desfăşurate de Larionesi Traian, împiedicând ofiţerii şi agenţii de poliţie din subordine să controleze mijloacele de transport care aparţin societăţilor comerciale controlate de acest om de afaceri sau împiedicându-i să aplice măsurile legale de sancţionare, în cazurile în care au fost contastate ilegalităţi”, se arată în referatul procurorilor.

Potrivit procurorilor, în noiembrie 2013, Traian Larionesi a fost oprit în trafic în judeţul Suceava, după ce poliţiştii au constatat nereguli în legătură cu plăcuţele de înmatriculare ale autoturismului  său, un Jeep Wrangler. Omul de afaceri a cerut sprijinul șefilor poliţiei din Bistrița și ar fi scăpat fără probleme.

Traian Larionesi este considerat de presa locală un apropiat al șefului CJ Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.

 

FOTOCREDIT: deprahova.ro