Sanatate

Toxiinfectia alimentara – boala a anotimpului cald

Vara, riscul de a suferi o toxiinfectie alimentara este mai mare decat in alte anotimpuri ale anului. Medicii avertizeaza inca o data asupra respectarii regulilor minime de igiena personala si de manipulare a alimentelor.

 

 

Toxiinfectia alimentara este o boala acuta ce apare cel mai adesea in focare epidemice (in familii sau colectivitati) si mai rar izolat. Poate fi provocata  de o bacterie (cel mai des Salmonela si Escheria coli), de un virus sau un parazit. Microorganismele patogene ajung in organism prin alimente sau apa contaminate, dar si prin maini, vesela, suprafete de lucru murdare. Vara este anotimpul cu riscul cel mai mare de a contracta aceasta boala din cauza temperaturilor ridicate si a umiditatii crescute – un mediu ce le prieste de minune microbilor de tot felul, care se dezvolta cu repeziciune.

 

 

Alimentele care contin o cantitate mare de apa sunt mai usor perisabile. Carnea si produsele din carne, pestele, laptele, smantana, frisca, maioneza, untul, cremele cu unt, ouale nu trebuie lasate mult timp la temperatura camerei, ci se pastreaza la rece, in frigider.

 

 

Simptome

Semnele unei toxiinfectii alimentare sunt greata, varsaturile, starea de rau, scaunele frecvente si apoase, durerile de cap si abdominale si febra (frisoane). Nu este obligatoriu ca toate aceste simptome sa se manifeste. Exista forme usoare de boala, dar si forme severe, in functie de cantitatea de toxine ingerata si de starea de sanatate inainte de infectie. Formele usoare trec in cel mult 24 de ore si se tratateaza acasa, cu un regim alimentar: supe, orez fiert, branza de vaci, carne de pui fiarta sau preparata la gratar. Hidratarea este foarte importanta in recuperare.

 

 

Voma si scaunele frecvente pot provoca o deshidratare severa a organismului, care poate fi fatala varstnicilor cu insuficienta renala sau cardiaca. In aceste cazuri este foarte importanta interventia de urgenta a medicului.

 

 

Manifestarile toxiinfectiei nu sunt doar suparatoare, ci si, adeseori, dureroase. Primele semne ale bolii apar, in general, intre 2 si 48 de ore dupa consumul alimentelor contaminate. Nu uitati! Trebuie sa va adresati medicului daca simptomele sunt severe sau dureaza mai mult de doua zile, daca aveti febra peste 39º C si dureri abdominale intense, daca observati sange in varsatura sau in scaun. In aceste cazuri poate fi vorba de o forma mai grava de toxiinfectie bacteriana sau o intoxicatie chimica, ce necesita tratament de specialitate.

 

 

Ce e de facut?

Daca simptomele nu sunt grave inseamna ca ati facut o forma usoara de toxiinfectie alimentara virala si veti reusi sa invingeti boala apeland la cateva masuri simple:

In primele 24 de ore de la debut nu luati medicamente impotriva diareei si a varsaturilor, deoarece acestea impiedica organismul sa elimine natural germenii ce au provocat afectiunea. Beti cat mai multe lichide (apa minerala, plata, ceai de plante fara zahar).

Timp de 12 ore nu mancati nimic, beti doar lichide, pentru a preveni deshidratarea. Prin diaree si varsaturi, organismul pierde cantitati importante de lichide. Trebuie stiut ca copiii si varstnicii se deshidrateaza mai repede.

 

 

Dupa primele 24 de ore de regim hidric, puteti sa incepeti sa mancati alimente dietetice – orez, banane, paine prajita, supe slabe.

O toxiinfectie usoara va dura maximum 1-2 zile.

Igiena buna … trece primejdia rea

 

 

Contaminarea se poate petrece ca urmare a nerespectarii igienei sau a pastrarii alimentelor la temperaturi necorespunzatoare. Contaminarea alimentelor cu microbi si bacterii poate fi prevenita doar daca mentineti permanent o igiena riguroasa in bucatarie si daca respectati cateva reguli de baza privind depozitarea si prepararea mancarurilor:

 

 

Spalati-va intotdeuna pe maini cu apa si sapun inainte de a pregati mancarea. Vasele, tacamurile, ustensilele si blatul pe care lucrati in bucatarie trebuie sa fie perfect curate. De asemenea, spalati cu jet de apa fructele si legumele proaspete pe care le folositi in gastronomie.

 

 

Decongelati carnea in frigider sau cuptorul cu microunde, dar in niciun caz sub jet de apa calda.

Evitati sa mancati carne, peste sau oua crude si nu consumati carne sau produse lactate preparate care au stat mai mult de doua ore afara din frigider. Atentie mare la consumul sau prepararea alimentelor cu oua de rata!

 

 

Verificati intotdeuna data de valabilitate de pe ambalajele produselor atat la cumparare cat si inainte de a le consuma. Alimentele incriminate cel mai frecvent sunt ouale si preparatele care contin oua (maioneze, produse de patiserie, inghetate), laptele si produsele din lapte, carnea, mezelurile si pestele.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *