Analiza

#toxicitate şi #putoare la Transilvania Smart City (toxic, toxic, da-i scumpuţ)

de Szakats Istvan

În 2021, APM a emis avizul de încadrare EIA pentru “Transilvania Smart City” cu condiția: ”se impune titularului, declarația notarială în care acesta menționează că se obligă să anunțe potențialii cumpărători și/sau chiriași de eventualul disconfort datorat mirosului din zonele de depozitare deșeuri de la Pata Rât” – aflăm dintr-un articol Adevărul.

Distins client al “Transilvania Smart City”, oare ți-a zis agentul de vânzare aia cu “pute-pute” – din dictonul “pute-pute, da’-i scumpuț”? Vezi că trebuia.

Și mai vezi că dacă tu sau ai tăi o să aveți anemie, probleme de fertilitate, pierderi de memorie sau de funcții motorice, s-ar putea să vă vină de la contaminarea cu Mn din zonă, de cam 1000 ori nivelul de alertă. De asta sigur „ți-or zâs” agentul de la TSC.

Nu de alta, dar APM nu se obosește să aibă o părere proprie dacă tu vei muri acolo otrăvit sau nu. Întrebați fiind, ei se acoperă fix cu studiul (link în al doilea comentariu) care arată și toxicitățile, și care concluzionează așa: SMID ”poate funcționa în condițiile în care se respectă mențiunile de la capitolul 8 – condițiile de conformare și planul de monitorizare. În aceste condiții nu se vor dezvolta efecte adverse asupra stării de sănătate a populației din zona de influență a obiectivului”.

Deci, DACĂ condiții de conformare și DACĂ plan de monitorizare, da? Hai să vedem ce zic astea. Condițiile de conformare includ, între altele:

„1.1.5. Se va realiza o zona de protectie spre populatia din imediata vecinatate (colonia Budunus), zona pe care se va planta o perdea de vegetatie a carei tip si structura se va stabili cu Inspectoratul Silvic.”

Dar ce să vezi? Colonia Budunuș este fix zona ta. Vezi cumva acea perdea de vegetație -bașca din 2009, măricică așa? E acolo, sigur nu te-ai uitat bine.

„1.2.1. Pentru pulberi respirabile (PM10) se vor masura concentratiile acestora la limita amplasamentului si in cea mai apropiata zona rezidentiala; frecventa determinarilor va fi lunara, pe tot parcursul anului timp de un an. Cu alte cuvinte este necesra aceasta monitorizare pentru a confirma datele utilizate in evaluarea de risc si de asemenea pentru implementarea unor masuri de conformare daca se impune, precum si necesitatea continuarii monitorizarii si programul acesteia”

Oare s-au făcut aceste măsurători? Și, le ceri? Sigur nu are rost, totul e în regulă acolo.

„1.2.2. Pentru NO2, COV se vor masura concentratiile acestora la limita amplasamentului si in cea mai apropiata zona re zidentiala; frecventa determinarilor va fi lunara, pe tot parcursul anului timp de un an. Din acelasi considerent ca si in cazul PM10 aceasta monitorizare este necesara pentru a confirma datele utilizate in evaluarea de risc si pentru implementarea unor masuri de conformare daca se impune, ca de altfel si descrierea activitatilor de monitorizare ulterioare in cazul in care acestea se impun.”

Oare s-au făcut aceste măsurători? Le ceri? Eh, n-are sens, totul e în regulă acolo.

„1.2.3. Pentru alte substante (hidrogen sulfurat, metilmercaptan, sulfura de carbon si sulfura de dimetil) se va masura concentratia acestora la limita amplasamentuli si in cea mai apropiata zona rezidentiala o data pe trimestru, timp de un an de la demararea activitatilor.”

Oare s-au făcut aceste măsurători? Le ceri? Eh, totul e în regulă acolo.

„1.2.5. Orice modificare majora in cresterea capacitatilor de transfer, stocare si tratare mecano-biologica trebuie sa fie reevaluata din perspectiva expunerii umane in zonele din vecinatate.”

Oare s-au făcut modificări majore în creșterea capacităților de transfer de deșeuri? Și, s-au făcut reevaluările alea? Glumești? Totul e în regulă acolo.

„2.1. Stabilirea indicatorilor de sanatate care se vor urmari pe o perioada de 3 ani de la data demararii activitatilor. Informatiile cu privire la starea de sanatate a esantionului populational care urmeaza a fi investigat in dinamica vor contine -adresabiltatea pentru boli specifice >afectiuni respiratorii cronice si acute, alergice, conjunctivale si cutanate (astm bronsic, bronsita cronica, bronsita acuta, traheita, rinita, laringita, traheita, conjunctivita, sindroame alergice cutanate, respiratorii superioare si oculare)

  • intrebari specifice cu privire la simptomatologia afectiunilor mentionate mai sus (astm bronsic, bronsita cronica, bronsita acuta, traheita, rinita, laringita, traheita, conjunctivita, sindroame alergice cutanate, respiratorii superioare si oculare)

Oare se urmăresc acesți indicatori de sănătate? Oare vrei să-i ceri?

Eh, ce folos.

Vedeți voi, distinși locuitori ai Transilvania Smart Pata Rât.