In vizor

TOȚI OAMENII BARONULUI: Didu, fostul cameraman al lui Boc, bun de plată pentru 500.000 lei! A vrut să-şi păcălească un partener de afaceri, dar nu i-a ieşit

Firma Digger Construct, prin care fostul cameraman al lui Emil Boc, Ovidiu Moldovan, zis Didu, făcea afaceri imobiliare este în insolvență. A ajuns în această situație după ce două firme firme care i-au livrat materiale au rămas cu facturi neplătite în valoare de peste jumătate de milion lei. Inițial, fosta umbră a lui B(l)oc era cât pe ce să scape de plata datoriei, dar Curtea de Apel Cluj s-a pronunțat definitiv și a dispus înscrierea sumei în tabelul creditorilor.

În urmă cu doi ani, societățile ANDVAPOWER SRL și OMEGA ADVAS GROUP SRL, au cerut intrarea în insolvență a firmei Digger Construct, pe motiv că nu au fost plătite mai multe facturi.

Patronul celor două firme, Bura Uglean Vasile Danut, spune că are de primit de la Digger construct aproximativ 11 milioane de lei. Însă, în instanță au fost acceptate facturi de aproximativ 800.000 lei, unele dintre ele fiind emise în perioada 2017-2018. Companiile lui Bura au o cotă de piață și au lucrat cu Astaldi, Uti, Strabag, firme importante din domeniul construcțiilor.

El spune că firma Digger a plătit o parte din facturi, aproximativ un milion de lei, după care a sistat plățile.

CITEȘTE ȘI:

PROTECȚIA POLITICĂ NU ȚINE DE PRICEPERE ÎN AFACERI: Afacerea imobiliară a fostul cameraman al primarului Boc, între insolvență și facturi de milioane de lei neachitate

Societatea din Cluj este administrată de soții Letiția și Ovidiu Moldova, cel din urmă fiind fostul cameraman personal al primarului Emil Boc. Foștii lui colegi îi spuneau Didu și era umbra lui Boc, urmându-l pe politicianul clujean în toate băile de mulțime pe care le făcea.

Didu a văzut o oportunitate în dezvoltarea imobiliară a orașului și s-a apucat de afaceri.

CITEȘTE ȘI:

Didu, fostul cameraman al premierului Boc, a ajuns, în mod SUSPECT, mare dezvoltator imobiliar după ce „stăpânul” lui a revenit la Primărie

În business-ul imobiliar el a venit cu relațiile pe care le-a acumulat cât timp l-a filmat pe dom’ primar, iar Bura cu banii și know-how-ul.

”Când ne-am cunoscut nici măcar nu știa cum se face cimentul, dar avea relații așa că am convenit ca eu să investesc banii iar el pe partea de relații. Niciodată nu m-am gândit că voi fi înșelat de el, dar uite că s-a ajuns aici!”, spune Bura.

Însă, Didu nu a rezistat tentației și a încercat să îl tragă în piept pe Bura, iar acesta a cerut insolvența firmei pentru neplata facturilor.

Inițial, lichidatorul firmei lui Didu, INSOLV 2007 SPRL a refuzat să înscrie datoria în tabelul creditorilor. În urma unor procese, judecătorii au decis că suma trebuie să fie trecută.

La finele anului trecut Tribunalul Comercial Cluj a decis ”înscrierea creditoarei OMEGA ANDVAS GROUP S.R.L în tabelul definitiv de creanțe al debitoarei DIGGER CONSTRUCT S.R.L. cu o creanță chirografară pură și simplă în cuantum de 560.071,51 lei.” Luna aceasta, Curtea de Apel Cluj a decis cu titlu definitiv și executoriu să mențină sentința dată de Tribunalul Comercial Cluj.

Înainte de a intra în procedura de faliment, SC Digger Construct a declarat pe anul 2022 o cifră de afaceri de 1,9 milioane lei, un profit de peste 700.000 lei, datorii tot de aproximativ 700.000 lei și 5 angajați.

Ca să scape de răspundere a spus că fostul partener a întocmit facturi false

Întrebat de reporterii Gazeta de Cluj despre această situație, Ovidiu Moldovan a spus că, de fapt, fostul lui partener a falsificat mai multe acte pentru a ajunge la această sumă de bani. Motiv pentru care i-a făcut o plângere penală.

”Atâta a cerut el! (este vorba despre suma de aproximativ 11 milioane lei solicitată de cele două firme, n.red.) Erau niște facturi prescrise… Banii s-au cerut pe niște contracte false pe care am făcut plângere penală. Instanța le-a văzut, le-a admis că sunt false. Vom merge mai departe la procuror și probabil domnul va face pușcărie! În visurile lui sunt 10 milioane de lei! Acum firma nu mai este în insolvență pentru că tocmai am câștigat definitiv și irevocabil. Urmează să mă duc pe partea de penal și o să-l fac să răspundă conform legii”, spune fostul cameraman al lui Emil Boc.

Întrebat despre falsificarea contractelor și plângerea penală depusă împotriva lui, Bura Uglean Vasile Dănuț pare uluit de acuzații.

”Pe mine nu m-a chemat nimeni pentru nicio plângere penală! Habar n-am de astea! Într-adevăr, în cadrul procesului el a spus că nu recunoaște contractele, dar nu mă gândeam că se referă la faptul că am falsificat eu facturi! Atunci instanța i-a cerut să aducă alte contracte, dar a răspuns că nu are alte contracte. A zis că nu-s semnăturile lui pe facturi, dar atunci mă întreb de ce le-a introdus în circuitul contabil dacă facturile nu sunt semnate de el, putea să spună de la început că astea sunt false ! Însă, și pe contracte și pe facturi există aceleași semnături! Cred că a încercat toate chestiile ca să nu plătească. Apoi, dacă el spune că toate astea sunt false, atunci de ce a plătit o parte din datorii până acum?! În fine, el poate să spună ce dorește!”, mai declară Bura.

Didu mai are un Digger cu care face afaceri imobiliare de zeci de milioane

Pe lângă Digger Construct, Didu mai are și firma Digger Contractors cu care face afaceri imobiliare. În această firmă este asociat cu Liviu Borodi. Societatea a declarat o cifră de afaceri de peste 36 milioane lei, un profit de 9,5 milioane, datorii de 52 milioane și 14 angajați. Gazeta de Cluj a publicat articole (aici sau aici) despre cum cei doi fac afaceri imobiliare.

Recent, prin această societate a fost deschis un proces împotriva Primăriei Apahida pe motiv că societatea nu primește autorizația de construire a unui bloc într-o zonă de case. În cadrul procesului, reprezentanții firmei au susținut că se simt discriminați pe motiv că nu li se eliberează autorizația.

Imobiliare pe bandă rulantă

Ovidiu Moldovan a construit pe strada Constantin Brâncuși nr. 123 – 125 un bloc cu șase etaje: spații comerciale la parte și apartamente la nivelurile superioare. Pe aceeași stradă, la numărul 119, Digger Contractors, o altă firmă de-a lui Didu, mai are un ansamblu imobiliar, alcătuit din 2 blocuri cu regim de înălțime P+6. aceeași marcă o poartă dezvoltările imobiliare Ansamblul Nicolae Colan 2-4, Ansamblul Calea Turzii 188L, proiect P+8 pe strada Galați, proiect Donath Vest, proiect Sighișoarei, proiect strada Hasdeu, proiect Oașului.

Cel mai recent proiect imobiliar dezvoltat de Ovidiu Moldovan vizează comuna Apahida, iar pentru construcție firma Digger a făcut un parteneriat cu Nicolae Chiorean, patronul Panemar.

Potrivit Foaia Transilvană această afacere se construiește pe acte false. Digger și Panemar au demolat o veche clădire care a aparținut Cooperativei Apahida. În acte au trecut că vor extinde clădirea veche, numai că în realitate au demolat-o. Doar prin această extindere, proprietarii blocului puteau să construiască pe limitele existente.

Pentru ca afacerile imobiliare să meargă ca unse în comuna Apahida firma Digger a cumpărat un teren de la secretarul comunei Apahida, Alexandru David, cu 1.400.000 lei.

 

Sursa: Gazeta de Cluj