In vizor

Topul meseriilor de care fug clujenii

Scris de 799

Cluj-Napoca are numeroase avantaje profesionale pentru cei care își caută un loc de muncă. După cum era de așteptat, „mina de aur” este în IT. La polul opus, pe domenii de activitate, cea mai puțin căutată meserie a fost, anul trecut, cea de bucătar.

Rata șomajului la nivelul județului Cluj este cu mult mai mică în comparație cu celelalte județe – jumătate din media națională, conform datelor Institutului Național de Statistică (Eurostat). Majoritatea românilor consideră că municipiul Cluj-Napoca are oportunități foarte bune de angajare și beneficii care vin la pachet cu locul de muncă: asigurări de sănătate, abonamente sau reduceri la săli de sport, locații de cultură și divertisment, mașină de serviciu și altele. Cu toate acestea, anumite domenii de activitate sunt ocolite chiar și de către persoanele fără studii superioare sau necalificate.

Anul trecut, un top 10 al celor mai puțin căutate și dorite posturi, de pe lista Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Cluj, arată în felul următor: bucătar, muncitor necalificat la ambalarea produselor solide și semisolide, îngrijitor clădiri, funcționar informații clienți, confecționer-asamblor articole din textile, femeie de serviciu, programator ajutor,  ajutor ospătar, muncitor necalificat la spargerea și tăierea materialelor de construcții și lucrător bucătărie (spălător vase mari).

De asemenea, tot din evidențele AJOFM Cluj reiese faptul că postul de șofer autocamion sau pe mașină de mare tonaj a fost cel mai căutat anul trecut de către șomeri. 
Explicația specialiștilor în resurse umane pentru această balanță economică este că cele mai puțin căutate locuri de muncă ori sunt și cele mai slab plătite sau/și foarte puțin promovate de către angajatori.

”Cele care sunt cel mai prost plătite și mai puțin căutate, sunt de obicei foarte puțin promovate și nu se cheltuie aproape nimic pe recrutare. Sunt puse în Piața (ziarul Piața de la A la Z – n.r.) sau nici măcar acolo, sunt lipite afișe pe stâlpi sau companiile respective nu investesc deloc în recrutare. Pot să vă spun cu destul de mare certitudine că joburile în vânzări, în magazine (în special hipermarketuri) sunt joburi foarte ingrate. Sunt plătite incredibil de prost și își schimbă personalul mereu. Structura programului este infernală, adică trebuie să stai încălțat să ieși pe ușă că nu știi când te cheamă și nu investesc nici în promovare. Am văzut comentarii – legat de o companie cu care am colaborat – de genul: Oricum plătesc foarte prost, și te cheamă, și te trimit etc. Magazinele mici iarăși nu se promovează, își lipesc un anunț pe geam”, a declarat Adela Popovici, specialist HR.

Meseria de bucătar a fost cea mai nepopulară în ultima perioadă deoarece figurează și în topul celor mai prost plătite locuri de muncă din oraș. Cel mai mic salariu mediu net lunar, încasat în județul Cluj, a fost de 1.499 lei în restaurante și hoteluri, iar cel mai mare a fost de 5.553 lei în domeniul Informații și Comunicații; potrivit unui raport pe anul 2015 primit de la Direcția Județeană de Statistică Cluj.

 

 

Sursa foto: cugetliber.roULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 8 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 9 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 21 hours Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
 • Acum 2 days Jos palaria
  SOLIDARITATE PE CARE AM DORI SĂ O VEDEM ȘI ÎN TRIBUNE: ”U” Cluj se alătură CFR-ului pentru a-l ajuta pe fiul grav bolnav al unui fost fotbalist din Gruia
 • Acum 2 days In vizor
  NOUTĂȚI ÎN CAZUL DROGURI DISIMULATE ÎN CAFEA: Simon Selouk, un israelian judecat în România pentru trafic de droguri via Columbia, a fost asociat în afaceri cu finul lui Liviu Dragnea, cu un mason de rang înalt și cu un șef din Securitate. Acesta este cercetat și pentru pornografie infantilă
 • Acum 2 days Politica
  DUPĂ VIZITA COMUNĂ LA ION CEBAN, considerat de americani omul Moscovei, Vasile Dîncu îi dă și un brânci către președinție lui Marcel Ciolacu: ”Are toate atributele”
 • Acum 2 days PubliNews
  Primul concert de colinde pentru bunicii săraci din Gherla
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE