Din oras

Topul celor mai apreciati kinetoterapeuti din Cluj

Sunt cei care stau in spatele sportivilor de performanta, sunt cei care ii pregatesc pe fotbalisti sau baschetbalisti inainte de fiecare meci. La ei apeleaza cei cu probleme motorii sau cei ramasi cu probleme medicale in urma unor accidente. Kinetoterapia este un domeniu relativ nou in tara noastra, insa in Cluj-Napoca au reusit sa se impuna mai multi tineri in acest domeniu. Ziar de Cluj va propune sa ii cunoasteti pe cativa dintre ei.

Kinetoterapeutul Alexandru Paul Rohoznianu a absolvit Facultatea de Educatie Fizica si Sport, specializarea Kinetoterapie, in anul 2010. Experienta si-a dobandit-o practicand kinetoterapia la Spitalul de Recuperare Borsa si la Spitalul de Recuperare Cluj Napoca.
In prezent, el lucreaza in echipa de kinetoterapeuti de la Clinica MedStar, din cartierul Marasti, intr-o echipa de sase persoane pregatite in acest domeniu.

“Intru in contact cu multi oameni din toate categoriile sociale. Ajung la mine oameni care au trecut prin diferite interventii chirurgicale, cum ar fi hernie de disc. Acestea sunt cel mai des intalnite. Foarte multi au probleme la coloana”, spune clujeanul despre meseria lui.

Cei mai multi ajung la kinetoterapeut din cauza stilului sedentar de viata .

Desi este inca la inceput de drum, si Andreea Farcas s-a remarcat in randul colegilor ei. Tanara a absolvit Facultatea de Educatie Fizica si Sport, specializarea Kinetoterapie.

“Am urmat Liceul Sportiv in Targu Mures si doream sa continuui pe aceasta latura, de sport si kinetoterapie”, spune ea.

Timp de patru ani si jumatate, Andreea a lucrat cu sportivii de la U Cluj. Apoi, a luat-o de la zero in sectorul privat, la Q Clinic.

“Inainte realizam recuperare medicala si acum fac cu totul altceva, lucrez pe partea de estetica si fac cu totul altceva”, spune Andreea Farcas.

Tanara marturiseste ca multi oameni prefera un kinetoterapeut, in detrimentul salii de sport.

“In general sunt probleme medicale, post-operatorii, dureri de spate sau doar pentru intretinere. Sunt oameni care prefera un kinetoterapeut, pentru mobilitate si intretinere, in schimbul salii de sport”, spune ea.

Pe Catalin Priscariu il gasiti la Centrul de Refacere Universitatea Cluj, unde lucreaza inca din 2012. Un an a fost kinetoterapeut al echipei de rugby a clubului, iar mare parte din activitatea lui si-a dedicat- recuperarii sportivilor.

Profesional, a inceput ca tehnician maseur, in facultate.

„Mi-a placut sa ajut oameni si ma simt folositor, simt ca pot sa dau ceva inapoi. Satisfactia cea mai mare este atunci cand ajuti pe cineva. Nu lucram cu bani, ci cu oameni”, spune clujeanul.

“Nu cu regula mainii de fier faci treaba. In primul rand, trebuie sa stii sa motivezi pacientul. Noi suntem un fel de doctori, dar si psihologi in acelasi timp.”, completeaza el.

Catalin Priscariu face kinetoterapie de trei ani, dar inainte a facut masaje si fizioterapie, iar acum este kinetoterapeutul echipei de baschet fete de la Universitatea Cluj. El este cel responsabil sa pregateasca sporticii inainte de fiecare meci.

Adrian Resteman este si el un kinetoterapeut apreciat in randul sportivilor. El este fizioterapeutul echipei de baschet masculin “U” Mobitelco Cluj-Napoca. Resmetean a absolvit Facutatea de Educatie Fizica si Sport, sectia Kinetoterapie. Proaspat absolvent, el a lucrat la inceput intr-un hypermarket. Primul contract de munca in domeniu l-am avut cu Unirea Floresti, cand era antrenor Alpar Meszaros. Lucrand acolo, a primit intr-o zi propunerea unui coleg de a merge la “U” Mobitelco. In acelasi timp, tanarul lucreaza pe partea de fizioterapie si cu tenismenii Winners Club.

Gabi Bartha este cunoscut in Cluj pentru anii petrecuti in echipa tehnico-medicala de la CFR Cluj. Kinetoterapeutul Gabor Barta a ajuns la clubul CFR Cluj inca din anul 2002, fiind unul dintre cei mai vechi componenti ai staff-ului tehnic. In tot acest timp, prin mainile lui pricepute au trecut mare parte din jucatorii care au evoluat la clubul de fotbal clujean. Pentru a progresa in meseria sa, Bartha participafrecventla cursuri de calificare in kinetorerapie, in strainatate. Clujeanul a parasit echipa tehnica a CFR-ului si l-a insotit pe Vasile Miriuta la Gyor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *