In vizor

Tișe vrea să se spele pe mâini de responsabilitatea societăților FALIMENTARE din subordinea Consiliului Județean, folosite pentru a angaja pilele politice

Pe final de mandat, Alin Tișe pare a fi preocupat de societățile falimentare aflate în subordinea Consiliului Județean Cluj. Angajații de la Drumuri și Poduri nu și-au primit salariile de două luni, iar societatea de Pază și Protecție continuă să acumuleze datorii. Practic soarta acestor societăți a fost pecetluită în momentul în care ele au fost transformate din direcții în societăți comerciale. În actualul context, Consiliul Județean nu mai poate să le acorde contracte prin încredințare directă, iar șansele lor să câștige licitații sunt extrem de mici. 

Tișe aruncă vina pentru situația de la societatea de Drumuri și Poduri pe cei care s-au aflat la conducerea Consiliului Județean în mandatul 2012-2016 și care au transformat regia în societatea, uitând că de fapt el a luat aceeași decizie în 2010 în cazul societății de Drumuri și Poduri. Tișe își amintește doar greșelile altora, asta deși el a procedat exact la fel.  Toți cei care au luat aceste decizii sunt de fapt călăii acestor societăți și sunt responsabili pentru faptul că sute de oameni nu își primesc salariile și riscă să rămână fără loc de muncă. 

”Acesta este efectul unei mari greșeli făcute în perioada 2012-2016 atunci când Consiliul Județean a decis că această societate, care era de fapt o regie a Consiliului Județean după modelul RADP-ului de la Primărie a fost transformată într-o societatea comercială, moment în care Consiliul Județean nu mai poate să aloce în mod direct nicio lucrare publică. Adică dacă apare o groapă într-un drum dintr-o comună nu mai poți interveni de urgență, este nevoie de o întreagă procedură pentru că nu mai ai propria ta societate. Greșeala de atunci este una din cauzele care au terminat situația societății din prezent, din lipsă de lucrări au ajuns să nu mai poată să facă față și să nu mai poată plăti salarii”, a declarat Alin Tișe despre societatea de Drumuri și Poduri.  

În ceea ce privește societatea de Pază și Protecție pe care chiar el a transformat-o din direcție, Tișe recunoaște că are de mult timp probleme financiare și propune întâlniri între consilieri și conducere pentru a fi găsite soluții de redresare. 

”Această societate are probleme de mulți ani și chiar ne-am întrebat cu poate să funcționeze având pierderi mari ani la rând. Eu vă propun pentru a discuta concret și la alte societăți, să avem întâlniri cu conducerea executivă a acestor societăți. Într-adevăr noi avem un reprezentant în AGA la aceste societăți, dar unii nu participă, iar cei care participă nu informează mai departe. Devine o simplă formalitate această prezență în AGA pentru că nu poți să cunoști realitatea dintr-o asemenea societate. Problemele de la această societate sunt mai vechi. Chestiunea cu aceste societăți pe care noi le-am dobândit prin diverse modalități de privatizare este delicată de ani de zile. Noi nu putem să alocăm bani direct să îi ajutăm. Ei având foarte mulți angajați participă la licitații, dar pentru că costurile lor sunt mai mari, în principal din motivul acesta al forței de muncă numeroasă. Noi nu avem cum să îi ajutăm pentru că nu putem să le dăm contracte prin încredințare directă și nici nu putem să intervenim la licitațiile la care ele participă. Noi doar în mod formal conducem aceste societăți, la modul real nu poți impune nicio decizie”, a declarat Alin Tișe. 

Transformarea lor înapoi în direcții nu mai este posibilă pentru că s-ar depăși numărul de angajați 

”Trebuie să vedem ce ne mai permite legea să facem din transformarea din societăți comerciale în regii, suntem aproape la limită cu numărul de angajați. Vom crește numărul de angajați cu 200 de persoane și noi deja avem fondul de salarii de 80% din buget. Vom ajunge să avem un Consiliu Județean doar pentru a da salarii și nu a mai face nimic peste an”, a ținut să precizeze Alin Tișe. 

Ain Tișe consideră că singura soluție este reorganizarea acestor societăți astfel încât să poată funcționa. Chiar dacă declară nu ar vrea falimentul, a luat prea puține măsuri pentru a se asigura că aceste societăți nu vor ajunge la faliment.

”Ce putem face este să susținem reorganizarea ei cu anumite bunuri pe care în prezent le are în patrimoniu și să susținem firma de reorganizare, cea care va trebui să dea o soluție care să îi permită să funcționeze mai departe. Nu sunt adeptul falimentului. Sunt interesat ca prin reorganizare ea să continue să funcționeze chiar dacă va funcționa într-un alt registru. Oamenii trebuie să înțeleagă că toate contractele pe care această societate le are, le poate obține doar prin licitație, nu se mai pot da contracte directe. Societatea participă la licitații în concurență cu foarte multe firme din privat. Dacă ei nu câștigă licitații sau câștigă foarte puține licitații, nu au lucrări. Neavând lucrări ajung într-o situație dificilă din punct de vedere financiar”; potrivit lui Tișe

Despre falimentul celor două societăți se discută de ani de zile, dar cumva au reușit să supraviețuiască, în special prin infuzie de capital de la Consiliul Județean. Una dintre primele cauze este managementul defectuos al unor directori numiți politic și al căror scop nu a fost în niciun moment să salveze societățile ci doar să aibă un post călduț, bine plătit. Cele două societăți se îndreaptă vertiginos spre faliment iar principalii vinovați vor fi cei care au condus județul în ultimii zece ani, cei care au tratat problema societăților cu superficialitate, cei care le-au folosit doar pentru a-și pune pilele în funcții de conducere și în CA-uri. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *