In vizor

Tișe vrea să se spele pe mâini de responsabilitatea societăților FALIMENTARE din subordinea Consiliului Județean, folosite pentru a angaja pilele politice

Scris de 421

Pe final de mandat, Alin Tișe pare a fi preocupat de societățile falimentare aflate în subordinea Consiliului Județean Cluj. Angajații de la Drumuri și Poduri nu și-au primit salariile de două luni, iar societatea de Pază și Protecție continuă să acumuleze datorii. Practic soarta acestor societăți a fost pecetluită în momentul în care ele au fost transformate din direcții în societăți comerciale. În actualul context, Consiliul Județean nu mai poate să le acorde contracte prin încredințare directă, iar șansele lor să câștige licitații sunt extrem de mici. 

Tișe aruncă vina pentru situația de la societatea de Drumuri și Poduri pe cei care s-au aflat la conducerea Consiliului Județean în mandatul 2012-2016 și care au transformat regia în societatea, uitând că de fapt el a luat aceeași decizie în 2010 în cazul societății de Drumuri și Poduri. Tișe își amintește doar greșelile altora, asta deși el a procedat exact la fel.  Toți cei care au luat aceste decizii sunt de fapt călăii acestor societăți și sunt responsabili pentru faptul că sute de oameni nu își primesc salariile și riscă să rămână fără loc de muncă. 

”Acesta este efectul unei mari greșeli făcute în perioada 2012-2016 atunci când Consiliul Județean a decis că această societate, care era de fapt o regie a Consiliului Județean după modelul RADP-ului de la Primărie a fost transformată într-o societatea comercială, moment în care Consiliul Județean nu mai poate să aloce în mod direct nicio lucrare publică. Adică dacă apare o groapă într-un drum dintr-o comună nu mai poți interveni de urgență, este nevoie de o întreagă procedură pentru că nu mai ai propria ta societate. Greșeala de atunci este una din cauzele care au terminat situația societății din prezent, din lipsă de lucrări au ajuns să nu mai poată să facă față și să nu mai poată plăti salarii”, a declarat Alin Tișe despre societatea de Drumuri și Poduri.  

În ceea ce privește societatea de Pază și Protecție pe care chiar el a transformat-o din direcție, Tișe recunoaște că are de mult timp probleme financiare și propune întâlniri între consilieri și conducere pentru a fi găsite soluții de redresare. 

”Această societate are probleme de mulți ani și chiar ne-am întrebat cu poate să funcționeze având pierderi mari ani la rând. Eu vă propun pentru a discuta concret și la alte societăți, să avem întâlniri cu conducerea executivă a acestor societăți. Într-adevăr noi avem un reprezentant în AGA la aceste societăți, dar unii nu participă, iar cei care participă nu informează mai departe. Devine o simplă formalitate această prezență în AGA pentru că nu poți să cunoști realitatea dintr-o asemenea societate. Problemele de la această societate sunt mai vechi. Chestiunea cu aceste societăți pe care noi le-am dobândit prin diverse modalități de privatizare este delicată de ani de zile. Noi nu putem să alocăm bani direct să îi ajutăm. Ei având foarte mulți angajați participă la licitații, dar pentru că costurile lor sunt mai mari, în principal din motivul acesta al forței de muncă numeroasă. Noi nu avem cum să îi ajutăm pentru că nu putem să le dăm contracte prin încredințare directă și nici nu putem să intervenim la licitațiile la care ele participă. Noi doar în mod formal conducem aceste societăți, la modul real nu poți impune nicio decizie”, a declarat Alin Tișe. 

Transformarea lor înapoi în direcții nu mai este posibilă pentru că s-ar depăși numărul de angajați 

”Trebuie să vedem ce ne mai permite legea să facem din transformarea din societăți comerciale în regii, suntem aproape la limită cu numărul de angajați. Vom crește numărul de angajați cu 200 de persoane și noi deja avem fondul de salarii de 80% din buget. Vom ajunge să avem un Consiliu Județean doar pentru a da salarii și nu a mai face nimic peste an”, a ținut să precizeze Alin Tișe. 

Ain Tișe consideră că singura soluție este reorganizarea acestor societăți astfel încât să poată funcționa. Chiar dacă declară nu ar vrea falimentul, a luat prea puține măsuri pentru a se asigura că aceste societăți nu vor ajunge la faliment.

”Ce putem face este să susținem reorganizarea ei cu anumite bunuri pe care în prezent le are în patrimoniu și să susținem firma de reorganizare, cea care va trebui să dea o soluție care să îi permită să funcționeze mai departe. Nu sunt adeptul falimentului. Sunt interesat ca prin reorganizare ea să continue să funcționeze chiar dacă va funcționa într-un alt registru. Oamenii trebuie să înțeleagă că toate contractele pe care această societate le are, le poate obține doar prin licitație, nu se mai pot da contracte directe. Societatea participă la licitații în concurență cu foarte multe firme din privat. Dacă ei nu câștigă licitații sau câștigă foarte puține licitații, nu au lucrări. Neavând lucrări ajung într-o situație dificilă din punct de vedere financiar”; potrivit lui Tișe

Despre falimentul celor două societăți se discută de ani de zile, dar cumva au reușit să supraviețuiască, în special prin infuzie de capital de la Consiliul Județean. Una dintre primele cauze este managementul defectuos al unor directori numiți politic și al căror scop nu a fost în niciun moment să salveze societățile ci doar să aibă un post călduț, bine plătit. Cele două societăți se îndreaptă vertiginos spre faliment iar principalii vinovați vor fi cei care au condus județul în ultimii zece ani, cei care au tratat problema societăților cu superficialitate, cei care le-au folosit doar pentru a-și pune pilele în funcții de conducere și în CA-uri. 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 2 hours Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 3 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 4 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 4 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 5 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 6 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 6 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 7 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 7 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 8 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 9 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 10 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE