Din oras

Tinerii nevazatori din Cluj sunt deja campioni: au organizat primul turneu international de goalball din Romania

Scris de 322

Primul turneu international de goalball din Romania a inceput astazi la Cluj. Elevii Liceului Special pentru Deficienti de Vedere sunt gazdele unei competitii inedite, organizata datorita “incapatanarii” unui antrenor care vrea sa demonstreze ca si tinerii cu deficiente pot ajunge campioni.

Noi jucam torbal de ani buni in scoala, dar goalball-ul e mult mai greu. Prima data, am fost invitati in Budapesta, in urma cu doi ani. Bineintele ca am luat bataie, dar, incet, incet, baietii au inceput sa creasca. Dupa doi ani, am decis sa facem si noi un turneu”, spune Calin Craciun, antrenorul si profesorul de sport al baietilor.

Pentru ca la aceasta competiţie pot sa participe atat jucatori cu deficienţe de vedere cat si jucatorii orbi, este obligatoriu ca toţi tinerii sa poarte ochelari speciali, pentru a asigura o acoperire totala a ochiului. Astfel, toti competitorii pornesc in “lupta” pe picior de egalitate. Iar jocul e unul relativ simplu – jucatorii incerca sa arunce mingea de cauciuc, mult mai grea decat una obisnuita, inspre poarta de noua metri lungime a adversarilor. Balonul e unul special, ce are are incorporate bilute, care suna ca niste clopoţei atunci cand se rostogoleste. Nevazatorii trebuie sa ramana in zona apropiata propriei porţi si pentru aparare si pentru atac si trebuie sa se foloseasca de sunetul clopoţeilor pentru a „vedea” poziția si miscarea mingii.

La competitia sportiva destinata elevilor cu deficiente vizuale cu varsta de pana la 22 de ani, participa 3 echipe de goalball din Polonia, o echipa din Ungaria, o echipa din Ucraina si echipa Liceului Special pentru Deficienti de Vedere Cluj-Napoca din Romania.

Echipele din Ungaria si Polonia sunt recunoscute pe plan european pentru rezultatele deosebite obtinute de-a lungul timpului la prestigioase concursuri, goalball-ul fiind un sport indragit si renumit in aceste doua tari, astfel de campionate desfasurandu-se frecvent intre echipele de goalball specifice diferitelor scoli pentru deficienti de vedere din fiecare tara. O spune Kristian Kovacs, capitanul de 17 ani al echipei de la Cluj.

Azi am jucat un singur meci si a fost foarte strans, dar am castigat. Pentru urmatorul nu am emotii, desi o sa jucam cu o echipa foarte puternica. Ne-am antrenat serios pentru acest turneu. Inainte de competitii, facem antrenamente zilnic timp de doua, trei saptamani”, povesteste el.

Organizarea turneului e meritul exclusiv al antrenorului baietilor. El e cel care se zbate pentru finantarea echipei in fiecare an si cel care inncearca sa ii duca pe elevii sai cat mai sus pe podiumurile internationale.

Pentru ei e o realizare forarte mare. Fac ceva, cineva ii apreciaza pentru munca pe care o depun. Baietii din scoala, toti si-ar dori sa ajunga in echipa, sa stiti”, mai spune antrenorul.ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Din oras
  Mașina de vot a lui Boc a fost convocată în ședință extraordinară. S-a votat, dar s-a și adoptat (și, viceversa)
 • Acum 10 hours Politica
  În următoare ședință de Consiliu Județean se prefigurează la vot scumpiri la salubritate?
 • Acum 11 hours Justitie
  SĂ APĂRĂM PLAGIATUL CU DINȚII. Ai Justiției, firește: În apărarea onoarei nereperate, Lucian Bode mai deschide un proces la București
 • Acum 11 hours Editorial
  Mult prea competentul Lucian Bode ar trebui să-și dea demisia. Dar este atâta de ratat ca om și profesie încât ”sistemul” nu poate găsi unul mai bun
 • Acum 11 hours Sanatate
  N-A PLECAT, NU S-A ASCUNS: În noul raport COVID, crește numărul de infectări și se raportează zeci de decese în doar câteva zile
 • Acum 12 hours In vizor
  Curtea de Conturi a găsit abateri financiare de peste 9 milioane lei la Primăria Cluj-Napoca. Mai pune Boc un milion de la el și-i dă la ”U” Cluj
 • Acum 13 hours Sport
  ”U” Cluj primește 10 milioane de lei, bani publici nerambursabili, de la Primărie
 • Acum 13 hours In vizor
  Cum încearcă PSD și PNL să scape de cartoful fierbinte al pensiilor nesimțite, cunoscute în ”famiglie” drept ”speciale”
 • Acum 13 hours Jos palaria
  NU ARATĂ RĂU: Muzeul de Istorie a Farmaciei se pregătește de deschidere
 • Acum 13 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Headhunter-ii, târgurile de cariere şi platformele de recrutare îţi vând ceva. Astăzi este munca remote. Mâine săptămâna de patru zile. Poimâine, pensia la 45 de ani. Ai grijă ce cumperi!
 • Acum 14 hours Eveniment
  SIMULARE BAC: Elevii dau astăzi proba scrisă la Limba română
 • Acum 15 hours Politica
  Marcel Ciolacu: ”PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondaje le opinie, dar e problema dânşilor, nu e problema noastră”
 • Acum 15 hours Din oras
  CHIRII A LA ”E FAIN LA CLUJ”: Cu buda lângă aragaz, arome ca la ”mama acasă”…
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE