Uncategorized

TIFF, o afacere de familie: cum isi plateste Tudor Giurgiu sotia din banii clujenilor

Tudor Giurgiu primeste, in fiecare an, pentru organizarea Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) suma de 450.000 de lei, cea mai mare finantare primita de un ONG cultural de la bugetul local. Ziar de Cluj va prezinta cum au fost cheltuiti banii la editia de anul trecut, o parte ajunsi in contul firmelor sotiei lui Giurgiu. Din finantarea de la bugetul local, doua facturi au fost decontate catre firmele de casa ale Oanei Giurgiu, care au asigurat spotul oficial TIFF 2012 si promovarea festivalului organizat de sotul ei.

Libra Film Productions, firma Oanei Giurgiu, a fost platita, in 2012, cu 37.526 de lei de la bugetul local. Factura a fost decontata de Primaria Cluj-Napoca pentru “servicii realizare productie-spot TIFF”.

Firma Libra Film Productions SRL se ocupa cu productia cinematografica, iar pentru editia de anul trecut a TIFF a realizat spotul TIFF.

Potrivit deconturilor depuse la Primaria Cluj-Napoca, in urma finantarii nerambursabile de 450.000 de lei pentru TIFF, catre firma lui Oana Giurgiu s-a facturat suma de 37.526 de lei. In total, productia spotului TIFF de anul trecut a costat peste 44.000 de lei, restul de bani fiind platiti de catre aplicant, adica Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc, din alte surse de finantare.

Libra Film produce filmele lui Tudor Giurgiu pe banii statului

Ca o paranteza, Libra Film Productions a produs mai toate filmele regizate de Tudor Giurgiu in ultimii ani: “Despre oameni si melci”, “Legaturi bolnavicioase”, lungmetrajul “Cristian”, care a fost finantat de Centrul National al Cinematografiei din din Programul Media al Uniunii Europene. Bugetul filmului este de aproximativ un milion de euro.

Libra Film Productions a produs si alte filme cu finantate 100% de la Centrul National al Cinematografiei, printre care pelicula “Undeva la Palilula”. Si lungmetrajul lui Giurgiu, prezentat in deschiderea TIFF de anul trecut, “Despre oameni si melci” a avut finantare substantiala din partea CNC.

Hai-hui la TIFF cu Oana Giurgiu

O alta firma de casa a familiei Giurgiu si-a platit facturi din banii de la bugetul local. In conturile Hai-Hui Entertainment au ajuns in 2012, de la bugetul local, 22.540 de lei. Banii au fost decontati pentru “publicitate si promovare media”, la editia de anul trecut a festivalului de film.

Firma Hai-Hui Entertainment a fost infiintata in anul 2000 si este detinuta 100% de Oana Giurgiu, sotia regizorului Tudor Giurgiu. Anul trecut, la TIFF, Oana Giurgiu a oferit festivalului de film servicii de publicitate pentru evenimentul organizat de sotul ei, servicii decontate din bani publici!

Si aceasta firma, ca si Libra Film Productions, a avut parte de finantari de la CNC cu proiectele sustinute in trecut. Ultimul exemplu este filmul “Pozitia Copilului”. Proiectul regizorului Calin Netzer a fost sustinut de firma Hai-Hui Entertainment, care este coproducatorul filmului. Pentru realizarea peliculei, producatorii au obtinut in 2010 o finantare de 250.000 de euro la concursul de proiecte organizat de Centrul National al Cinematografiei.

8.000 de lei, factura pentru inchirierea Teatrului National

Pe langa banii care au ajuns in cele din urma in contul familiei Giurgiu, suma de 450.000 de lei, finantare nerambursabila de la Primaria Cluj-Napoca, a fost impartita si pentru alte servicii.

Astfel, Giurgiu a decontat doua facturi catre Teatrul National “Lucian Blaga”, pentru inchirierea salii, una de 3.000 si alta de 5.000 de lei.

Cazari de 32.000 de euro platite catre Eximtur

Pachetul de cazari la hoteluri de trei stele in Cluj-Napoca a fost negociat cu firma de turism Eximtur. Catre Eximtur, Giurgiu a redirectionat anul trecut, din banii primiti din bugetul local, suma totala de 145.000 de lei. Cu alte cuvinte, clujenii au platit pentru TIFF cazarile invitatilor la festival, in valoare de peste 32.000 de euro. Banii au ajuns in contul firmei de turism Eximtur, care apartine Luciei Morariu, presedinta Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania.

Pentru “inchirieri echipament sonorizare”, TIFF a decontat din banii clujenilor 53.000 de lei catre Komia si 17.000 de lei catre Paradigma Group. Restul de bani au fost impartiti pentru taxe de proiectie de filme si servicii de curierat filme, servicii de logistica si organizare, servicii de productie audio si servicii fotografice.

Potrivit legii, fiecare beneficiar de finantare nerambursabila din bugetul local este obligat sa depuna un raport financiar, prin care sa justifice modul in care au fost cheltuiti banii. Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc, prin presedintele Tudor Giurgiu, a depus decontul pentru finantarea de 450.000 de lei, obtinuta in 2012, la registratura Primariei Cluj-Napoca. Potrivit institutiei, “datele din decont sunt asumate de catre deponent”.

Tudor Giurgiu, presedintele TIFF, nu a putut fi contactat telefonic, pentru a comenta aceste informatii.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *