Uncategorized

Portret de blogger: Andrei Crivat, unul dintre primii bloggeri clujeni

Scris de 527

Portret de blogger este o rubrica dedicata personajelor marcante din bloggosfera clujeana. Ziar de Cluj va prezinta povestea celor mai interesanti internauti care dau culoare on-lineului. 

Andrei Crivat este unul dintre primii care au reusit sa se afirme in bloggosfera autohtona. A inceput in 2005, cand a avut un blog pe blogspot si apoi pe platforma vinul.ro. Din 2006, scrie pe andreicrivat.ro, iar in prezent e implicat in proiectul Prin Transilvania.

“Nu erau multi bloggeri atunci. Bine, e drept ca eu cand mi-am deschis primul blog habar n-aveam ca mai sunt si altii. Dar mai erau. La nivel de tara mai multi, si la Cluj mai erau cativa. Unii s-au lasat intre timp”, spune el.

Despre cum a evoluat lumea blogului de atunci, povesteste razand. In opt ani, bloggosfera s-a schimbat enorm – acum nu mai e nimic din ce a cunoscut el, la inceputurile vietii ei tumultoase, in Romania.

“Asta ii un raspuns care, ca sa fie complex, ar trebui sa dureze cateva zile. Dar, pe scurt – a evoluat enorm. In primul rand, in 2005-2006 nu cred ca erau 100 de bloguri pe plan national. Acum sunt cateva zeci de mii. Apoi, oamenii care scriu de multa vreme s-au profesionalizat. Au aparut evenimente si conferinte. Au aparut specialisti – multi autointitulati, e drept, dar si cativa care chiar se pricep la online. Au aparut nisele, blogurile specializate. A crescut mult blogosfera. O sa mai creasca, cred eu”, sustine bloggerul.

Am intalnit si bloggeri instariti

Acum se castiga bani din blog, spune Crivat, in functie de vechime si dedicatie. Pe unii, blogul ii ajuta sa traiasca boiereste, altora le aduce bani de un suc. Oricum ar fi, blogul nu e o investitie esuata pentru cei mai multi dintre internauti.
“Nu inseamna ca daca-ti deschizi un blog gata, incep sa curga platile. Dar se poate castiga. Is in Romania oameni care traiesc exclusiv din asta. E drept, is unii dintre cei mai vechi bloggeri, dar se poate. Altii doar isi rotunjesc veniturile prin blog. Da, se pot castiga bani frumosi, dar e nevoie de la fel de multa munca (poate chiar mai multa), ca in orice domeniu”, sustine Andrei Crivat.
Despre avantajele pe care le aduce titulatura de blogger, vorbeste cu mandrie. Datorita blogului a cunoscut oameni, a vazut locuri, a trait experiente pe care altfel le-ar fi ratat.
“Is multe avantaje, ele difera de la om la om, de la blogger la blogger. Pentru mine, cel mai mare avantaj pe care l-a adus blogul a fost faptul ca am cunoscut o multime de oameni senzationali. Apoi, am invatat enorm de multe lucruri, despre care nici nu stiam ca exista pana acum cativa ani. M-a ajutat sa-mi promovez proiectele, cum e Prin Transilvania. M-a ajutat in multe feluri”, incheie el.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours De cartier
  La o lună de la data (re)începerii lucrărilor pentru podul Porțelanului, vedem primele semne pe șantier: câteva garduri metalice și panoul informativ
 • Acum 4 hours Din oras
  „Atenție! Cade tencuiala!”
 • Acum 4 hours Din oras
  De doi ani, Poarta Vieneză nu e cumpărată de nimeni. Prețul cerut e de aproape 3,4 MILIOANE EURO
 • Acum 4 hours De cartier
  Fiindcă așteaptă de mai bine de un an, și-au pierdut răbdarea! Acompaniați de alarme, cu urlete și strigături din partea paznicilor, mănășturenii au „inaugurat” Baza Sportivă „La Terenuri”
 • Acum 5 hours Eveniment
  Poliția clujeană este în alertă: Prietenul femeii dispărute este cunoscut cu antecedente de om violent şi se află sub tratament
 • Acum 5 hours In vizor
  ATENŢIE LA TREN: După 14 ani de promisiuni, pasajul de cale ferată de la Jucu rămâne o vorbă în vânt
 • Acum 6 hours In vizor
  O fundaţie “pentru studii biblice”, printre acţionarii unei firme care a dat o ţeapă de 25 de milioane de euro Companiei de Apă “Arieş” SA
 • Acum 7 hours Din oras
  Autoritățile cresc încet-încet calitatea vieții: «În fiecare cartier este câte o străduță unde modernizăm… În zona de centru străzile sunt aproape gata»
 • Acum 7 hours Din oras
  Primaria plateste 1,6 milioane lei pentru intretinerea fantanilor arteziene si a cismelelor
 • Acum 10 hours Din oras
  A doua zi consecutiv, șoferii din Florești stau înțepeniți în trafic. Boc mai trebuie să-și cumpere niște frigidere la câtă carne primește zilnic
 • Acum 11 hours Politica
  SACUL POPULISMULUI PARE FĂRĂ FUND: Pensionarii cu venituri sub 2000 lei vor primi sprijin. Asta în timp ce Coaliția de Guvernare se pregătește să jupoaie IMM-urile
 • Acum 12 hours Din oras
  A dispărut o femeie de 30 de ani care locuiește în Cluj-Napoca. Ați văzut-o?
 • Acum 12 hours Eveniment
  Bărbat filmat în timp ce se masturba pe o bancă, într-un parc din judeţul Cluj. A fost sesizată poliția
Citește și...
«Cade, dă-te, bă, că cade» Din oras

„Atenție! Cade tencuiala!”

«Cadeee, dă-te, bă, că cade»… tencuiala. Clădirea Palatului Administrativ al Județului Cluj, sediul Instituției Prefectului […]

Recomandările redacției
«Cade, dă-te, bă, că cade» Din oras

„Atenție! Cade tencuiala!”

«Cadeee, dă-te, bă, că cade»… tencuiala. Clădirea Palatului Administrativ al Județului Cluj, sediul Instituției Prefectului […]

TOP CITITE