Din oras

Termoficare Napoca SA vrea să își facă parc fotovoltaic în Cluj-Napoca

Napoca Termoficare SA Cluj-Napoca vrea să producă energie electrică prin crearea unui parc cu panouri fotovoltaice pe platforma CTZ din Cluj-Napoca. Pentru acest demers urmează să acceseze proiecte cu fonduri europene.

În ședința de îndată de Consiliu Local de astăzi s-a votat un proiect de hotărâre prin care actul constitutiv al Napoca Termoficare SA se va modifica, mai exact se adaugă următorul cod CAEN la obiectul de activitate pentru a putea produce energie electrică prin panouri fotovoltaice: CAEN 3511 – Producția de energie electrică, diviziunea 35: Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat.

“Pentru Termoficare este vorba despre adaptarea statutului astfel încât să poată depune proiecte cu fonduri europene pentru panouri fotovoltaice și aici termenul este de 15 iunie, dar din acest moment până atunci trebuie făcute o grămadă de proceduri administrative ca să poată fi îndeplinită data de 15 iunie, conform graficului anunțat, deci este doar o modificare tehnică în vederea posibilității depunerii de proiecte pentru panouri fotovoltaice”, a spus primarul Emil Boc în timpul ședinței de îndată de astăzi.

Intenția Napoca Termoficare SA de producere de energie electrică prin panouri fotovoltaice nu este nouă. În anul 2013, societatea (la vremea aceea Regia Autonomă de Termoficare) a lansat o licitație pentru un studio de fezabilitate pentru amenajarea parcului fotovoltaic pentru care se solicit acum fonduri europene.

Locația parcului fotovoltaic este pe strada Plevnei, pe platforma CTZ, pe o suprafață de 5.000 mp.

Napoca Termoficare SA estimează pentru anul 2020 venituri totale de 104 milioane lei, din care 46 milioane lei sunt subvenție și 4 milioane lei sunt compensație pentru acoperirea pierderilor.

Cheltuielile totale estimate pentru anul 2022 sunt în sumă de 104 milioane lei, din care peste 103 milioane lei sunt cheltuieli de exploatare și 251 mii lei sunt cheltuieli financiare.

Pe baza veniturilor și cheltuielilor rezultă pentru anul 2022 un profit de 100 mii lei. În urmă cu doi ani, compania Primăriei a declarat un profit net de 1,5 milioane lei, acela fiind unul dintre cei mai buni ani ai firmei Termoficare Napoca SA. În 2018 a avut însă pierderi de peste 7,3 milioane lei.

sursa foto: economedia.ro