Din oras

E ca și făcută – Centura metropolitană – în «etapa finală de pregătire»: „Aceste proiecte vor permite Clujului să treacă iarăși la nivelul următor, în orizontul anilor 2030-2050”

Scris de 866

„Primul proiect de pe agenda noastră, care este în etapa finală de pregătire – este centura metropolitană”, potrivit edilului Emil Boc. Pregătirea e ca și făcută. Realizarea propriu-zisă a centurii ocolitoare va mai dura. Până atunci, Clujul este zilnic blocat în #mobilitatea smart.

Clujul mai trece o dată la nivelul următor

„De departe, unul dintre proiectele majore ale Clujului care, la fel cum acum 10 ani Autostrada Transilvania = Câmpia Turzii – Gilău sau centura care a vizat Apahida-Vâlcele sau prelungirea bdului Muncii până în Apahida – acele proiecte au dus Clujul la nivelul următor, permițând eliminarea traficului greu din oraș…

mobilitatea smart dintr-o zi obișnuită de miercuri, pe artera Constantin Brâncuși

Acum, aceste proiecte, și încep cu centura, vor permite Clujului să treacă iarăși la nivelul următor, astfel încât să putem gândi orizontul anilor 2030-2050”, a proiectat declarativ Emil Boc planurile de dezvoltare ale Clujului în cadrul unei declarații publice.

Au lucrat, ardelenește, în numele Guvernului

„Acest proiect pe care l-am început încă din 2016, prin convingerea Comisiei Europene că acest proiect este necesar României, când mulți nu ne credeau că avem cea mai aglomerată rută de transport din România, mă refer aici la Cluj-Forești cu peste 74.000 de mașini care intră/ies zilnic din Cluj, am reușit să obținem de la Guvern aprobare să lucrăm în numele Guvernului și astăzi vă prezint stadiul în care ne aflăm:
Studiul de fezabilitate a fost predat în 14 Martie 2022 de către proiectanți. SF-ul a fost avizat de către Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Cluj în ședința din 19 Mai 2022.
Acum a intrat în avizarea de Mediu”, potrivit edilului Emil Boc.

Mai urmează niște birocație legală

„Nimic nu se face fără respectarea în integralitate a tuturor prevederilor legale de mediu și nu numai.
Cu atenție la tot ce înseamnă mediu și locul în care trăim.
Este în procedura de avizare, a avut loc dezbaterea publică în data de 28 Aprilie 2022.
Urmează ședința CAT de la Mediu și emiterea acordului de Mediu în urma parcurgerii procedurilor legale, estimăm data de 15 Iunie 2022 ca dată de finalizare a acestei proceduri.
După emiterea acordului de Mediu ne mutăm la nivelul următor, la ministerul Transporturilor, pentru avizarea în interiorul ministerului Transporturilor la CNAIR, după care avizarea în interministerial = mai multe ministere care avizează proiectul, după care etapa aprobării indicatorilor tehnico-economici și, după ce s-a terminat această etapă, intrăm în faza de licitație și execuție, unde Guvernul fie va decide să organizeze el licitația, fie la fel ca la metrou ne va mandata pe noi să facem licitația”, a explicat Emil Boc în ce constă «etapa finală de pregătire» a centurii ocolitoare a Clujului.

Potrivit edilului, proiectul centurii va fi susținut financiar prin intermediul fondurilor europene. Dar.

„Nu s-a deschis încă linia de finanțare, urmează luna Iunie ca acest lucru să se întâmple, astfel încât, repet, acest proiect major al Clujului, centura metropolitană, să permită Clujului să treacă și din această perspectivă la nivelul următor”, a conchis Boc.

Altfel spus, pe parcursul acestui an centura metropolitană rămâne blocată la nivelul procedurilor birocratice specifice aparatului administrativ.

Costurile estimative ale proiectului sunt de cca 800 milioane – 1,2 miliard EUR. Însă, până la momentul licitației suma poate crește semnificativ.

Anul viitor va fi anul licitației acestui proiect, potrivit autorităților.
„Repet, totul depinzând, de la acel moment, de Guvern”, a avertizat Boc.

Deci, Clujul va avea centura mult așteptată. În viitor.

Până atunci, clujenii sunt îndemnați să dea dovadă de reziliență în traficul din municipiul Cluj-Napoca, orașul mobilității smart.ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Din oras
  După ȘAPTE ani de reabilitare a unui turn făcut într-un an undeva prin anii 1500, municipalitatea anunță că deschiderea oficială a Turnului Pompierilor va avea loc luni, de la ora 19.00. S-a trezit Boc de la ghiontul administrat ieri de Ziar de Cluj
 • Acum 2 hours Sport
  BASCHET CU RANGA. La meciul U-BT Cluj-Napoca-CSM Oradea, un jucător a sărit la bătaie cu o rangă. S-a ales cu dosar penal. Acum zice că ”regretă”
 • Acum 2 hours Politica
  AUR, filiala Maghiară din Transilvania şi-a ales un nou preşedinte. Apă la moara extremiștilor români: ”Să reprezinte în continuare aspiraţiile de autonomie teritorială ale maghiarilor din Transilvania”
 • Acum 3 hours Politica
  Sindicaliștii din sport protestează luni împotriva ministrului Eduard Novak
 • Acum 4 hours Politica
  Fără niciun ștrand funcțional sută la sută în Cluj-Napoca, de imediat 20 de ani de mandat, Emil Boc anunță în presa de chitanțier ”OZN”-uri de natație. Știm, nu v-ați plictisit încă de povestea cu ce OSĂ avem în Borhanci
 • Acum 6 hours In vizor
  Ce se întâmplă cu polițele RCA de la Euroins? Practic lepoți pune în parbriz și toată lumea îți acordă prioritate. Restul sunt povești de gestionat criza
 • Acum 14 hours General
  EXCLUSIV! Bătăușele au fost date afară din PSD Cluj
 • Acum 22 hours Focus
  Specialiștii clujeni, despre reacția PSD ȘI ANPC la automatizarea sistemului de cumpărături la Auchan: „discurs „populist” în cazul Auchan – VIDEO
 • Acum 22 hours In vizor
  VIDEO: Pe Calea Florești, Emil Boc a aprobat o huidumă de 25 de etaje. Atât în disprețul clujenilor, cât și al celor mai elementare măsuri de siguranță, hiuduma fiind înfiptă în structura de rezistență a unui zid de sprijin al unei lucrări arhitectonice, Nodul ”N”
 • Acum 23 hours In vizor
  Boc, mână în mână cu judecătorii de la Cluj. Cum încearcă să evite plata de milioane de euro – totul pentru părculeț
 • Acum 24 hours General
  Presa de chitanțier ne dă știri triumfaliste despre ”noul punct de belvedere al Clujului, Turnul Pompierilor”. ȘAPTE ANI A DURAT REABILITAREA UNUI FLEAC. Între timp, adevăratul ”punct de belvedere”, Cetățuia, zace în paragină
 • Acum 1 day Din oras
  Un american din Cluj şi-a sechestrat soţia şi a ameninţat că o ucide. A urcat pe acoperișul casei, înarmat cu o lingură
 • Acum 1 day Focus
  Anton Hadăr, președintele Federației Alma Mater, la NCN, despre legile educației: „Au fost mai multe lucruri pe care le-am dorit a fi luate în seamă, nu le-am văzut aprobate” – VIDEO
Citește și...
NOROC DE CACAO Din oras

Rahat românesc, ultimul răcnet

Nouă atracție în centrul orașului Cluj-Napoca pe strada Dávid Ferenc! În apropiere de magazinul Sora, […]

Recomandările redacției
TOP CITITE