Diete

Terapii naturiste cu ceapa

Planta legumicola bienala, ceapa infloreste in lunile iunie-iulie. Ceapa de apa, alba sau rosie este cea care se cultiva prin rasad, iar ceapa de samanta se numeste arpagic. In scopuri alimentare si medicinale de la ea se folosesc bulbul si sucul lui, dar si frunzele, in cazul celei verzi.

Ceapa este bogata in quercetina, antioxidant care creste capacitatea de aparare a organismului impotriva radicalilor liberi, a cancerului, tulburarilor circulatorii si a bolilor cardiovasculare, precizeaza medicii nutritionisti. Potrivit specialistilor, acest condiment este recomandat mai ales fumatorilor, deoarece quercetina protejeaza corpul de agentii cancerigeni. In cazul unei alimentatii sarace in vitamina C si E, ea asigura organismului antioxidantii necesari. De asemenea, leguma are efect sedativ, amelioreaza tusea si bronsitele.

Continut si proprietati terapeutice

Ceapa contine numeroase oligoelemente (sodiu, potasiu, calciu, fosfor, iod, siliciu, carbon, clor), vitaminele A, B si C, acizii fosforic si acetic, uleiuri volatile, oxidaze si alte enzime, glucuchinina, fitoncide (substante naturale cu proprietati antiseptice).

Ceapa are multe proprietati terapeutice. Este un stimulent general al sistemului nervos, hepatic si renal. Este un diuretic puternic, un antiseptic si antiinfectios, actionand ca un antibiotic fata de culturile de stafilococi.

Alte proprietati ale ei sunt: echilibrant glandular; hipoglicemiant (recomandandu-se diabeticilor!), antihelmintic (contra parazitilor intestinali), antisclerogen si antitrombotic, hipnotic usor, expectorant si antitusiv, antialgic-sedativ; curativ al pielii si al sistemului pilor; indeparteaza tantarii; afrodiziac.

Consumata cruda, la cina, are efect de somnifer. Cea verde are proprietati diuretice reglatoare a glandelor endocrine, fiind recomandata in curele de lunga durata. Durerile de rinichi pot fi combatute usor daca frecati locul dureros cu o ceapa taiata in jumatate.

Utilizari medicale

Cel mai adesea ceapa se consuma cruda, dar cei care nu o suporta astfel o pot coace la cuptor. Dintre utilizarile interne se pot mentiona: retentie hidrica si clorosodica (edeme cardiace si renale, oligurie, pleurezie); litiaza urica, guta (decoct, 2 cani pe zi); prostatita (sub forma de tinctura, 2 lingurite pe luna, timp de 6 luni pe an); afectiuni respiratorii: bronsite, astm, laringita (infuzie din muguri de brad cu 5 cepe la un litru de apa clocotita, cu 10 g de miere, 1-2 cani pe zi); varice si tromboflebite (suc de ceapa si miere).

Utilizari externe: cataplasme din ceapa coapta la cuptor in caz de abcese, furunculoza, panaritii; frictionari de 1-2 minute in zona intepaturilor de viespe; degeraturi, crapaturi, migrene, surditate, nevralgii dentare, negi, plagi, ulcere, arsuri.

Remedii naturale impotriva unor afectiuni:

–    contra gripei: macerat din 2 cepe taiate felii subtiri in 0,5 l de apa, timp de 10 zile (se bea un pahar intre mese si unul inainte de culcare);

–    contra diareei: decoct dintr-o mana de foi subtiri de ceapa intr-un litru de apa, timp de 10 minute (se bea 0,5 l pe zi);

–    contra bolilor reumatismale: decoct din 3 cepe taiate felii (necuratate de foita) la un litru de apa, timp de 15 minute (se strecoara si se bea un pahar dimineata si unul inainte de culcare, pentru o cura de 15 zile);

–    contra litiazei biliare: fiertura dintr-o ceapa mare taiata fin, patru lingurite de ulei de masline, 150 ml de apa si 40 g untura nesarata, timp de 10 minute (se bea foarte calda, mai multe seri la rand);

–    contra guturaiului: macerat din 2 cepe taiate rondele, presarate cu putin zahar, timp de 24 de ore (se sorb 2 pana la 4 linguri pe zi).

Atentionare: in afectiunile hepato-biliare si gastro-duodenale, consumul exagerat de ceapa poate dauna sanatatii!

Efecte benefice ale cepei verzi

Gustoasa si bogata in vitamine, ceapa verde este, pe langa un ingredient de baza, si un „medicament” natural. Iata efectele benefice ale cepei verzi asupra organismului: Creste rezistenta la efort fizic. Ceapa verde este bogata in vitaminele B, C si saruri minerale extrem de importante pentru efortul fizic, precum potasiu si calciu. Mai contine insa anumiti eteri si compusi cu siliciu care nu se gasesc in alte alimente.

Acesti eteri, aceiasi care dau senzatia de iritatie a ochilor, sunt extrem de importanti pentru cei care au o activitate fizica zilnica, ei ajutand la o mai buna oxigenare a muschilor. Curata organismul de toxine. Cura cu ceapa verde, sub forma de salata, are efect diuretic si depurativ, regland si activitatea anumitor glande din corp, motiv pentru care e considerata un antialergic natural foarte valoros.

Intareste oasele. Ceapa contine substante ce favorizeaza dezvoltarea si consolidarea tesutului osos. Din acest motiv, daca avem o dieta din care nu lipseste ceapa verde, riscul de fracturi scade drastic in cazul unor lovituri sau caderi. Ceapa mentine nivelul de calciului din majoritatea structurilor osoase, inclusiv a celor spongioase.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *