Reportaj

Terapie prin râs în spitalele din Cluj-Napoca. Povestea Create.Act.Enjoy

Asociația independentă de teatru și film, Create.Act.Enjoy, formată din oameni energici și veseli, și-a reluat în această vară un proiect de suflet, început în anul 2012, în cadrul căruia merg în spitalele clujene și interacționează cu bolnavii. La Spitalul Clinic de Recuperare, locul de pionerat al proiectului, au fost primiți cu emoții și dans de către pacienți. Cum îi ajută pe bolnavi și pe angajații spitalului, spectacolul tinerilor costumați în clovni și alte personaje colorate? 

E o zi obișnuită de joi, dar în spitalul Clinic de Recuperare, atmosfera e de sărbătoare. Nu se inaugurează nimic, nu se serbează nimic, dar atmosfera e ca înaintea unei petreceri….în pijamele. Pacienții se adună pe holuri, în așteptarea unor tineri care reușesc să aducă zâmbete pe toate chipurile.

Antonia, Denisa, Paul și George sunt patru actori voluntari de la Asociația Create.Act.Enjoy care vin în fiecare vară în vizită la Spitalul de Recuperare pentru a face terapie cu pacienții prin artă și joc. Ediția de anul acesta, care cuprinde diverse momente artistice, se numește „Împarte bucurie”. Tinerii actori au în „buzunar” diverse trucuri prin care vor să îi înveselească pe toți cei aflați în spital, de la personalul medical, la pacienți.

Costumați în clowni, cu măști haioase pe chip, nasuri false și gesturi teatrale, voluntarii împart, în tot spitalul, porții de bomboane și de bucurie. Pentru a face bolnavii să se simtă mai bine, actorii nu se dau în lături de la niciun act comic. Clovnii sar pe rând, de la o fereastră a unui salon în hol, dansează pe muzica care se aude dintr-o valiză, fluieră și mimează diverse personaje. În drumul lor prin spital, împart bomboane fiecărui pacient și cadru medical.

Datorită trupei de clovni, pentru câteva minute, bolnavii își uită suferințele și limitările fizice. Bastonul de care se sprijină un bărbat e dat uitării și picioarele încep să se miște în ritmul muzicii.

terapie prin arta

Într-o atmosferă de muzică și veselie, tineri și vârstnici dansează, se îmbrățișează și fac poze cu clovnii și actorii care merg printre pacienți. Unii clujeni nu au mai râs atât de bine de ani de zile.

„Nu am mai zâmbit așa de când m-am căsătorit”, ne spune un bărbat care a venit la spital cu o problemă la picioare, alături de soție.

Pentru toți pacienții care se recuperează în acest spital, vizita tinerilor e ca un pahar de apă proaspătă care alină suferința, mai ales a celor care sunt nevoiți să urmeze tratamente medicale dureroase. 
Renata e o tânără pacientă care s-a întâlnit pentru prima dată cu această formă de terapie prin râs, dar e foarte încântată de ce vede.

 „Pentru mine, care fac proceduri, contează foarte mult. Nu prea îi cunosc foarte bine, sunt nouă aici, dar știu că vin aici și fac oamenii fericiți”, afirmă tânăra.

Nu doar pacienții îi așteaptă cu emoție și nerăbdare de fiecare dată pe actorii care fac voluntariat, ci și cadrele medicale. Asistentele tinere spun că sunt minunați și aduc culoare în spital, iar cele în vârstă își amintesc cu nostalgie de propria tinerețe, urmărind spectacolul celor de la Create.Act.Enjoy.
„Tinerii aceștia înseamnă pentru mine amintiri. Așa am fost și eu odată”, declară o asistentă care are lacrimi de emoție în ochi.

terapie prin arta

Nu e ușor să aduci atâta bucurie într-un loc unde domnește suferința, dar voluntarii vin cu deschidere și depășesc orice obstacol.

„Cred că cea mai mare provocare e să fii deschis, cu sufletul deschis și cu inima deschisă și să te gândești la pacienți și la oamenii de aici din spital, în primul rând, și nu la tine. Trecând peste această barieră, apoi e simplu”, spune Cristian Pascariu, membru fondator Create.Act.Enjoy și regizor de film.
Povestea proiectului „Terapie prin artă” a început în urmă cu cinci ani, cu un spectacol pe care l-au avut câțiva actori independenți în incinta Spitalului Clinic de Recuperare. Apoi, proiectul s-a extins și la Spitalul Militar de Urgență „Dr.Constantin Papilan” și la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii.

„E al optulea moment artistic, itinerant, din cadrul proiectului Terapie prin Artă. Luni au fost personajele de poveste care au oferit flori, azi dăm bomboane cu echipa de clovni. Povestea noastră a început cu un spectacol, în formula în care suntem acum. Practic, atunci ne-am dat seama că ne place să facem asta, am găsit și o metodă prin care pacienții să nu fie simpli spectatori la activități. Dimpotrivă, să se implice cât mai mult. Să vadă un pic ce înseamnă să fii actor, ce înseamnă să fii regizor. Pentru că au fost ediții la care am scris și texte cu pacienții (la atelierele de după spectacol n.r.). Lucrăm și pe crearea de obiecte personalizate. Anul acesta, fiecare pacient și-a putut personaliza un ghiveci, după care am plantat semințe împreună”, povestește Diana Buluga, președinte al Asociației Create.Act.Enjoy.

Pentru toate activitățile desfășurate la Spitalul de Recuperare, trupa de teatru are sprijinul necondiționat al conducerii spitalului. Managerul Sanda Patrichi îi așteaptă cu brațele deschise, considerându-i o parte din tratamentul care trebuie prescris bolnavilor și care ar trebui luat mai des.

Directorul spune că există și foști pacienți care vin la spital numai ca să îi vadă pe tinerii actori, atât de mult s-au atașat de ei.
„Se derulează din păcate, doar o dată pe an. Programul e așteptat foarte mult de toți pacienții noștri. Sunt pacienți care întreabă în ce perioadă a anului vor veni cei de la Create.Act.Enjoy și care vin și dacă nu sunt spitalizați să se întâlnească cu ei”, declară Sanda Patrichi.

Vizita tinerilor voluntari aduce culoare și veselie într-un loc unde curg multe lacrimi, dar mai mult decât atât îmbunătățește cu adevărat starea de sănătate a pacienților.
„Am mai spus-o și cred că aceasta este baza prin care un pacient merge mai bine, dacă beneficiază de terapia prin artă. Este domeniul în care nu sunt bolnavi, este domeniul în care eu nu am un deficit motor, nu am o problemă cardiacă, nu am o problemă ortopedică.

Este domeniul în care sunt eu cu mintea mea, cu creația mea, cu dragostea mea de frumos, cu dorința de a interacționa cu alți oameni. E domeniul în care se „șterg” bolile. Ești liber de aceste deficiențe create de boală. Îți dă o motivație de a vedea lumea altfel, nu doar prin prisma suferinței”, conchide medicul Sanda Patrichi, omul care dă mână liberă proiectului Create.Act.Enjoy în spitalul Clinic de Recuperare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *