In vizor

Rampa de la Pata Rât, risc de îmbolnăvire pentru populație. Nu s-a făcut niciun studiu despre poluare

Mai mulți clujeni care locuiesc în preajma rampei de gunoi se plâng de mirosul insuportabil care se degajă chiar și la câțiva kilometri distanță de Pata Rât. Oamenii se tem pentru propria sănătate. În tot acest timp, gunoaiele iau fost periodic, cel mai recent incendiu având loc vineri dimineața, iar Consiliul Județean bate pasul pe loc cu construirea centrului ecologic de deșeuri.

În sezonul cald, gunoaiele de la Pata Rât fie iau foc, fie se împut și se simte chiar din Apahida și Sânnicoară. Clujenii care sunt afectați de această problemă cer socoteală autorităților.

“Aş dori să fac o plângere/să cer informaţii legat de problema gunoiului de la Pata Rât. Mirosul este groaznic ce vine de la groapă de gunoi şi pe zi ce trece este tot mai puternic. În fiecare zi se simte deja în Dezmir, Apahida, Sannicoara, Someseni până la Emerson. Satele din aceste zone devin nelocuibile (şi din cauza asta creşte aglomeraţia din Cluj). Din punct de vedere al sănătății, nu ştiu, pe termen lung cât de periculoasă e inhalarea gazelor pe care le aduce vântul de acolo”, scrie un clujean, care semnează Szabolcs, pe o platformă pentru sesizări și reclamații la adresa primarului Emil Boc.

Bărbatul este mirat de faptul că încă nu s-a putut construi Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, deși demersurile au început în urmă cu șapte-opt ani.

“Care este termenul de finalizare a lucrărilor pentru nouă groapă? Care este termenul de finalizare a lucrărilor pentru ecologizarea gropii de gunoi? Clujul, fiind un oraş aşa de dezvoltat, e cam incredibil că în 6-7 ani nu a putut să rezolve această problemă. Cluj-Napoca investeşte foarte mulţi bani în dezvoltarea transportului, parcuri, festivităţi, etc. pe când zonele perferice devin nelocuibile din cauza mirosului de gunoi”, mai spune clujeanul.

Medicii clujeni atrag atenția că într-adevăr există risc de îmbolnăvire mai ales pentru cei care locuiesc aproape de rampa de gunoi. Vorbim despre boli respiratorii și infecțioase.  

„Există riscul de boli pentru că pe lângă particulele nocive, toxice pot să fie și patologii infecțioase. Mai ales astmaticii, în cazul pacienților cu boli cronice respiratorii li se poate acutiza simptomatologia, mai ales în cazul celor care locuiesc la câteva sute de metri de rampa de gunoi. Toți cei care au patologie cronică respiratorie sunt influențați de mirosurile care se antrenează, pe lângă particulele toxice și dacă sunt mai aproape, vorbim chiar de patologie bacteriană. Persoanele sănătoase pot să facă traheobronșite mai frecvent decât celelalte persoane din alte zone pentru că le scade imunitatea”, afirmă Vasile Mureșan, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello Cluj-Napoca.

În cazul rampelor de deșeuri tradiționale, cum este și cazul celei de la Pata Rât, există riscul infiltrațiilor în pânza freatică sau contaminarea aerului cu particule toxice transportate de vânt.

„La orice rampă de gunoi public sunt foarte multe reziduuri și sigur că pot să înglobeze o grămadă de germeni patogeni, dar ca să ajungă în Apahida, de exemplu, trebuie duse ori prin apele freatice, ori printr-un vehicul. Mirosul în sine nu este un pericol, e posibil ca vântul să transporte particule. Până când nu se va face un centru de deșeuri modern, acoperit, există riscul ca particulele să fie transportate deu vânt sau de apele freatice subterane. Acesta este riscul – să se contamineze aerul și apele subterane”, declară medicul de familie Călin Florescu.

Medicii clujeni consideră că ar trebui să se facă măsurători de poluare a aerului și a apei de către Direcția de Sănătate Publică pentru că atunci s-ar risipi toate aceste frici ale populației. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *