Sanatate

Tensiunea arteriala si pulsul

In organismul fiecaruia dintre noi exista o uimitoare retea de vase de sange care, daca ar fi puse cap la cap, ar echivala cu distanta de la Pamanat la Luna. Cele mai mari vase sanguine au diametru de 2,5 cm. La cele mai mici – capilarele – diametru nu depaseste a 400000-a parte din centimetru. De-a lungul unei vieti, inima noastra bate de aproximativ trei miliarde de ori.

 

Sistemul cardiovascular

Este alcatuit din inima si din vase de sange, care transporta oxigen, “combustibil” (glucoza), “materiale de constructie” (aminoacizi), vitamine si minerale catre toate celulele din organismul nostru.  Sangele se oxigeneaza la nivelul plamanilor, unde vasele sanguine mici, denumite capilare, absorb oxigenul si, in schimb, cedeaza dioxidul de carbon, pe care il eliminam prin expiratie. Sangele oxigenat este apoi trimis la inima, care il pompeaza spre toate celulele. La nivelul celulelor, vasele sanguine formeaza din nou o retea fina de capilare, prin intermediul careia oxigenul si alti constituienti nutritivi trec din sange in celula.

 

Vasele prin care circula sangele incarcat cu oxigen si cu substante nutritive necesare celulelor sunt denumite artere, in timp ce acelea prin care circula sangele ce contine produsii reziduali si bioxidul de carbon poarta numele de vene. Sangele arterial este mai rosu datorita hemoglobinei care transporta oxigenul; hemoglobina contine fier, acesta fiind responsabil de coloratia rosie. O alta diferenta consta in faptul ca presiunea de la nivelul arterelor este mai mare decat cea de la nivelul venelor. Inainte de a se intoarce la inima, sangele trece prin rinichi, unde produsii reziduali sunt inlaturati si excretati in urina.

 

De ce apare hipertensiunea arteriala?

Unul din primele semne ale bolilor cardiovasculare este cresterea presiunii arteriale. Imaginati-va un tub de cauciuc atasat la o pompa care pompeaza cu o bataie pe minut. Presiunea maxima se inregistreaza cand pompa (inima) impinge sangele, iar cea minima, cand pompa (inima) se umple, inainte de a impinge sangele. O tensiune de 120/80 inseamna  ca presiunea maxima, imediat dupa o batatie a inimii, este de 120 de mmHg iar presiunea minima, cand inima este intr-o perioada de repaus (se umple cu sange), este de 80 de mmHg. Inchipuiti-va ca tubul ar fi de metal in loc de cauciuc. In acest caz, presiunea ar creste, mai ales daca tubul s-ar ingusta sau daca fluidul care trece prin el ar fi mai vascos. Deci o tensiune arteriala crescuta indica cu certitudine o neregula. Societatile de asigurari se bazeaza pe valorile tensiunii arteriale pentru predictia sperantei de viata.

 

Aproximativ o persoana din 4 are hipertensiune arteriala, in timp ce doar jumatate din populatie are o tensiune arteriala in limite normale (sub 120/80). Tensiounea arteriala crescuta, denumita si hipertensiune arteriala, poate fi rezultatul oricareia din urmatoarele trei modificari importante de la nivelul arterelor, dar de obicei este determinata de o combinatie dintre acestea:

 

–    Vasoconstrictie prelungita: In structura vaselor de sange exista un strat muscular. Daca se contracta prea mult, presiunea creste. Acest tip de contractie poate fi provocat de fumat si de stres, de excesul de sare (sodiu) sau de deficitul de magneziu, calciu sau potasiu, aceste minerale controland contractia si relaxarea musculara.

 

–    Cresterea vascozitatii sangelui : Daca sangele este mai greu sau mai vascos, acest fenomen produce singur mici cresteri ale tensiunii arteriale. Sangele contine un numar mare de plachete sanguine, denumite si trombocite, care se pot “lipi” una de alta. Acest fenomen de agregare opreste sangerarea masiva, in momentul in care se intampla sa va taiati. Cand capacitatea de coagulare a sangelui este excesiva, apare riscul formarii unor cheaguri de sange care va pot pune viata in pericol, mai ales daca arterele sunt deja ingustate.

 

–    Ateroscleroza: Este o ingustare a vaselor de sange (din cauza leziunilor arteriale si ingrosarii peretilor vaselor) care are frecvent drept cauza principala depozitarea excesiva de colesterol si alte substante. De asemenea, elasticitatea vaselor va fi redusa, determinand cresterea tensiunii arteriale.

 

Valorile ideale ale tensiunii arteriale si ale pulsului

O tensiune arteriala de 120/80 sau mai putin este ideala. O valoare maxima (tensiune sistolica) de peste 140 mmHg sau o valoare minima (tensiune distolica) mai mare de 90 mmg indica deja o potentiala problema. O tensiune arteriala de 150/100 reprezinta deja factor de risc pentru bolile cardiace.

 

Tensiunea arteriala crescuta sau hipertensiunea arteriala este un “ucigas” silentios. Doar una din 10 persoane cu hipertensiune arteriala isi da seama de acest lucru. Dupa varsta de 25 de ani, valorile tensiunii arteriale cunosc o crestere destul de rapida, la majoritatea persoanelor. De aceea, se recomanda verificarea tensiunii arteriale cel putin de doua ori pe an. In cazul persoanelor sanatoase, nu exista nici un motiv ca tensiunea arteriala sa creasca o data cu inaintarea in varsta.

 

Valori de risc:

–    pulsul (batai pe minut): scazut: 60-69; mediu: 70-79; crescut 80+;
–    Tensiunea arteriala: scazut: 90/60 – 125/85; mediu: 126/86 – 135/89; crescut: 136/90+.

 

Pulsul 

Este un indicator mai putin concludent pentru sanatatea vaselor de sange, in schimb reflecta cu fidelitate starea inimii. De exemplu, un ciclist bine antrenat poate avea un puls de 40 de batai pe minut, in timp ce la multe persoana valorea acestuai se situeaza in jur de 80 de batai pe minut. Astfel, inima ciclistului poate pompa aceeasi cantiate de sange cu numai jumatate din numarul de batai ale unei persoane neantrenate. Inima ciclistului, care, in principal, este un muschi, se remarca prin faptul ca e mai puternica. Cei mai sanatosi oameni au un puls ale carui valoare se situeaza sub 70 de batai pe minut.

 

Atat valorile pulsului, cat si acelea ale tensiunii arteriale pot fi reduse printr-o alimentatie adecvata.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *