Sanatate

Tratamentul supraponderabilitatii

Complexitatea obezitatii implica o abordare terapeutica pe masura, care include, in general, trei tipuri de masuri vizand: 1) regimul alimentar; 2) miscarea si 3) medicatia specifica pentru reducerea poftei de mancare.

Abordarea unilaterala poate aduce rezultate imediate, spectaculoase chiar, dar, de cele mai multe ori, reversibile si agravante. De exemplu, efectul JO-JO – “pui mai multa grasime decat ai reusit sa dai jos”, cauza majora de crestere a mortalitatii cardiovasculare!

Miscarea este recomandata, indiferent daca este vorba de practicarea unui sport sau doar cresterea distantelor pe care deplasarea sa se faca fara a se apela la diverse mijloace de transport. Preventiv, in obezitatile reduse sunt suficiente cel putin 3 ore de sport pe saptamana sau o ora de activitate fizica lejera pe zi. In cazurile mai grave, nevoia ar fi mai mare, dar posibilitatile sunt invers proportionale cu excesul ponderal si complicatiile pe care acesta le incumba.

Televizorul si calculatorul ar trebui ocolite, la sedentarismul pe care acestea il presupun adaugandu-se si efectele perturbante asupra alimentatiei: inlocuirea mesei traditionale, cu diversitate a hranei si cu tabieturile sale, cu imbucarea rapida de alimente intens procesate si hipercalorice.

Dieta hipocalorica este obligatorie si prevede limitarea numarului de calorii, pentru persoanele care presteaza activitati obisnuite, la doar 650-1000 pe zi, precum si obligativitatea fractionarii meselor in 4-5 reprize.

Un concept recent se refera la densitatea calorica a alimentelor, prin care se intelege numarul de calorii pe unitatea de volum. In dietele moderne, acest indice este cat mai scazut, apreciindu-se ca starea de satietate poate fi asigurata nu numai de alimente foarte consistente (carne grasa, uleiuri vegetale sau animale, prajeli, prajituri etc.), ci si de cele “de volum” (produsele lactate, legume, majoritatea fructelor).

Fructele trebuie sa asigure intre 1/5 si 1/3 din necesarul caloric. Dintre acestea, sunt recomandate cele cu aciditate mai mare (citricele, coacazele, fragii si afinele, merele, ciresele si visinile timpurii), fiind interzise fructele uscate foarte dulci (smochinele, merele, perele, stafidele), cele cu un continut ridicat de grasimi (nucile, alunele), precum si produsele obtinute din fructe cu adaos de zahar (siropuri, gemuri, diverse bauturi indulcite).

Patru reguli de fier jaloneaza regimul de obezitate:

Nu se mananca nimic intre mesele prescrise;
Nu se abuzeaza de sare;
Nu se consuma alcool;
Se respecta intocmai cantitatile de alimente indicate.

Regimurile de slabit sunt interzise femeilor insarcinate si sunt tolerate (daca nu sunt prea dure) in copilarie si adolescenta. Femeile vor incepe cura de slabire dupa terminarea ciclului si o vor intrerupe sau atenua in timpul acestuia.

Indicat, uneori, in obezitatile mari si rezistente, postul absolut este riscant, datorita unor posibile accidente hemoragice sau a instalarii unor carente greu de observat in prima faza, dar cu rezonanta ulterioara asupra metabolismului general. In acest caz, supravegherea medicala stricta, in unitati spitalicesti, este obligatorie.

Combaterea obezitatii necesita efortul concentrat al unei intregi echipe de specialisti: medici, nutritionisti, psihologi, fitoterapeuti etc., obiectivul de performanta al acesteia fiind reducerea greutatii corporale initiale cu 5-15 %, mentinerea cat mai indelungat a rezultatului obtinut si limitarea efectelor complicatiilor aparute pana la initierea demersului terapeutic.

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *