Sanatate

Temperaturi de foc, inima rezistă! Recomandările cardiologilor clujeni pentru sănătatea inimii

Din 2006, de când au fost instituite codurile meteo, acum este pentru prima dată când Clujul este sub cod roșu de caniculă. Vara își face de cap și cu temperaturile ridicate nu e de glumă. Efectele nocive ale caniculei se pot răsfrânge nu doar asupra cardiacilor, ci și asupra persoanelor care nu suferă de afecțiuni cronice. La temperaturi de peste 35 de grade, corpul luptă să se adapteze noilor condiții și dacă nu ne luăm câteva măsuri de precauție, motorul organismului, inima, are de suferit. Ce ne recomandă cardiologii să facem în această perioadă de foc ? 

Clujul este sub un val de căldură, iar meteorologii avertizează că temperaturile vor mai urca, depășind 39 de grade Celsius, în acest weekend. În premieră, de când există codul de culoare la Cluj, avem cod roșu de temperaturi extreme.

„De când există codul de culoare la Cluj, nu s-a emis încă cod roșu de temperaturi extreme, dar acest cod roșu se datorește și perioadei lungi cu temperaturi deosebit de ridicate, având în vedere că a fost și este o perioadă destul de lungă în care temperatura aerului depășește 35 de grade. E ceva extrem pentru zona noastră. Asta la temperaturile maxime, dar nici în cursul nopții temperatura nu va scădea sub 20 de grade”, afirmă Narcis Maier, purtătorul de cuvânt al Centrului Meteorologic Transilvania Nord. 

În această perioadă critică, atât persoanele care urmează un tratament pentru o afecțiune cardiacă, cât și  clujenii sănătoși trebuie să țină cont de câteva recomandări ale specialiștilor, pentru care inima le va mulțumi. Efectele binecunoscute ale caniculei – dureri de cap, amețeală, insomnie, transpirație în exces, tulburări de ritm cardiac – pot fi ținute sub control, chiar reduse la minim.

„Există anumite condiții patologice care contribuie la apariția bolilor de inimă și aceste condiții trebuie contracarate din timp. Ceea ce la televizor apare în fiecare zi, adică evitarea excesului de sare, zahăr și grăsimi nu e o vorbă în vânt. Sarea are legătură cu hipertensiunea și cu insuficiența cardiacă, iar o alimentație bogată în grăsimi favorizează apariția arterosclerozei. Vasele cardiace pot fi protejate sau să se întârzie apariția unor probleme printr-o dietă cu grăsimi puține.

Vara, în condiții meteorologice extreme, e nevoie de prudență la ieșirea din domiciliu. Este obligatorie hidratarea corespunzătoare. Cardiacii și persoanele în vârstă să evite în perioadele acestea deplasări, concedii sau alte escapade care pot afecta în mod semnificativ persoanele care sunt sub o anumită medicație. Se invocă, în general, conceptul de stil de viață sănătos: activitate fizică, păstrarea greutății corporale și bineînțeles combaterea factorilor de risc. Zicea cineva la un moment dat că sportul și mișcarea sunt pentru oamenii sănătoși, cu alte cuvinte nu recomandă performanțe sărite peste cal pentru cardiaci. Să nu se apuce de sport fără o coordonare profesionistă, adică programe de recuperare”, explică Radu Căpâlneanu, medic cardiolog la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

În zilele și nopțile tropicale și alimentația are un rol cheie în protejarea inimii. Medicii ne recomandă evitarea băuturilor alcoolice, a celor prea dulci, să eliminăm cafeaua din meniu, și să consumăm în schimb multă apă, ceaiuri răcoritoare, sucuri de fructe și alimente sărace în grăsimi. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *