Cooltura

Teatrul Național Cluj promite reluarea spectacolelor în a doua jumătate a lunii septembrie

După ce Ziar de Cluj a scris ieri că Teatrul Național Cluj nu are programat niciun spectacol pentru lunile septembrie și octombrie, informație care se poate verifica pe site-ul oficial al instituției și pe biletmaster.ro, oficialii Naționalului clujean ne-au contactat cu promisiunea că „spectacolele se vor relua în a doua jumătate a lunii septembrie”, adică în aproximativ două săptămâni.

„Spectacolele se vor relua în a doua jumătate a lunii septembrie.

Vom reveni cât mai curând cu un comunicat de presă oficial care va conţine toate informaţiile privind condiţiile de reluare a spectacolelor”, a precizat, pentru Ziar de Cluj, Ramona Tripa, Consultant Artistic, Marketing, Comunicare & PR la Teatrul Naţional Cluj-Napoca.

Guvernul României a adoptat în ședința de luni, 31 august, Hotărârea de Guvern prin care sunt stabilite condițiile în care pot fi deschise teatrele, de la 1 septembrie: „organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județe/municipiul București este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori”.

Teoretic, Teatrul Național Cluj și-ar putea redeschide porțile pentru 464 de spectatori în Sala Mare (care are o capacitate maximă de 928 de locuri) și pentru 50 de spectatori în Studioul Euphorion (care are aproximativ 100 de locuri capacitate maximă). Numai că scaunele sunt lipite unele de altele, ceea ce înseamnă că, pentru a se păstra distanța laterală de 1,5-2 metri între spectatori ar trebui ca între ei să fie lăsate câte două scaune libere. Plus un rând liber față-spate, fiindcă spectatorii nu pot fi puși spate în spate, distanțați numai pe lateral. Și astfel se poate ajunge la 2-300 de spectatori în Sala Mare și la 15-20 în Studio Euphorion.

În plus, interacțiunea dintre actori, în spațiu închis, în cadrul spectacolelor cu o amplă distribuție, ar putea fi interzisă sau contraindicată. O distribuție extinsă ar presupune contacte fizice între mulți actori și în cadrul repetițiilor, ceea ce ar spori riscul transmiterii noului coronavirus. Așadar, și repertoriul de spectacole ar putea suferi modificări radicale, eventual spre monodramă (piese în care joacă un singur personaj).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *