In vizor

Taximetristii, banii si Clujul, orasul in care o cursa de 5 minute poate costa 100 de lei

Racoleaza clienti imediat ce acestia pasesc in terminalul aeroportului, practica tarife enorme, pacalesc si inseala, dar functioneaza in continuare. Angajatii companiei de taximetrie Activ Taxi reusesc sa-i insele, de ani buni, pe cei ce ajung in capitala Ardealului cu avionul, dar si pe reprezentantii autoritatilor locale – cele mai multe dintre masini circula fara autorizatie din partea Primariei. 

O cursa ce ar trebui sa coste 10 lei poate ajunge si la 100 de lei dupa standardele taximetristilor de la Activ Taxi, care cer pe o calatorie cu taxiul sume derizorii. Si nu fac asta de acum, ci de ani buni. „Rechinii” soselelor din Cluj au reusit sa supravietuiasca chiar si in era in care masinile sunt chemate printr-o aplicatie pe telefon pentru ca reusesc sa castige in 10 minute cat incaseaza altii intr-o zi intreaga de munca. 

„Racoleaza clientii dupa cum vor muschii lor. Coboara din masini, intra in terminal, le iau oamenilor bagajele, desi nu avem voie sa facem asta”, spune un taximetrist care sustine ca „stau cu ceasul intre scaune si cand ajung la destinatie cer cat au ei chef: 60 – 90 – 100 de ei. Daca clientul refuza sa plateasca ii spun: „Vrei sa platesti suma de pe ceas?”. Si ceasul arata o suma enorma, pentru ca ei il pornesc cu mult inainte de a urca clientul”. 

In ultimii ani, zeci de clujeni s-au plans atat politistilor locali, cat si celor municipali de practicile taximetristilor de la Activ Taxi. Cu toate acestea, „rechinii” isi fac aparitia zilnic in parcarea Aeroportului International Avram Iancu Cluj. 

„La nivelul  Sectiei Regionale de Politie Transporturi Cluj-Napoca au fost inregistrate doua plangeri referitoare la persoane fizice autorizate, afiliate la firma de taximetrie mentionata. Acestea s-au concretizat in intocmirea unui dosar penal pentru inselaciune, respectiv in aplicarea unei sanctiuni contraventionale, conform Legii 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere”, spun repezentantii IPJ Cluj. 

In plus, la finalul lunii octombrie, politistii au identificat un taximetrist care ar fi indus in eroare un client in privinta sumei pe care o avea de achitat pentru transport. Barbatul ar fi pornit aparatul de taxare inainte ca clientul sa apeleze la serviciile acestuia. Astfel, la destinatie i-ar fi eliberat un bon fiscal in care figura inclusiv o stationare de circa 60 de minute.

Atunci, politistii din cadrul Sectiei Regionale de Politie Transporturi Cluj-Napoca – Biroul de Politie Transporturi Aeriene, impreuna cu politisti locali din cadrul Serviciului de Inspectie Comerciala, au actionat in zona Aeroportului International „Avram Iancu” Cluj pentru respectarea legislatiei privind desfasurarea activitatii de taximetrie.

Actiunea a vizat verificarea respectarii regulilor de tarifare de catre taximetristi, in vederea inregistrarii corecte a contravalorii curselor efectuate. Au fost verificate peste 40 de taximetre, pentru neregulile depistate fiind aplicate 9 sanctiuni contraventionale in valoare de peste 4.000 de lei. 

 

sursa foto: stiridecluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *