In vizor

Victima unui accident de circulatie se lupta de aproape trei ani cu Politia Rutiera clujeana. Anchetatorii, in schimb, il fac vinovat de producerea incidentului

Un clujean, victima unui accident de circulatie, este purtat pe drumuri fara a i se face dreptate de mai bine de doi ani si jumatate. Acesta acuza autoritatile responsabile de cercetarea imprejurarilor care au dus la producerea accidentului de musamalizarea probelor si favorizarea persoanei care a comis incidentul.  

Iosif Tatar, un clujean in varsta de 63 de ani, a fost victima unui accident de circulatie in urma cu doi ani si jumatate. In urma accidentului, petrecut in iunie 2012, Iosif Tatar  a avut nevoie de peste 100 de zile de spitalizare. Nici pana in prezent nu a reusit sa obtina o sentinta prin care sa isi poata recupera cheltuileile facute cu interventiile chirurgicale si costurile medicamentelor necesare.

La intersectia dintre strazile Ciocarliei si Crinului, Iosif Tatar, aflat la volanul masinii personale, a fost acrosat de catre un autoturism marca Audi care nu a respectat semnul de cedeaza trecerea. Soferul care a provocat incidentul si-a recunoscut vina, iar cei doi au stabilit o impacare amiabila. In timpul discutiilor, insa, un alt sofer, Stefan Stan, care trecea pe strada Iazului, a oprit sa se intereseze despre eveniment, iar la pornirea de pe loc l-a acrosat din spate pe Iosif Tatar, producandu-i patru fracturi in zona tibiei. 

“Am vazut  ca a oprit un autoturism de culoare rosie, iar soferul s-a uitat la noi si ne-a intrebat daca totul e in regula. Dupa ce am strans mana ca semn am intelegerii cu soferul care m-a lovit initial in roata din stanga-spate, m-am intors spre masina mea, moment in care Stefan Stan a pornit de pe loc si m-a acrosat cu roata, rupandu-mi piciorul”, a afirmat Iosif Tatar.

In loc sa sune la serviciul de urgenta 112, Stefan Stan, fara a cobori din masina, si-a sunat “niste prieteni politisti” care au ajuns inaintea masinii de ambulanta. Acestia l-au sfatuit pe Stan cum sa procedeze, astfel incat sa scape basma curata, lucru ce s-a si intamplat prin solutionarea dosarului cu neinceperea urmariri penale pentru vatamare.

“Pana la venirea masinii de salvare, cel care m-a calcat a inceput sa dea telefoane si in scurt timp a ajuns o masina alba cu numere de MAI, iar Stan a stat de povesti cu cel care a coborat din acea masina. Niciun moment nu s-a apropiat de mine sa vada ce am patit, daca sunt bine sau nu. Cand am vazut ca vorbeste la telefon am crezut ca a sunat la ambulanta, insa el si-a chemat prietenii. A fost nevoie sa sune sotia mea la salvare pentru ca a inceput sa mi se faca rau de la durere pentru ca aveam tibia rupta”, a declarat Iosif Tatar.

Odata sosit si echipajul Politiei Rutiere s-a inceput cercetarea la fata locului, nu inainte, insa, ca Tatar sa fie urcat in ambulanta, iar Stefan Stan sa mute masina de la locul producerii accidentului. Pentru ca a fost transportat la spital, Iosif Tatar nu a putut sa participe la cercetarea de la fata locului si acuza ca faptele reale au fost musamalizate de catre cei care au anchetat cauzele producerii accidentului. 

“Au aparut si cei de la Rutiera, insa cel care m-a lovit a mutat masina, din apropierea trecerii de pietoni unde s-a produs accidentul undeva la 20 de metri distanta si pe partea cealalta a carosabilului. De aici a inceput toata problema, pentru ca politistul i-a solicitat sotiei mele sa cheme pe cineva sa mute masina personala, cea care a fost implicata cu cateva momente mai devreme in accidentul cu  Audi-ul care nu ne-a acordat prioritate. Abia dupa o luna agentul sef  Florin Costan a venit sa imi ia o declaratie acasa. Cand l-am intrebat daca cel care m-a accidentat a avut asigurare, politistul a zis ca nu a vazut-o si ca o sa ii faca o instiintare scrisa sa vina sa o prezinte. Eu am fost nevoit sa imi platesc tija care mi-a fost introdusa in picior, medicamentele si am vrut sa stiu daca avea sau nu asigurare pentru a-mi putea recupera costurile avute cu tratamentul”, a afirmat Iosif Tatar.

Tatar sustine ca evenimentul s-a produs la cativa metri de trecerea de pietoni, deoarece Audi-ul care i-a avariat autoturismul era oprit cu  rotile din spate chiar pe trecere, iar masina sa era in fata acesuia, discutiile de mediere avand loc chiar intre cele doua masini. Cu toate acestea, anchetatorii au facut masuratorile la cativa zeci de metri distanta, in locul unde Stan a mutat masina fara incuviintarea politistilor. De aici a reiesit ca cel care se face vinovat de producerea accidentului a fost Tatar in calitate de pieton si nu Stefan Stan, care a depasit pe trecerea de pietoni.

“Politistii au spus ca ma trateaza ca pieton, ca eram pe carosabil. Am zis bine, dar eram la doi metri de trecerea de pietoni, intre cele doua masini implicate in tamponarea initiala, iar dupa ce am strans mana celui care m-a lovit si am dat sa ma urc in masina, am fost lovit din spate. Nu pe locul unde au facut ei masuratorile, pentru ca dupa ce m-a lovit a mutat masina cativa metri mai departe. Soferul era in depasire pe trecerea de pietoni eu langa masina, cum tot eu sunt vinovat?”, a marturisit Tatar.

In pezent Iosif Tatar a depus o plangere impotriva ordonantei de clasare a dosarului si a agentului sef Florin Costan pentru efectuarea defectuoasa a sarcinilor de serviciu privind masuratorile la fata locului ca urmare a mutarii de catre vinovat a masinii dupa producerea accidentului, lucru neluat in seama de agentul de politie rutiera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *