In vizor

Cluj 2015 la raport: un milion de participanti, o mie de evenimente, cu 20% mai multi turisi

Federatia SHARE si-a prezentat, aseara, realizarile programului Cluj-Napoca 2015 – Capitala Europeana a Tineretului. In cifre, 2015 a insemnat peste un milion de participanti, peste 3.500 de activitati, peste o mie de evenimente si peste 5.400 de voluntari implicati. Anul Capitalei a adus cu 20% mai multi turisti la Cluj-Napoca. Nici un cuvant, insa, despre raportul financiar al Federatiei SHARE.

In teorie, Federaia SHARE si-a atins obiectivele propuse pentru Capitala Europeana a Tineretului 2015. La raportul de final de an, tinerii au prezentat, aseara, cele mai importante realizari: anul Capitalei a crescut cu 20% numarul de turisti, 80% din populatia sub 35 de ani a participat la minim un eveniment sau proiect al Capitalei, 5.400 de voluntari au fost implicati – obiectivul era de 2.000 la inceput de an.

Aseara s-a vorbit numai despre realizari. Cifre mari, rotunde, care sa justifice eforturile autoritatilor – inclusiv cele financiare – de a sustine acest program. Nu s-a facut nicio referire la datoriile financiare pe care Federatia SHARE le are in acest moment fata de unele institutii ale statului sau fata de alte persoane juridice – ca de exemplu furnizorii care au participat la Untold Festival.

“Ministerul Tineretului a deschis o linie de finantare, suma alocata fiind de 550.000 de lei. De asemenea, Consiliul Judetean Cluj a alocat o linie speciala, in valoare de 300.000 de lei, in vederea implementarii proiectului in cadrul Capitalei”. Aceasta a fost singura referire a prezentatorilor raportului cu privire la unele date financiare.

“In acest an, numarul de turisti a crescut cu 20%. In concluzie, cea mai importanta realizare a Capitalei Europene a Tineretului a fost activarea tinerilor. Datorita contextului dat, tinerii au participat la schimbarea societatii, reusind astfel sa puna Clujul pe harta europeana a turistilor”, au punctat acestia.

Printre proiectele de succes ale Capitalei, in brosura de prezentare se numara Untold Festival, Day 15, Cluj Never Sleeps, Volunteers Academy. Sunt cateva dintre asa-numitele “proiecte strategice” ale programului.

Cel mai mare impact l-a avut Untold Festval, despre care organizatorii sustin ca a atras fonduri de 20 de milioane de euro in Cluj-Napoca, in timpul festivalului numarul de turisti a crescut cu 27 de procente si au participat 240.000 de festivalieri.

Statistic, cei mai putini participanti la programele Capitalei au fost in luna februarie – 11.200 de participanti, in timp ce in luna mai s-a atins maximul de participanti, respectiv 259.400. Surprinzator, nu in luna august – in timpul Untold Festival – au fost cei mai multi participanti – in aceasta luna s-au inregistrat 249.400 de participanti. Si luna septembrie a fost una slaba – au fost 12.400 de participanti la evenimentele Capitalei Europene a Tineretului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *