In vizor

Cluj 2015 la raport: un milion de participanti, o mie de evenimente, cu 20% mai multi turisi

Scris de 311

Federatia SHARE si-a prezentat, aseara, realizarile programului Cluj-Napoca 2015 – Capitala Europeana a Tineretului. In cifre, 2015 a insemnat peste un milion de participanti, peste 3.500 de activitati, peste o mie de evenimente si peste 5.400 de voluntari implicati. Anul Capitalei a adus cu 20% mai multi turisti la Cluj-Napoca. Nici un cuvant, insa, despre raportul financiar al Federatiei SHARE.

In teorie, Federaia SHARE si-a atins obiectivele propuse pentru Capitala Europeana a Tineretului 2015. La raportul de final de an, tinerii au prezentat, aseara, cele mai importante realizari: anul Capitalei a crescut cu 20% numarul de turisti, 80% din populatia sub 35 de ani a participat la minim un eveniment sau proiect al Capitalei, 5.400 de voluntari au fost implicati – obiectivul era de 2.000 la inceput de an.

Aseara s-a vorbit numai despre realizari. Cifre mari, rotunde, care sa justifice eforturile autoritatilor – inclusiv cele financiare – de a sustine acest program. Nu s-a facut nicio referire la datoriile financiare pe care Federatia SHARE le are in acest moment fata de unele institutii ale statului sau fata de alte persoane juridice – ca de exemplu furnizorii care au participat la Untold Festival.

“Ministerul Tineretului a deschis o linie de finantare, suma alocata fiind de 550.000 de lei. De asemenea, Consiliul Judetean Cluj a alocat o linie speciala, in valoare de 300.000 de lei, in vederea implementarii proiectului in cadrul Capitalei”. Aceasta a fost singura referire a prezentatorilor raportului cu privire la unele date financiare.

“In acest an, numarul de turisti a crescut cu 20%. In concluzie, cea mai importanta realizare a Capitalei Europene a Tineretului a fost activarea tinerilor. Datorita contextului dat, tinerii au participat la schimbarea societatii, reusind astfel sa puna Clujul pe harta europeana a turistilor”, au punctat acestia.

Printre proiectele de succes ale Capitalei, in brosura de prezentare se numara Untold Festival, Day 15, Cluj Never Sleeps, Volunteers Academy. Sunt cateva dintre asa-numitele “proiecte strategice” ale programului.

Cel mai mare impact l-a avut Untold Festval, despre care organizatorii sustin ca a atras fonduri de 20 de milioane de euro in Cluj-Napoca, in timpul festivalului numarul de turisti a crescut cu 27 de procente si au participat 240.000 de festivalieri.

Statistic, cei mai putini participanti la programele Capitalei au fost in luna februarie – 11.200 de participanti, in timp ce in luna mai s-a atins maximul de participanti, respectiv 259.400. Surprinzator, nu in luna august – in timpul Untold Festival – au fost cei mai multi participanti – in aceasta luna s-au inregistrat 249.400 de participanti. Si luna septembrie a fost una slaba – au fost 12.400 de participanti la evenimentele Capitalei Europene a Tineretului.ULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours Eveniment
  Cod galben de ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii, grindină și inundații în județul Cluj
 • Acum 17 hours Vocea ta
  Unul dintre cei mai respectați fani U-iști, reacție după eșecurile pe linie: „Nu ți-e rușine obrazului, Ovidiu Vasu?”
 • Acum 18 hours In vizor
  La Cluj, ritmul de creștere a prețurilor imobiliare a încetinit. Sibiul este noua vedetă a scumpirilor
 • Acum 19 hours Eveniment
  Accident rutier în Apahida între un autoturism și un autotren
 • Acum 20 hours Justitie
  În ciuda declarațiilor de la dosarul de violență publică al lui Bone Ferenc, judecătorul care l-a condamnat cu suspendare a considerat că a fost un caz singular. ”Cazul singular” a dus la o crimă oribilă
 • Acum 20 hours Din oras
  Cluj Napoca: Un incendiu puternic a cuprins barăcile din Pata Rât, zona mărginașă a orașului de la groapa de gunoi, unde locuiesc sute de persoane
 • Acum 21 hours Politica
  Dacian Cioloș s-ar fi decis: Pleacă din USR și face alt partid. Va fi urmat de mai mulți europarlamentari și parlamentari
 • Acum 2 days Din oras
  Începe vara festivalieră! ”Cluj Pride”, festivalul minorităților sexuale, se va desfășura anul acesta între 6 și 12 iunie
 • Acum 2 days Rautacisme
  Mare minune la Cluj! Au reînceput pe bune lucrările la podul Porțelanului
 • Acum 2 days Rautacisme
  În Clujul Verde, de „Vinerea Verde”, care împlinește imediat un an, până și primarul Boc era să plătească bilet aiurea-n tramvai!
 • Acum 2 days Justitie
  Vanessa Youness, iubita lui Gelu Oltean, condamnata definitiv la inchisoare
 • Acum 2 days Politica
  NICIO EMOŢIE: Alegeri PNL: Lucian Bode (Sălaj) e noul număr 2 în partid ca secretar general. Dan Motreanu e prim-vicepreședinte după ce Virgil Popescu, favoritul președintelui Ciucă, s-a retras în ultimul moment
 • Acum 2 days In vizor
  Nu reușesc să-l modernizeze în 10 luni și propun un nou termen. Șantierul din Parcul Operei se va încheia pe «final 2022»
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE