Din oras

Targul de Obiecte Bisericesti a ajuns la editia a XV-a, desi BOR nu e de acord cu aceasta manifestare

De la tamaie la haine tesute manual, de la sculpturi in marime naturala la cele mai performante sisteme de sonorizare si incalzire a lacaselor de cult, icoane si multe altele au putut fi intalnite la cea de-a 15-a editie a Targului de Obiecte Bisericesti. Este singurul targ din Romania dedicat preotilor si credinciosilor.

In Romania sunt peste 15.100 de biserici si aproape 2.000 in constructie. Pentru toate acestea preotii romani au nevoie de obiecte bisericesti de calitate. In ultima zi de targ e inghesuiala mare printre vizitatori.Copii insotiti de bunici, maici, preoti alaturi de numerosi credinciosi au luat cu asalt targul de la Expo Transilvania.  Inca de la intrare suntem intampinati de un clopot urias care este incercat de catre doi turisti straini in timp ce se fotografiau langa el. Sunetul puternic al clopotului de la ora 10 dimineata, trezeste locuitorii din “Groapa” din Marasti, locul unde este situat ansamblul expozitional Expo Transilvania.

Scena nasterii Domnului, sculptata manual de catre artistul Dementer Jozsef, prezenta in cadrul Targului de la Expo Transilvania va fi expusa in Piata del Popolo din  Roma, cu ocazia sarbatorilor de iarna, fiind singurul exponat romanesc. Alaturi  de sculptura care reflecta scena Nasterii lui Isus intalnim in complexul expozitional o statueta in marime naturala a Sf. Ana. Printre standurile incarcate ale targului oameni in varsta care nu isi permit decat sa priveasca fotografiaza de zor cu telefonul mobil icoane facatoare de minuni, cruci de lemn si statuete din marmura.

“Ce vrei, maica, am si eu un telefon performant de la nepotu plecat in Italia la munca. Fac si eu cateva fotografii sa i le trimit ca bani de icoane nu am, maica, abia imi ajunge pensia de medicamente”, a declarat o batranica  in timp ce fotografia unul dintre standuri.

Sub icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, un fel de cutie a milei cu o imagine a unei biserci in constructie indeamna credinciosii sa ajute la ridicarea lacasului de cult. O femeie  sta neclintita minute in sir in fata icoanei, saruta sticla de protectie a cutiei in care icoana este  inchisa cu lacat. Spune o rugaciune si apoi  scoate 5 lei din buzunar pe care ii doneaza pentru construirea lacasului de cult.

In mijlocul targului, standurile stralucesc. Cadelnite aurite,  suporturi pentru  lumanari de argint, lingurite pentru impartasanie si Biblii imbracate in carcase aurite se adreseaza in special preotilor. La standurile respective doar reflexia lucioasa a obiectelor prezentate atrag atentia curiosilor. Doar o lingurita de impartasaneie de argint costa 130 lei.

Toate vesmintele au acoperaminte pentru sfintele vase.” Asa suna anuntul la un stand de haine bisericesti. Preturile solicitate de expozant incep la 600 de lei si ajung la 1600 de lei pentru o sutana.

Sculpturile in piatra cu ingeri si sfinti au avut reducere la targ. Astfel un Isus de marmura  a putut fi acizitionat de cei prezenti la pretul de 1.450 de lei, iar un ansamblu de trei piese care ilustreaza nasterea lui Isus putea fi achizitionat la doar 1.800 lei. Copiii, prezenti alaturi de parinti sau bunici la Targul de obiecte bisericesti au avut parte in acest weekend de demonstratii de sculptura, atelier de pictura pe sticla precum si de o multime de carti cu povesti religioase.

Desi a ajuns la editia cu numarul XV, Targul de Obiecte Bisericesti nu este agreat de catre Biserica Ortodoxa Romana. Reprezentantii Patriarhiei considera ca numai cultele au voie sa vanda clopote, icoane si vesminte. Daca toata lumea s-ar apuca de  comercializat obiecte bisericesti, bisericile si manastirile ar ramane fara surse alternative de venit.

„Targul de obiecte bisericesti este in afara legii. Cultele religioase din Romania au dreptul exclusiv de a produce si comercializa obiecte de cult”, declara in urma cu doi ani preotul Constantin Stoica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *