In vizor

Tardiv și numai că s-a pierdut în lac directorul de la APIA Cluj, prefectul Cherecheș anunță ample controale în zona lacurilor Beliş-Fântânele şi Tarniţa. Poate-i obligă pe cei care se dau cu barca pe lacuri să respecte legea

Conform Deciziei nr. 147/15.11.1994 este interzis accesul cu bărci cu motor de orice tip pe lacurile Tarnița și Beliș-Fântânele, decizie dată de S.C. Hidroelectrica SA administratorul lacurilor. Acestea nu sunt simple lacuri, sunt lacuri de acumulare apă potabila, sunt obiective strategice. Dar asta nu-i împiedică pe cocalari să se afișeze la vedere cu barca cu motor și skijetul – în fond, nu e cine să-i controleze, să-i amendeze și să-i facă să respecte legea.

Deşi Hidroelectrica SA a montat mai multe panouri în zona staţiunii Fântânele-Beliş dar şi la Tarniţa în care se precizează foarte clar că este interzisă folosirea ambarcaţiunilor de orice tip pe lacuri, proprietarii de bărci se fac că nu le văd. Lacurile de acumulare Tarniţa şi Beliş sunt considerate arii protejate avifaunistice conform legislaţiei în vigoare, rezervaţie naturală care intră sub incidenţa unei legislaţii speciale prin care este interzisă practicarea sporturilor având la bază ambarcaţiuni cu motor. Acumularea Tarniţa a fost declarată arie naturală protejată de interes judeţean încă din anul 1994, prin decizie a Delegaţiei Permanente a Consiliului Judeţean Cluj, iar acumularea Fântânele este inclusă în Situl Natura 2000 Apuseni şi Aria Naturală Protejată de Interes Naţional “Parcul Natural Apuseni”. Potrivit legislaţiei, pe cele două lacuri nu este permisă folosirea bărcilor cu motor.

Tardiv, și numai în contextul evenimentului de sâmbătă seara, în urma căruia directorul APIA Cluj, Adrian Zaharia (foto) a dispărut în apele lacului Beliş, prefectul Ioan Aurel Cherecheş a declarat, pentru Făclia, că a dispus ample controale în zona lacurilor Beliş-Fântânele şi Tarniţa pentru a se vedea în ce măsură proprietarii de bărci şi ski-jet-uri respectă legislaţia. Potrivit prefecului, în acţiunile de control vor fi implicate toate instituţiile cu atribuţii în protecţia mediului, ordine publică, administrarea apelor şi navigat. Verificările vor viza, printre altele, modul în care sunt respectate reglementările cu privire la înregistarea şi luarea în evidenţă a ambarcaţiunilor şi măsurile de siguranţă pentru cei aflaţi în bărci. Reprezentanţii Căpităniei Dej au declarat că la nivelul Autorităţii Navele Române există discuţii în vederea adoptării unui act normativ care să interzică ski-jet-urile pe lacurile interioare, aşa cum se întâmplă în Elveţia. Lacurile Tarniţa şi Beliş-Fântânele continuă să fie transformate, în fiecare weekend, de către proprietarii de bărci cu motor în locuri pentru sporturi nautice. Deşi din cele două lacuri este asigurată apa potabilă pentru sute de mii de clujeni, deţinătorii de ambarcaţiuni cu motor termic nu ţin cont de acest lucru şi nici de faptul că legislaţia interzice navigaţia bărcilor cu motor termic.

Problema încălcării legii în zona Tarnița și Beliș-Fântânele ese veche. Pe aceste lacuri nu sunt respectate normele legale privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi a faunei sălbatice, care interzic categoric intrarea pe suprafaţa ariilor naturale protejate şi practicarea sporturilor, în afara drumurilor permise accesului public, cu mijloace motorizate bazate pe folosirea combustibililor fosili. În fiecare weekend în care vremea permite, pot fi văzute pe cele două lacuri atât skyjeturi, cât şi bărci cu motor folosite pentru plimbări pe apă. În zona Tarniţa şi Fântânele sunt foarte mulţi deţinători de bărci cu motor şi alte ambarcaţiuni de acest tip. Aproape la fiecare casă de vacanţă de pe malurile celor două lacuri există câte o barcă ancorată de ponton pentru a purtea fi folosită la plimbări în sezonul de vară.

De altfel, inclusiv directorul APIA Cluj s-a afișat deseori cu poze pe contul de FB conducându-și barca pe lacul Beliș-Fântânele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *