Din oras

Impactul economic, social și ecologic al festivalurilor. Cum "plătesc” clujenii costurile pentru buna dispoziție a festivalierilor

Febra festivalurilor ”aprinde” orașul vară de vară. Nu doar festivalierii participă la aceste evenimente de amploare, ci până la urmă, o mare majoritate a clujenilor. Dacă Electric Castle își găsește locația în afara municipiului Cluj-Napoca, la Bonțida, celălalt festival – Untold, îi vizează direct pe clujeni. Impactul asupra mediului (în mod direct asupra Parcului Central din oraș), aglomerația, zgomotul, dar mai ales creșterea nejustificată a prețurilor este resimțită din plin de toți locuitorii care participă în mod indirect la desfășurarea acestor festivaluri.

Recent, după încheierea unui alt eveniment cultural, Jazz in the Park, organizatorii anunțau lucrări de curățenie, reamenajare și întreținere a Parcului Central. Aceasta nu se întâmplă însă pentru prima dată. Și anul trecut, lucrurile au decurs în mod similar.

CITEȘTE ȘI: După 4 zile și 4 nopți de Untold, iarba din Parcul Central arată mai rău decât o uliță comunală

În mod cert, ciclicitatea cu care autoritățile locale revin asupra curățeniei, după fiecare festival încheiat în Cluj, relevă faptul că impactul direct asupra mediului, a zonelor verzi este unul considerabil.

Prin urmare, un motiv suficient, care ar fi trebuit să le dea de gândit autorităților și anume schimbarea locului de desfășurare al festivalului Untold. Dacă potențialii participanți la acest eveniment sunt nerăbdători ca festivalul să înceapă, atunci locuitorii orașului sunt la fel de îngrijorați în privința zgomotului, a mizeriei care rămâne după încheierea acestuia, a traficului paralizat, dar mai ales a creșterii nesimțite a prețurilor pentru locuințe sau pentru chirii.

În mod evident, singura diferență notabilă dintre Electric Castle și Untold este faptul că, până la urmă, primul festival are loc în afara municipiului. Bineînțeles, în acest caz, disconfortul este resimțit de către bonțideni.

Vânătoarea după cazare pentru festivalul Untold a început în forță. Și ofertele sunt generoase: Fie că vorbim despre rețelele sociale, fie că ne referim la alte site-uri specializate în vânzări, prețurile încep de la 21 euro (cazare rulotă), până la câteva mii de euro pentru apartamente cu 3 camere, disponibile pe toată durata festivalului. Dincolo de cele 4 zile propriu-zise în care se desfășoară festivalul, prețurile în domeniul imobiliarelor crește constant din cauza acestor evenimente. Cu greu mai pot fi găsite garsoniere la 300 de euro în oraș, iar costul metrului pătrat pentru locuințe a sărit de 1.500 de euro.

Prin urmare, impactul este de natură economică, socială și ecologică

Dacă prestigiul orașului crește constant în urma diverselor evenimente care au loc aici, ar fi bine să urmărim și dezavantajele pe care rămân să le suporte clujenii. 

În luna mai a acestui an, RADP Cluj a început lucările de modernizare a străzilor din zona Parcului Central, iar valoarea totală a investiției este de 3.5 milioane lei (fără timp pierdut pe licitații).

CITEȘTE ȘI: Lucrări de modernizare în zona Parcului Central. Un pariu care merită făcut: vor fi gata până de Untold?

Pregătirile se fac. de bună seamă, pentru festivalul Untold. Parcul trebuie predat organizatorilor într-o stare bună, acesta trebuie să fie atractiv pentru participanți. Despre cum va arăta după încheierea Untold, nu credem că merită să mai insistăm.

În 2016, incasările organizatorilor Untold au fost de cca 23 milioane de euro. Anul trecut, valoarea totală a incasărilor după patru zile de festival a sărit de această sumă. Astfel, cu toate că veniturile organizatorilor sunt de la an la an tot mai mari, prețuri mai mari pentru chirii și locuințe plătesc și clujenii de rând.

Practic, în tot restul anului, cetățenii sunt nevoiți să plătească prețul real pentru defășurarea acestor evenimente, adică costuri mai mari în domeniul imobiliar.

În mod justificat ne putem întreba ce se alege din aceste incasări record? Cu ce se alege orașul în urma acestor evenimente, în afara de apariția municipiului Cluj-Napoca în câteva reviste de turism.

Ce schimbări notabile au fost înregistrate în oraș din suma pe care municipalitatea a incasat-o la finalul acestui festival?

 

Zgomotul sau poluarea fonică este o altă temă care îi preocupă pe clujeni

CITEȘTE ȘI: Clujenii se plang de zgomotul de la Untold: “De ce nu a putut fi organizat in afara orasului, ca in orice alta zona civilizata?”

Încă din anul 2015 locuitorii orașului au început să se plângă de zgomotul infernal la care sunt supuși vreme de 4 nopți. Cu toate acestea, autoritățile nu s-au deranjat în nici un fel, astfel încât să rezolve plângerile cetățenilor. Festivalului i s-a făcut publicitate în continuare, iar participanții fără voie la aceste eveniment au rămas pe din afară, nebăgați în seamă.

Și în acest an, clujenii vor suporta aceleași neplăceri datorate festivalului ce are loc în oraș, care paralizează activitatea normală a acestuia.

Confiscarea spațiului public

CITEȘTE ȘI: Scriitorul clujean Ioan Ciorca, despre Parcul Central, închis în perioada Untold: „Nu poate cineva să vină să confiște un spațiu public pentru a organiza o petrecere!”

Restricționarea accesului în zona Parcului Mare din oraș reprezintă o altă problemă, temă pe care municipalitatea clujeană nu a fost în stare să o abordeze corespunzător.

Faptul că spațiul public devine spațiu privat, precum și modul în care este devastată zona verde după fiecare festival nu intră în atenția autorităților. 

Cei care semnalează aceste aspecte sunt apreciați drept ”nemulțumiți” și nu li se acordă prea multă atenție. Însă, dacă ar fi să vorbim despre un spirit civic real, despre cum putem îmbunătăți condițiile din oras, cum putem crește accesul clujenilor la locuințe, atunci glasul ”nemulțumiților” se arată a fi mult mai real și ar trebui luat în considerare.

În concluzie, pot fi formulate câteva observații: 

sunt conștienți participanții la festivalurile care au loc în județul Cluj de impactul major pe care aceste evenimente le au asupra clujenilor?

cine se face răspunzător de devastarea spațiilor verzi? 

cine plătește pentru îngrijirea și revitalizarea acestor zone?

Costul real al acestor evenimente este plătit de locuitorii orașului, fie că ne referim la prețurile chiriilor, prețul pentru locuințe, prețul pentru un oraș paralizat…

Diferențele dintre cele două festivaluri – Electric Castle și Untold – se referă în primul rând la alegerea locației. Aceasta ar fi, probabil, cea mai însemnată diferență, care ar trebui să determine autoritățile clujene să intervină. 

Locul unui festival precum Untold-ul nu este, bineînțeles, în centrul unui oraș.

Când a evaluat municipalitatea clujeană ultima oară impactul real al acestor evenimente asupra orașului și locuitorilor săi?

Aceste evenimente sunt binevenite atât timp cât nu afectează activitatea normală a unui municipiu, atât timp cât nu poluează fonic, atât timp cât efectele negative asupra locuitorilor sunt minime.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *