In vizor

Tăierile ilegale din pădurile Clujului continuă și în stare de urgență. Ministrul Mediului: „Fake news pe tema exploatărilor forestiere…”

Tăierile ilegale de masă lemnoasă continuă în plină stare de urgență chiar pe raza județului Cluj, contrar afirmațiilor ministrului liberal al Mediului, Costel Alexe, care a susținut recent că opinia publică se confruntă cu o manipulare și dezinformare pe acest subiect, iar toate camioanele și trenurile pline de bușteni nu părăsesc teritoriul României, ci intră în țară. 

Astfel, numai în perioada 10 – 13 aprilie a.c., polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică și specialiști din domeniul silvic au acționat în județul Cluj, în zona municipiului Turda și a orașului Huedin.

Acțiunea desfășurată a avut scopul prevenirii și combaterii activităților ilicite săvârșite în domeniul silvic referitoare la tăierea, transportul și comercializarea materialelor lemnoase.
 
În cadrul acțiunii au fost verificate 90 de mijloace de transport și au fost legitimate 105 persoane. 

Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 7 sancțiuni contravenționale, valoarea acestora depășind 36.000 de lei. Dintre acestea, 4 sancțiuni au fost aplicate în conformitate cu Legea nr. 171/2010.

Totodată, a fost finalizat un control al unui ocol de stat din zona municipiului Gherla, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Cluj, pe linia exploatării masei lemnoase.

Sancțiuni contravenționale au fost aplicate și pentru încălcări ale prevederilor din ordonanțele militare sau ale normelor rutiere. 

A fost dispusă măsura complementară de confiscare a peste 44,000 mc de material lemnos, cu o valoare aproximativă de 10.300 de lei.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a susţinut marţi, 14 aprilie, o conferință de presă având ca subiect informaţiile privind exploatările forestiere pe durata stării de urgenţă și tăierile ilegale din pădurile României.

Potrivit Ministerului Transporturilor, în anul 2020, din România nu a plecat niciun tren cu buștean la export, susține Alexe:

„Este o campanie agresivă și, poate, fără precedent! Zilnic este lansată pe rețelele de socializare o avalanșă de mesaje toxice. Am văzut și eu poze și video-uri cu zeci de mii de share-uri pe zi. Acestea au un singur scop: să le inducă oamenilor ideea unei catastrofe ecologice în pădurile românești”, a declarat ministrul Mediului.

Astfel, conform ministrului Costel Alexe, România este importator, nu exportator de masă lemnoasă:

„Colegii mei au verificat toate imaginile care au putut fi verificate iar concluzia este una singură: toate aveau avize de însoțire în perfectă legalitate. Dacă vorbim despre lemn brut, țara noastră este importator net. Conform datelor provizorii ale INS, în 2019, România a exportat cca 100.000 tone de buștean și a importat 800.000. Raportul este de 1/8 în favoarea importului”, a arătat ministrul Alexe.

În ultimii doi ani au fost uciși șase pădurari care au încercat cu mâinile goale să se opună defrișărilor ilegale din pădurile României. Cazul lui Liviu Pop, pădurarul din Maramureș ucis în toamna anului trecut, a ajuns și în presa internațională. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *