Editorial

Tablou cu verticalizarea vieții orizontale

Scris de 1246

Clujul, la fel ca celelalte mari orașe ale României, a fost construit astfel încât locuințele să fie strategic despărțite de locurile de muncă ale oamenilor.

Ulterior, când acest lucru s-a schimbat, prin aducerea muncitorilor din zonele agricole în oraș, s-au consturit numeroase blocuri de garsoniere care există și azi și care reprezintă pentru numeroși oameni cuvântul ”acasă”.

Pe strada Fabricii numărul 130, familii cu câte 3 copii se zgribulesc iarna sub aceeași pătură și respiră aceleași gânduri, comprimate în 30 de metri pătrați. Joi seara, mama bate șnițele în bucătăria improvizată de la intrarea în casă și-apoi le prăjește cu ușa larg deschisă. Un bătrân cu cearcăne adânci fumează la capătul palierului etajului 2, sprijinit de pervazul prăfuit. Două vecine cu șorțuri pătate șușotesc nimicuri în timp ce-și întind pe hol rufele încă îmbibate în apă.

Locuiesc în apartamentul 81 de 2 ani. Sub camera slab luminată și duhnind a tutun, la etajul 3, stă o familie de etnie romă. Rotaru. Mama, tata și două fetițe care poartă roz mai mereu și au părul împletit în 2 codițe.

Întotdeauna m-au fascinat obiceiurile oamenilor și tabieturile pe care le practică în intimitatea lor. Unele mă stimulează să le observ îndeaproape, să le miros și să mă agăț de ele de parcă viața mea ar depinde de asta. Altele doar îmi sunt îndesate pe gât, iar eu, umilă și pasivă, le accept ca pe o realitate general valabilă și de neschimbat.

De 2 ani de zile, sâmbetele mele au coloană sonoră. O coloană sonoră comună cu familia Rotaru, constând în melodii care ar putea fi descrise drept comerciale, dar, cu precădere, având origini orientale, cunoscute și sub denumirea de manele. Astfel, sâmbetele încep pentru mine și familia Rotaru de la ora 8, câteodată 8 și câteva minute, și se sfârșesc după-amiaza, odată cu apusul soarelui.

Familia Rotaru comunică cu tăceri, nu cu cuvinte. Cu tăceri zgomotoase, tăceri care rabdă 6 zile și apoi urlă.

de Bianca PASCARU



ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours Editorial
  Emil Ceausescu. Preamultul
 • Acum 4 hours Vocea ta
  Minciuna, Tupeul și Primarul
 • Acum 6 hours In vizor
  Boc ne anunță că legea îi zice că are 60 de zile la dispoziție să analizeze, cu atenție și îngrijorare, ofertele pentru metrou. OSĂ le analizeze până la sfârșitul lunii ianuarie, la anul. Deci, OSĂ se încadreze în toate termenele PNRR
 • Acum 7 hours In vizor
  Lui Boc ”îi fată nervii” când e criticat. Ionel Lespuc, de la site-ul media9.ro, a fost blocat pe pagina oficială ”Întotdeauna pentru clujeni”. Ce nu se înțelege din faptul că e ”întotdeauna” doar pentru cei care-l (pardon) nu-l critică
 • Acum 7 hours Politica
  Unde ești Dăncilă, doamnă? Nicolae Ciucă: ”Nu e de la mine, e de la părintele Cleopatra: să nu mor neîmpărtășit”. Imhotep se strică de râs
 • Acum 7 hours FOTOGRAFILA
  Ego, Boculus imperator, ad Urbe Conditia.
 • Acum 8 hours Eveniment
  Profesori clujeni, decorați de președintele Klaus Iohannis de Ziua Națională
 • Acum 10 hours Politica
  Marcel Ciolacu, despre arestarea lui Bădălău: ”Ori rămâi om politic, ori faci afaceri, când le combini sfârşeşti greşit”
 • Acum 21 hours Politica
  Ciolacu și-aş dori ca România să se unească cu R. Moldova: Nu poţi lăsa o ţară pradă iar Rusiei
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  MÂNDRU CĂ SUNT PROSTOI și-mi plac lucrările de mântuială girate de Emil Boc
 • Acum 1 day Editorial
  Patrioți de-o zi, patrihoți pe viață! Funcția curvei la politicianul român. Nu că ar fi electoratul mai deștept
 • Acum 1 day Politica
  Președintele tuturor românilor, indiferent de sex, religie, etnie, Klaus Iohannis, face recepție la Cotroceni, de Ziua României, ca pe tarlaua lui. Liderii UDMR, USR și AUR nu au fost invitați
 • Acum 1 day Politica
  Liberalii vor comasarea alegerilor ca să le numească tot Iohannis premierul. PSD se opune
Citește și...
Sinistru Editorial

Emil Ceausescu. Preamultul

Sinistra poza asta cu Boc, strabic si buhait, cu caciula de readepist pe ceafa. Sinistre […]

Recomandările redacției
Sinistru Editorial

Emil Ceausescu. Preamultul

Sinistra poza asta cu Boc, strabic si buhait, cu caciula de readepist pe ceafa. Sinistre […]

Vocea ta

Minciuna, Tupeul și Primarul

de Szakats Istvan “Într-o lume în care e atât de multă dezinformare”… “nu trebuie să […]

TOP CITITE