In vizor

Szekely Istvan, "ghiolbanul" cu Mercedes surprins de o clujeanca in timp ce parca pe pista de biciclete de pe strada Eroilor, inca se gandeste daca sa depuna contestatie in privinta demiterii din UDMR

La data de 14 iulie 2016, Ziar de Cluj a solicitat public demiterea din UDMR a consilierului florestean Szekely Istvan, asta dupa ce a fost surprins abuzand verbal o tanara care l-a acuzat ca si-a parcat Mertanul pe pista de biciclete de pe Eroilor. „Cetateanul nepotrivit, la momentul nepotrivit”, ar spune acum Szekey Istvan care in zilele ce au urmat incidentului si-a atras asupra sa reactii dure si vehemente de condamnare a modului in care s-a comportat. Si cum, mai devreme sau mai tarziu, adevarul iese intotdeauna la suprafata ca untdelemnul, consilierul UDMR cu antecedente in a parca in zone neinspirate din punct de vedere legal si moral, a primit decizie de „exit” din partidul pe care l-a servit (sau care l-a servit, caci, in politica, nu esti niciodata sigur cine pe cine serveste).

Prima reactie privind comportamentul inadecvat al consilierului Szekely, a venit din partea presedintelui UDMR, Csoma Botond. Astfel, chiar in ziua cu pricina, la cateva ore distanta, presedintele UDMR Cluj a declarat, la solicitarea Ziar de Cluj, ca este inadmisibil comportamentul colegului sau de partid si ca, in cadrul unei intalniri ulterioare, se vor lua si masuri, mai ales ca Szekely Istvan nu era la prima abatere in acest sens. Ulterior, in aceeasi zi, Anna Horvath, Presedinta organizatiei municipale a UDMR si viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, la solicitarea Ziar de Cluj, a intarit spusele presedintelui Csoma Botond, declarand ca va propune excluderea si retragerea sprijinului politic al consilierului florestean si ca va face toate demersurile necesare ca aceasta masura sa fie viabila, avand toleranta zero fata de astfel de actiuni.

Ulterior, dupa 6 zile de tacere absoluta, a venit si vestea mult asteptata. S-a decis excluderea ghiolbanului din UDMR si implicit din consiliul local Floresti. Hopul cel mare, insa, abia acum vine, pentru ca legea e lege si ii permite acestuia sa conteste decizia in termen de 15 zile. In fine, cele 15 zile acusi se scurg, asa ca ne-am hotarat sa readucem in atentia publica acest caz, pentru a ne asigura ca declaratiile ferme ale conducerii UDMR raman in continuare in picioare.

In legatura cu o posibila contestatie a excluderii din partid, l-am contactat pe Csoma Botond pentru a vedea daca are informatii in acest sens. Pentru ca dansul a declarat ca nu stie nimic de o posibila contestatie, am discutat si cu presedintele filialei UDMR din Floresti, Vincze Ianos care a pasat la randul sau mingea inapoi la Cluj, la Csoma Botond:

„Eu, personal nu pot sa spun. El trebuie sa conteste la judet. Eu sunt presedinte, inca, la Floresti. Judetul se ocupa cu asta. Eu nu stiu nimic, nu am mai vorbit cu el. Atunci l-am intrebat ce probleme o avut, o zis ca o parcat masina si vorbea cu cineva. Tocmai am vazut pozele din ziar. Acuma eu nu sunt nici Dracula nici cutare sa ma apuc sa dau in cap la careva. Acuma, stiti cum ii? Ii consatean de-al meu si el a gresit, a mai gresit si inainte pana acuma, dar noi nu tragem concluzii ca cine ce a facut. Sunt probleme peste tot si sa rezolve judetul, ca lor le-a convenit mai multe lucruri care au zis ca ei sunt sefi si ei le rezolva, deci sa rezolve pe mai departe. Nu stiu nimica nici eu. Nu pot sa spun nimica, nu pot sa mintesc. 

La mine personal nu a venit sa faca contestatie, am crezut ca a facut acolo la ei, la judet, ca mie personal nu a venit sa imi predeie, nu a venit sa imi spuna. Nu am mai vorbit cu el de atunci, numai ce stiu din ziare. Atunci l-am sunat si nu stiu nimica daca face contestatie sau nu face contestatie”, a declarat Vincze Ianos pentru Ziar de Cluj

Se pare din declaratia presedintelui UDMR Floresti, ca in ultimele saptamani, consilierul florestean exclus din partid a intrat efectiv in pamant. Nicio declaratie, nimeni din conducere nu stie nimic despre el sau daca s-a decis sa depuna contestatie. In situatia data, am hotarat sa mergem direct la sursa, asa ca l-am contactat pe viitorul fost UDMR-ist Szekely Istvan. Vizibil deranjat de intrebare, acesta a raspuns, sec, ca inca se mai gandeste.

„Eu sunt acuma la notar, nu pot discuta despre asa ceva. Daca reveniti mai tarziu, pot sa va spun. Deci, inca nu am decis exact, nu pot preciza inca. Inca nu stiu exact ce o sa fac.”

Ne intrebam in cazul acesta daca politicianul are macar o urma de remuscare pentru ceea ce a facut? In fond, logic ar fi ca daca ar fi avut macar asa ceva, cel mai probabil nu s-ar mai fi gandit daca sa conteste sau nu decizia partidului din care face parte. E posibil ca acesta sa considere ca pretul functiei e prea mare pentru gestul facut? Tot ce e posibil. Reamintim, totusi, pozitia viceprimarului Anna Horvath care a declarat franc pentru Ziar de Cluj ca va face tot posibilul ca excluderea sa fie finala.

„Este inadmisibil comportamentul acestui ales local. Noi, ca alesi locali, suntem primii chemati sa dam exemplu de buna purtare si de respectare a legilor. Nu ne putem permite sa toleram asemenea atitudini, mai ales cand se si recidiveaza. Nu ne permitem sa nu taxam dur asemenea atitudine”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Anna Horvath, presedintele UDMR Cluj-Napoca.

Astfel, speram ca cele doua saptamani care au trecut de la eveniment nu au alterat cu nimic pozitia conducerii UDMR. Vom urmari cu atentie desfasurarea evenimentelor iar in zilele urmatoare, odata cu expirarea termenului de depunere a contestatiei, vom reveni cu detalii. E interesant de vazut daca politicianul din Florești a depus sau va depune o contestatie si, daca a depus, ce se va intampla in continuare. Mai ales ca Ziar de Cluj si-a dat jos palaria in fata UDMR pentru promptitudinea si corectitudinea deciziei de excludere, asa incat, ar fi pacat sa ajungem intr-un final sa constatam ca toata miscarea de forte din jurul cazului Szekely Istvan a fost doar de fatada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *