Anchete

Suveica de tocat bani publici a reînviat, trăiască suveica! Vechea Federație Share se rebranduiește ca Federația Tinerilor din Cluj

Scris de 334

Anul acesta, Primăria finanțează noi proiecte „culturale” care, conform regulamentului, trebuie să sprijine obiectivul ratat iremediabil de Capitală Culturală Europeană. Chiar dacă am ratat acest obiectiv, el rămâne un pretext pentru acordarea de finanțări nerambursabile pentru anumite grupări „culturale”. 

Aproape 200 de asociații, societăți, fundații, federații, uniuni ș.a.m.d. ar putea primi în acest an 4 966 000 de lei. Ele au cerut 18 501 937 de lei, însă sumele propuse de Primărie sunt de „numai” peste un milion de euro.

Pe lista de proiecte regionale aprobate, la punctul 2 se regăsește Federația Tinerilor din Cluj, care a cerut de la municipalitate 870 000 de lei pentru proiectul Tineret@Cluj-Napoca2017, suma propusă de Primărie fiind de 110 000 lei. Aceeași Federație a mai cerut, pe lista de proiecte locale (poziția 44), 290 000 de lei pentru proiectul „Clujul pentru Tineri/ Cluj for Youth”, municipalitatea propunând suma de 30 000 de lei. Pe aceeași listă de proiecte locale, Federația Tinerilor din Cluj se mai regăsește, la poziția 121, cu un alt proiect, „Cluj Never Sleeps – Noaptea albă a culturii”, pentru care Federația a cerut 390 000 de lei, Primăria propunând 70 000 de lei.

Tineret@Cluj-Napoca 2015 a fost implementat de Federația Share. Consorțiul Organizațiilor Studențești din Cluj făcea parte din Federația Share. Face parte și din Federația Tinerilor din Cluj. Și sediul apare ca fiind la aceeași adresă. Atât în cazul Federației Share, cât și în cel al COS, toate drumurile duceau la Bogdan Buta. În 2017 ia naștere Federația Tinerilor din Cluj. Care primește bani de la Primărie, după câteva luni de la înființare, pentru a organiza Tineret@Cluj-Napoca 2017. Evenimentul se numește la fel ca cel din 2015. Cluj Never Sleeps, ediția de anul acesta, va primi bani de la Primărie pentru a fi organizat de Federația Tinerilor din Cluj. Organizator, la edițiile trecute, a fost Youth@Cluj-Napoca 2015, adică Federația Share.

Un fel de Share, cu alt nume

Ziar de Cluj a publicat ieri un material în care, prin analiza datelor disponibile la acel moment, trăgea concluzia că, în 2017, prin Federația Tinerilor din Cluj pare a se fi născut o nouă Federație Share. Astăzi am primit și confirmarea, prin amabilitatea președintelui Federației Tinerilor din Cluj, care ne-a răspuns la informațiile pe care le-am cerut în cursul zilei de ieri:

„Numele meu este Tudor Ogner și sunt Președintele Federației Tinerilor din Cluj”, ne-a scris reprezentantul Federației. 

Pe site-ul Federației Share, în boardul director îl regăsim și pe Tudor Ogner, ca vicepreședinte tineret. 

„Alături de mine, în  consiliul director, fac parte următorii colegi: Ștefana Frîncu – secretar general, Buryán Tünde – vicepreședinte responsabil de relația cu comunitatea maghiară, Daniel Popescu – vicepreședinte având ca portofoliu cultura, Maria Codrea- vicepreședinte având ca portofoliu voluntariatul și participarea, Ania Pașcalău – vicepreședinte având ca portofoliu munca și antreprenoriatul, Mihai Hrimiuc – vicepreședinte având ca portofoliu sportul, sănătatea și recreerea.

Federația nu are în acest moment personal angajat, dar pentru ca structura să fie cât mai funcțională și pentru a reuși să ne creștem capacitatea, ne dorim ca până la sfârșitul anului 2017 să găsim resursele necesare pentru a avea doi angajați”, ne-a mai transmis președintele Federației Tinerilor din Cluj. 

Pe Ștefana Frîncu, secretarul general al FTC, o regăsim și pe lista voluntarilor Timaf. Iar Timaf este legat de numele lui Bogdan Buta, fostul președinte al Federației Share. După cum a arătat Ziar de Cluj într-un material din anul 2014, prin Asociația Timaf, Bogdan Buta transfera cash spre firma sa, Dettra Organisation, la care era angajată și Sanda Chetan, managerul festivalului Timaf.

Buryán Tünde, vicepreședintele Federației Tinerilor din Cluj, responsabil de relația cu comunitatea maghiară, a fost și purtător de cuvânt al KMDSZ (Uniunea Studențească Maghiară din Cluj), uniune membră a Federației Share. 

Daniel Popescu, vicepreședintele Federației Tinerilor din Cluj, având ca portofoliu cultura, a fost și director artistic al TIMAF.

Maria Codrea, vicepreședinte FTC, având ca portofoliu voluntariatul și participarea, la 24 de ani a ajuns consilier personal al ministrului Agriculturii Achim Irimescu și a fost membru voluntar în echipa organizațională a Zilelor Municipiului Cluj-Napoca.

Ania Pașcalău, vicepreședinte FTC, având ca portofoliu munca și antreprenoriatul, a fost vicepreședintele Organizației Studenților din Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, organizație membră a Federației Share. 

Mihai Hrimiuc, vicepreședinte având ca portofoliu sportul, sănătatea și recreere, este președintele Organizației Studenților Economiști, organizație membră a Federației Share.

Așadar, ceea ce noi numeam ieri o lungă încrengătură de frapante „coincidențe” reprezintă de fapt un lucru organizat, deloc întâmplător, dat fiind faptul că noua Federație a Tinerilor din Cluj este, într-adevăr, o fiică a mamei Share, născută din aceiași tați, pentru aceleași scopuri: atragerea de bani publici pentru organizare de evenimente „non-profit”. 

Vom urmări cu atenție activitatea acestei Federații, pentru a vedea, până la urmă, dacă și cine va scoate totuși profit, pentru a nu ne trezi că sponsorizăm cu toții, așa cum au mai fost cazuri, nașterea unor evenimente din bani publici, ulterior confiscate și privatizate pentru câștigul exclusiv al unor tineri băieți deștepți foarte privați.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 5 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 7 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 8 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 8 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 10 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 10 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 12 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 13 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE