Din oras

Polițiștii, instruiți pentru condiții speciale pe un simulator performant, dar în mașini vechi

Polițiștii clujeni sunt instruiți să conducă în condiții speciale, pe un simulator performant, dar mașinile din dotare sunt vechi și de proastă calitate. La Școala de Agenți de Poliție din Cluj a fost cumpărat de curând un simulator performant, singurul din dotarea Poliției Române, pe care viitorii agenți vor fi învățați cum să conducă o mașină în condiții speciale.

Instructorul politistilor ne-a aratat cum functioneaza simulatorul. „E ca și pe gheață, cand bruschezi volanul.”

Simulatorul de derapaje laterale este folosit deocamdată pentru instruirea viitorilor agenți încadrați din sursă externă.

 
„Este o telecomandă cu 7 programe. In functie de program se suspenda puntea din fata, puntea din spate sau ambele, simultan. In functie de cele 7 programe, exista un anumit grad de derapaj al autoturismului, iar cursantul este obisnuit sa reactioneze in caz de derapaj. Si anume, rotatia volanului, in acelasi sens cu derapajul mașinii”, ne-a spus Silviu Handabuț, instructor auto la Școala de Poliție.

Pe viitor, și actualii agenți de poliție vor urma module de instruire.

„Noi dorim să îi pregătim si pe cei in activitate, dar, desigur, trebuie satinem cont si de resurse. De timp, de oameni, de simulatoare. Oamenii trebuie adusi la scoala si pregatiti. Am dori sa promovam un proiect de genul acesta. Noi avem un centru de simulare, mai asteptam un simulator de rasturnare si cu toate acestea, chiar putem sa punem bazele unui proiect”, marturiseste  comisar șef Călin Borzan, director Școala de Poliție Cluj.

Instruirea viitorilor agenți de poliție se face la standarde înalte, dar cum arată logistica și mașinile polițiștilor?

 „Autoturismele din dotare sunt din 2006 si noi suntem in 2017, deja. Piesele care se pun, se pun din alea mai ieftine, care se defecteaza si dupa o saptamana.  se defectează autoturismele. Legea nu ne dă voie sa cumparam piese originale, ci piesele cele mai ieftine”, isi spune păsul Constantin Mandache, prim-vicepreședinte Sindicatul agenților de poliție.

Un astfel de simulator de derapaje laterale costă puțin peste 80 de mii de lei și în țarp există doar 3 – cel de la școala de poliție din Cluj, iar alte două sunt în dotarea unor școli de pilotaj.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *