Analiza

Cluj-Napoca, un oraș de proprietari. Oficial, aproape 12.000 de persoane trăiesc din chirii. Veniturile obținute sunt fabuloase

Scris de 1,778

Prețurile chiriilor în Cluj-Napoca variază de la 180-200 euro/lună până la câteva mii de euro. Proprietarii obțin sume foarte mari din închirierea apartamentelor, caselor sau spațiilor comerciale. Veniturile reale sunt cu mult peste cele declarate la Finanțe, dar chiar și așa, sumele oficiale sunt enorme.

Cluj-Napoca este unul dintre cele mai scumpe orașe din toate punctele de vedere: locuințe, transport, mâncare și băutură în localuri, chirii, servicii. La capitolul chirii, Cluj-Napoca este chiar cel mai scump oraș din țară, lucru dovedit de analizele specialiștilor în domeniu. Dacă cineva are în proprietate un apartament și o garsonieră (sau oricare altă combinație de locuințe), poate trăi bine mersi numai din chirii.

Cu cât se pot închiria locuințe și spații comerciale în oraș

La o simplă privire pe ofertele agențiilor imobiliare, este lesne de înțeles de ce tot mai mulți clujeni investesc în imobiliare numai ca să le dea în chirie. Garsonierele pornesc de la 180-200 euro/lună, apartamentele, de la 220-250 euro/lună (în cazul celor cu două camere) și pot să ajungă până la 1.500-2.000 euro/lună (în cazul apartamentelor cu patru camere). La case, prețurile sunt și mai mari. Cu greu se găsesc “chilipiruri” de genul 200 euro/lună pentru o casă cu două camere. Prețul mediu pentru o casă închiriată este de aproximativ 1.000-1.500 euro/lună.

Bineînțeles că spațiile comerciale sunt cele mai scumpe. Proprietarii țin cu dinții la preț și așteaptă până când găsesc „fraierul” care să le dea cât cer. Prețurile variază între câteva sute (în cazul spațiilor mici, din cartiere) și ating cote foarte mari, de ordinul miilor de euro (dacă vorbim despre spații comerciale în centru). De exemplu, un proprietar cere 2.000 euro/lună pentru un spațiu comercial de 54 mp în centrul orașului, iar altul vrea 3.000 euro/lună pentru un spațiu comercial de 220 mp în Zorilor.

Zeci de milioane euro obținute într-un an din chirii

În Cluj-Napoca, oficial sunt 11.753 de persoane care dețin garsoniere, apartamente, case și spații comerciale date în chirie, potrivit datelor transmise de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Cluj-Napoca, la solicitarea Cluj 100%. Într-un an fiscal, din închirierea proprietăților, cei 11.753 de clujeni au obținut 209.808.772 lei (46,6 milioane euro).
Este foarte probabil ca numărul real al celor care obțin sume frumoase din închirierea proprietăților să fie mult mai mare. La fel și numărul spațiilor date în chirie. Acest lucru este recunoscut chiar de autorități.

„Este posibil ca numărul spațiilor închiriate și nedeclarate să fie mai mare, fapt confirmat de cazurile soluționate în urma unor reclamații”, au precizat reprezentanții DGRFP Cluj-Napoca.

Reprezentanții agențiilor imobiliare spun că proprietarii care nu își declară veniturile fac acest lucru pe propriul risc.

„Tuturor clienților noștri le expunem faptul că au obligația să meargă să declare chiria. Ce fac ei după aceea este strict problema lor și a ANAF-ului să recupereze taxele. Noi ca agenție ne știm obligațiile, îi informăm pe toți să meargă să își declare veniturile”, a menționat Tudor Marc, consilier la agenția imobiliară Welt Imobiliare.

Chiriile au luat avânt și anul acesta

Dacă anul trecut fiscal suma oficială obținută din chirii a fost de 46,6 milioane euro, sunt  șanse foarte mari ca în acest an fiscal să fie și mai mari pentru că prețurile chiriilor sunt în creștere.

„Prețurile sunt un pic mai mari, cu aproximativ 10% mai mari decât anul trecut. Odată cu creșterea prețurilor la apartamente datorită cererii, a crescut și prețul chiriilor, tot pe fondul unei cereri foarte mari mai ales din partea studenților și studenților străini, mai nou. Și piața forței de muncă contribuie pentru că se fac tot mai multe angajări, apar tot mai multe multinaționale. Observăm o creștere foarte mare la studenții străini care vin la Cluj și nu numai la Medicină ci și la Politehnică și alte facultăți”, a explicat Tudor Marc.

Clienții sunt tot mai pretențioși

Nu doar că au crescut prețurile, dar a crescut și cererea pentru apartamente de lux.

„Am observat că sunt tot mai multe cereri pentru apartamente de lux, care au niște prețuri la chirii foarte mari. Clienții sunt pretențioși, nu prea se duc în orice apartament nefinisat. Studenții mai acceptă și alte condiții, se mută câte patru într-un apartament, dar în principal cererea pentru apartamente de lux este mare și clienții se uită atenți la curățenie, la finisaje, chiar la felul în care arată casa scării, blocul, mobilierul, salteaua etc. Probabil de aceea sunt dispuși să plătească cu 10% mai mult față de anul trecut”, a declarat reprezentantul Welt Imobiliare.

 



ULTIMA ORĂ

  • Acum 13 hours Sport
    DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
  • Acum 14 hours Eveniment
    NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
  • Acum 15 hours In vizor
    NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
  • Acum 16 hours Politica
    NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
  • Acum 1 day In vizor
    Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
  • Acum 1 day In vizor
    Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
  • Acum 2 days Justitie
    EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
  • Acum 2 days Din oras
    Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
  • Acum 2 days Din oras
    AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
  • Acum 2 days Politica
    Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
  • Acum 2 days Eveniment
    FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
  • Acum 2 days Politica
    Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
  • Acum 2 days Eveniment
    Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE