Analiza

Cluj-Napoca, un oraș de proprietari. Oficial, aproape 12.000 de persoane trăiesc din chirii. Veniturile obținute sunt fabuloase

Prețurile chiriilor în Cluj-Napoca variază de la 180-200 euro/lună până la câteva mii de euro. Proprietarii obțin sume foarte mari din închirierea apartamentelor, caselor sau spațiilor comerciale. Veniturile reale sunt cu mult peste cele declarate la Finanțe, dar chiar și așa, sumele oficiale sunt enorme.

Cluj-Napoca este unul dintre cele mai scumpe orașe din toate punctele de vedere: locuințe, transport, mâncare și băutură în localuri, chirii, servicii. La capitolul chirii, Cluj-Napoca este chiar cel mai scump oraș din țară, lucru dovedit de analizele specialiștilor în domeniu. Dacă cineva are în proprietate un apartament și o garsonieră (sau oricare altă combinație de locuințe), poate trăi bine mersi numai din chirii.

Cu cât se pot închiria locuințe și spații comerciale în oraș

La o simplă privire pe ofertele agențiilor imobiliare, este lesne de înțeles de ce tot mai mulți clujeni investesc în imobiliare numai ca să le dea în chirie. Garsonierele pornesc de la 180-200 euro/lună, apartamentele, de la 220-250 euro/lună (în cazul celor cu două camere) și pot să ajungă până la 1.500-2.000 euro/lună (în cazul apartamentelor cu patru camere). La case, prețurile sunt și mai mari. Cu greu se găsesc “chilipiruri” de genul 200 euro/lună pentru o casă cu două camere. Prețul mediu pentru o casă închiriată este de aproximativ 1.000-1.500 euro/lună.

Bineînțeles că spațiile comerciale sunt cele mai scumpe. Proprietarii țin cu dinții la preț și așteaptă până când găsesc „fraierul” care să le dea cât cer. Prețurile variază între câteva sute (în cazul spațiilor mici, din cartiere) și ating cote foarte mari, de ordinul miilor de euro (dacă vorbim despre spații comerciale în centru). De exemplu, un proprietar cere 2.000 euro/lună pentru un spațiu comercial de 54 mp în centrul orașului, iar altul vrea 3.000 euro/lună pentru un spațiu comercial de 220 mp în Zorilor.

Zeci de milioane euro obținute într-un an din chirii

În Cluj-Napoca, oficial sunt 11.753 de persoane care dețin garsoniere, apartamente, case și spații comerciale date în chirie, potrivit datelor transmise de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Cluj-Napoca, la solicitarea Cluj 100%. Într-un an fiscal, din închirierea proprietăților, cei 11.753 de clujeni au obținut 209.808.772 lei (46,6 milioane euro).
Este foarte probabil ca numărul real al celor care obțin sume frumoase din închirierea proprietăților să fie mult mai mare. La fel și numărul spațiilor date în chirie. Acest lucru este recunoscut chiar de autorități.

„Este posibil ca numărul spațiilor închiriate și nedeclarate să fie mai mare, fapt confirmat de cazurile soluționate în urma unor reclamații”, au precizat reprezentanții DGRFP Cluj-Napoca.

Reprezentanții agențiilor imobiliare spun că proprietarii care nu își declară veniturile fac acest lucru pe propriul risc.

„Tuturor clienților noștri le expunem faptul că au obligația să meargă să declare chiria. Ce fac ei după aceea este strict problema lor și a ANAF-ului să recupereze taxele. Noi ca agenție ne știm obligațiile, îi informăm pe toți să meargă să își declare veniturile”, a menționat Tudor Marc, consilier la agenția imobiliară Welt Imobiliare.

Chiriile au luat avânt și anul acesta

Dacă anul trecut fiscal suma oficială obținută din chirii a fost de 46,6 milioane euro, sunt  șanse foarte mari ca în acest an fiscal să fie și mai mari pentru că prețurile chiriilor sunt în creștere.

„Prețurile sunt un pic mai mari, cu aproximativ 10% mai mari decât anul trecut. Odată cu creșterea prețurilor la apartamente datorită cererii, a crescut și prețul chiriilor, tot pe fondul unei cereri foarte mari mai ales din partea studenților și studenților străini, mai nou. Și piața forței de muncă contribuie pentru că se fac tot mai multe angajări, apar tot mai multe multinaționale. Observăm o creștere foarte mare la studenții străini care vin la Cluj și nu numai la Medicină ci și la Politehnică și alte facultăți”, a explicat Tudor Marc.

Clienții sunt tot mai pretențioși

Nu doar că au crescut prețurile, dar a crescut și cererea pentru apartamente de lux.

„Am observat că sunt tot mai multe cereri pentru apartamente de lux, care au niște prețuri la chirii foarte mari. Clienții sunt pretențioși, nu prea se duc în orice apartament nefinisat. Studenții mai acceptă și alte condiții, se mută câte patru într-un apartament, dar în principal cererea pentru apartamente de lux este mare și clienții se uită atenți la curățenie, la finisaje, chiar la felul în care arată casa scării, blocul, mobilierul, salteaua etc. Probabil de aceea sunt dispuși să plătească cu 10% mai mult față de anul trecut”, a declarat reprezentantul Welt Imobiliare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *