Straineze

Sute de traficanți de persoane eliberați de autoritățile din Ungaria pe motiv că încarcerarea lor costă prea mult, dar Austria critică România pentru migrația ilegală

Până la începutul lunii august, 1.385 de traficanți de persoane străini au fost eliberați din închisorile maghiare, anunță publicația 24Hu, care citează Comandamentul Național al Penitenciarelor (BvOP).

  • La sfârșitul lunii mai, publicația citată a scris despre faptul că 606 traficanți de persoane străini au putut părăsi în total 26 de instituții penitenciare după ce guvernul a prelungit detenția de reintegrare. BvOP a anunțat atunci că se așteaptă ca alți 202 deținuți să fie eliberați. La momentul informării, existau în total 808 cetățeni străini condamnați și expulzați, care au comis trafic de persoane.

Au trecut mai bine de două luni de atunci, ceea ce a adus o veste bună pentru sute de traficanți de persoane străini: pot pleca de după gratii.

Ca răspuns la o altă anchetă a 24.hu, BvOP a scris că până la 4 august, 1.385 de deținuți de naționalitate străină, care au fost condamnați pentru trafic de persoane, au fost trimiși în custodie de reintegrare.

Guvernul a explicat anterior eliberarea traficanților de persoane prin faptul că îngrijirea acestora costă organizația penitenciară miliarde de forinți anual. Bence Rétvári a vorbit despre faptul că un traficant de persoane condamnat îi costă pe contribuabilii maghiari aproape 5 milioane de forinți în medie.

Secretarul de stat parlamentar al Ministerului de Interne a mai explicat:

”Ungaria a trebuit să ia această decizie în privința traficanților de persoane deoarece Bruxelles-ul nu contribuie la costurile de protecție a frontierelor, ci pedepsește țara noastră dacă închisorile sunt supraaglomerate”.

Eliberările pe bandă rulantă de traficanți prinși în Ungaria vin pe fondul criticilor adresate de Austria României pentru că ar permite traficul de persoane. Acesta e motivul invocat oficial de Austria pentru a bloca accesul României în Schengen.

În legătură cu aceste eliberări de traficanți, ministrul ungar de interne Sándor Pintér l-a asigurat pe colegul său austriac că infractorii eliberați în Ungaria nu vor ajunge la ei, ci în Serbia, potrivit 24.hu.