In vizor

Afaceri de cumetrie liberală în contractele atribuite de Primăria Cluj-Napoca

La începutul lunii trecute, administrația locală a semnat cu firma AXXA REGIONAL MANAGEMENT SRL contractul ”ACORD CADRU-SERVICII DE CONSULTANTA IN ELABORAREA CERERILOR DE FINANTARE PT PROIECTELE PROPUSE SPRE FINANTARE DIN FONDURI NERAMBURSABILE 2021-2027”. Dacă autoritatea locală estimase valoarea la suma de două milioane lei, societatea a primit contractul pentru o sumă mult subevaluată: 670.800 lei, fără TVA.

Din caietul de sarcini care a stat la baza procedurii de achiziție, afăm că Municipiul Cluj-Napoca implementează, în prezent, Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană 2021-2030, iar ”pentru a putea beneficia la maximum de fondurile europene puse la dispoziție de Uniunea Europeană, începând cu exercițiul financiar 2021-2026, dorește să contracteze servicii de consultanță în vederea elaborării cererilor de finanțare pentru un număr important de proiecte strategice prin Programul Operațional Regional Nord-Vest 2021-2027, Programul Operațional Transport 2021-2027, Programul Operațional Infrastructura Mare 2021-2027, POCA, PNRR, fonduri norvegiene sau fonduri elvețiene”.

Firma care va consilia municipalitatea are sediul în Iași și a fost înființată de Cristina Teodora Jinga, condamnată, în 2020, în primă instanță, la 4 ani și 9 luni de închisoare în dosarul în care a fost trimis în judecată ex-președintele Consiliului Județean Iași, liberalul Cristian Adomniței. Acum, afacerea este administrată de Cadar Lucian Giurgi, care deține și pachetul de părți sociale a firmei.

SC Axxa Regional Management SRL Iași a fost înființată, în 27 octombrie 2010, de către Cristina Teodora Jinga, în calitate de unic asociat și administrator. La acel moment, compania își înscrisese, la Oficiul Național al Registrului Comerțului, ca obiect de activitate, consultanța în management, relații publice și comunicare. După care au debenit mai profitabile consultanțele pe fonduri europene.

”Am stabilit şi câştigătorul licitaţiei de proiectare şi execuţie pentru noul parc Între Lacuri. Urmează să se semneze contractul, urmează şi aici să se realizeze acest parc Între Lacuri, pe care l-am început demlt. Câştigător este o asociaţie din Cluj şi din afara Clujului. Valoarea contractului este de 7,8 milioane de lei. Termenul de realizare este de 12 luni de când se dă ordinul de începere a lucrărilor, care va fi la începtul lunii aprilie”, spunea primarul Emil Boc în luna martie 2019.

Practic, de câțiva ani, firma din Iași este abonată la consultanță pentru fondurile europene accesate de primăria clujeană.

În 2018, contractul de consultanță a fost câștigat prin aceeași metodă de subevaluare a valorii contractuale. Valoarea contractului fusese estimată inițial la 1.091.904 de lei, fără TVA, însă firma din Iași a câștigat contractul licitând cu aproape jumătate din această sumă: 476.000 de lei, fără TVA. 

CITEȘTE ȘI: Clujenii vor plati de la bugetul local proiectele europene care nu vor fi gata pana la finalul anului 2015

Firma AXXA REGIONAL MANAGEMENT SRL este administrată și deținută de Cadar Lucian Giurgi. Aceasta l-a cooptat pe Cadar în afacere în anul 2011.

Înainte că Jinga să ajungă șef la Direcția de Proiecte Europene din cadrul CJ Iași, ea a fost mai întâi consilier personal al președintelui Cristian Adomniței. Jinga a lucrat anterior și pentru fostul președinte Constantin Simirad, însă și-a prezentat demisia din funcție după un scandal legat de refacerea DJ Iași-Vaslui, aspect care nu a fost făcut public de autoritatea județeană. Jinga a fost nevoită să plece din Consiliu pentru că nu a gestionat corespunzător situația în momentul în care constructorul portughez Jaop Sociedad de Empreitadas a fugit din țara. Jinga a lucrat o vreme și pentru Fundația Ecologică Green, ce aparține clanului Anghel și Cristian Stânciu, ambii membri PSD. Aici, Jinga a fost șef peste departamentul de proiecte europene. Astfel, acesteia nu i-a fost greu să obțină acel contract cu Primăria pentru reabilitarea Axei Sud a municipiului. Societatea pe care o reprezintă a fost înființată în anul 2010 și are doar patru angajați. Într-o ediție a Monitorului Oficial din 2011, a fost aprobat un act adițional la cel constitutiv al societății. În bază acelui act a fost cooptat că asociat Lucian Giurgi Cadar, un bărbat tot din Păcurări.

Numele patroanei firmei de consultanţă Axxa Regional Management SRL Iași a intrat în atenția opiniei publice în prima jumătate a anului 2015, când Direcția Națională Anticorupție a emis pe numele Cristinei Teodora Jinga o ordonanţă de reținere pe timp de 24 de ore, pentru abuz în serviciu, fals intelectual și instigare la fals intelectual. În același dosar a fost reținut inclusiv preşedintele Consiliului Județean Iași de la vremea respectivă, Cristian Adomniței.

În data de 3 iulie 2015, DNA a decis trimiterea în judecată a dosarului, la Tribunalul Iași, cu Cristina Teodora Jinga în stare de arest. Alături de ea, tot în stare de arest, au fost trimise în judecată Carmen Ingrid Irimescu, șef Serviciu Proiecte și Parteneriate, dar și Letiția Elena Popa, administrator al firmei SC Laser Co SRL. Cristian Adomniței a fost trimis în judecată sub control judiciar, pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual.

Faptele pentru care cei în cauză au ajuns în fața instanței sunt presupus a fi fost săvârșite începând cu luna august a anului 2013, când, la Direcția de Proiecte și Dezvoltare Durabilă din Consiliul Judeţean Iași, a fost redactat caietul de sarcini aferent achiziţiei unor servicii de tipărire a unor materiale de promovare a județului Iași, contract care a fost adjudecat de către SC Laser Co SRL. Durata maximă de execuție a contractului era de trei luni, iar procurorii susțin că administratorul companiei, Letiția Elena Popa, a întocmit și utilizat documente false, constând în CV-urile angajaților, pentru a putea îndeplini criteriile de atribuire prevăzute în caietul de sarcini. În acest mod, ar fi determinat membrii comisiei de evaluare a ofertelor să atribuie contractul către firma sa.

Potrivit rechizitoriului, în 2014, Cristina Teodora Jinga a determinat membrii comisiei de recepție să semneze un proces-verbal de recepție, antedatat pentru 7 ianuarie 2014, în cuprinsul căruia s-a menționat în mod nereal că fuseseră livrate, la data de 19 decembrie 2013, 1.000 de albume de prezentare a județului Iași, 1.000 de broșuri, 1.000 de DVD-uri și un film de prezentare a județului Iași, precum și unele machete ale proiectului conceperii și designului albumelor de prezentare a județului Iași. De asemenea, Jinga ar fi semnat mai multe documente, producând un prejudiciu de 214.005,71 de lei.

Între martie și aprilie 2015, președintele Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, care era, la vremea respectivă, și președinte al PNL Iași, a ajutat-o pe Cristina Teodora Jinga pentru a se evita descoperirea acestor infracțiuni. În acest sens, în timpul unui audit declanșat la Consiliul Județean tocmai în legătură cu derularea acestui contract, Adomniței a încercat amânarea finalizării misiunii de audit, a creat aparența că toate materialele prevăzute în contract fuseseră predate în termenul stabilit și a făcut rost de timpul necesar ca SC Laser Co SRL să realizeze și să predea Consiliului Județean, în mod efectiv, albumele în cauză.

Procurorii spun că Adomniţei a exercitat acte de intimidare asupra auditorilor, pe care “i-a pus în ipostaze umilitoare”, după care ar fi acoperit cu acte false faptele comise de subalterna sa.

Cu celeritatea cu care ne-au obișnuitmagistrații români,după 5 ani (!!!!!) dosarul a ajuns pe masa Tribunalului Iași, care, în noiembrie 2020, l-a condamnat pe Cristian Adomniței la 3 ani și două luni de închisoare cu executare, iar pe Cristina Teodora Jinga la 4 ani și 9 luni de închisoare cu executare. Apelul s-a judecat la Curtea de Apel Galați, unde pronunțarea verdictului definitiv este așteptată să fie făcută la data de 28 august 2023.

 

SURSA: Gazeta de Cluj