Din oras

Sute de tineri s-au privit in ochi fara sa spuna un cuvant. Cel mai mare experiment de contact vizual a avut loc ieri in Parcul Central

Daca mergi pe strada, mai ales in orasele mari, putini sunt cei care se uita in ochii oamenilor pe langa care trec, dar si mai putini sunt cei care le sustin privirea altora atunci cand sunt priviti. Unde s-a pierdut conexiunea umana? Aceasta a fost ideea din spatele unui experiment in care sute de straini au fost pusi fata in fata si au fost rugati sa se priveasca in ochi timp de un minut. Ieri, Parcul Central a fost gazda “Celui mai mare experiment mondial de contact vizual”, un eveniment ce a vrut sa demonstreze ca ochii sunt, intr-adevar, fereastra sufletului.

Sute de tineri au ajuns ieri pregatiti in parcul din centrul orasului; au adus cu ei paturi, perne, hamace si chiar scaune, toate pentru a le imparti, pret de un minut pe rand, cu zeci de alti necunoscuti. Oameni despre care nu stiu nimic, dar pe care i-au privit si studiat pentru o mica perioada de timp.

Cristina a adus cu ea o panglica pe care a asezat-o pe iarba in forma de cerc. Apoi s-a asezat in mijlocul ei si a asteptat. In fata ei s-au oprit, fara sa zica un cuvant sau, din contra, intinzand inainte mana, zeci de oameni. Au stat si n-au zis nimic, au ras sau au incercat s-o cunoasca, toate astea in 60 de secunde.

Nu cronometram secundele, simti cand a trecut un minut. E relaxant si, in ciuda asteptarilor, timpul trece foarte repede si nu e atat de strasnic precum pare”, spune Cristina.

Astazi a cunoscut o multime de oameni noi, dar pe majoritatea n-o sa-i mai vada niciodata. Cu toate astea, a invatat cate ceva in perioada scurta de timp in care s-a uitat direct in ochii lor.

Cineva incearca sa it ghiceasca viata, altcineva iti analizeaza irisul, altii, poate, isi imagineaza viitorul tau”, spune ea despre experientele in cercul intins pe iarba rece.

In jurul lor, sute de tineri stau si se privesc; unii intinsi pe paturi, altii stand in picioare, in hamace sau pe scaune special aduse de acasa pentru eveniment. Multi au venit si cu pancarte pe care au scris mesaje ce invita la privit.

Evenimentul incearca sa readuca umaninatea in lume. Sa stai, pur si simplu, cu o persoana si sa faci contact vizual timp de un minut. Pare foarte ciudat cand faci asta pe strada sau in autobuz, cand nu cunosti persoana din fata ta, dar important e sa aducem lumea impreuna. Suntem surprinsi si noi ca a venit atat de multa lume”, spune Andreea, una dintre organizatoare.

Experimentul a avut un succes neasteptat la Cluj, iar cei care au participat la el spun ca „ar trebui sa organizam asa ceva in fiecare luna„.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *