Cu toate ca instanta Curtii de Apel Cluj a dispus, printr-o sentinta definitiva, ca principalele trasee judetene pe care opereaza Fany nu trebuiau licitate la sfarsitul anului, compania de transport inca circula pe aceste rute. Practic, decizia Curtii de Apel Cluj poate fi tradusa prin suspendarea traseelor, insa deocamdata nu este clar cine ar trebui sa puna in aplicare acest lucru. Consiliul Judetean Cluj a cerut Autoritatii Rutiere Romane sa puna in aplicare sentinta instantei clujene. Pe de alta parte, ARR nu are, deocamdata, niciun raspuns. In tot acest timp, sentinta Curtii de Apel Cluj este inca nemotivata, fapt ce impiedica institutiile competente sa o puna in aplicare.
In 28 februarie, Curtea de Apel Cluj a dat o sentinta definitiva in razboiul autoritatilor cu compania de transport Fany.
“Admite recursul declarat de paratul Consiliul Județean Cluj impotriva sentintei data de Tribunalul Cluj in dosarul 10434/117/2013, cat si cererile accesorii depuse de Comuna Feleacu, Comuna Baciu si Comuna Chinteni si in consecinta: caseaza in parte sentinta recurata si respinge cererea de suspendare formulata de reclamanta Fany”, se arata in decizia Curtii de Apel Cluj.
Practic, Curtea de Apel a dispus, prin aceasta sentinta, ca Hotararea CJ Cluj din data de 17 octombrie 2013, care se refera la eliminarea din programul public de transport persoane a rutelor spre localitatile Apahida, Dezmir, Ciurila, Floresti, Luna de Sus, Tauti, Baciu, Mera, Corus, Chinteni, Florest-Fetei Etc este legala si poate fi aplicata. Prin acea hotarare, consilierii judeteni au votat, atunci, ca aceste trasee sa nu mai fie scoase la licitatie publica, deoarece localitatile enumerate se afla in zona metropolitana Cluj, care asigura transportul prin Compania de Transport Public.
Dar Fany nu a fost de acord, astfel ca a cerut suspendarea hotararii in instanta. Deoarece procesul dintre CJ Cluj si Fany nu era finalizat la sfarsitul anului, atunci cand trebuia organizata licitatia pentru atribuirea traseelor judetene pentru perioada 2014-2019, aceste rute au fost reintroduse in licitatie. Ca urmare a licitatiei organizate de Ministerul Transporturilor, Fany a castigat, astfel, dreptul de a opera pe aceste rute.
Dar sentinta Curtii de Apel Cluj din 28 februarie rastoarna situatia, iar acum se pune problema cine este institutia competenta sa anuleze traseele castigate la licitatie. De la emiterea sentintei a trecut o saptamana, iar deocamdata hotararea nu are niciun efect.
Pe de o parte, Consiliul Judetean Cluj spune ca institutia competenta sa ia masuri este Autoritatea Rutiera Romana. Cei de la Cluj nu stiu nimic despre asta, iar la sediul national este nevoie de un raspuns vizat si aprobat de Ministerul Transporturilor.
“Nici pana azi nu am primit motivarea sentintei favorabile noua pe care Curtea de Apel Cluj a dat-o saptamana trecuta. Mai mult, la aceasta data, Consiliul Judetean Cluj are pe rol un proces intentat de firma S.C. Fany Prestari Servicii SRL, care solicita anularea definitiva a HCJ nr. 354/2013. Cu toate acestea, am informat Autoritatea Rutiera Româna asupra situatiei nou aparute, prin adresa cu nr. 4486/03.03.2014, pentru ca responsabilii cu acordarea si emiterea licentelor de transport sa poata analiza si lua deciziile necesare”, arata Horea Uioreanu.
Ziar de Cluj a contactat Filiala Cluj a Autoritatii Rutiere Romane. Directoarea Eugenia Irinel Lungu a declarat ca filiala din Cluj nu are competenta in aceasta chestiune.
La sediul central, reprezentantii Biroului mass-media au aratat, astazi, ca nu stiu de aceasta informare a Consiliului Judetean Cluj, dar ca “se vor interesa”.
“Nu pot sa va dau detalii, fara aprobarea ministerului”, este raspunsul Autoritatii Rutiere Romane.
In alta ordine de idei, judecatorii Curtii de Apel Cluj nu au motivat inca hotararea din 28 februarie. Potrivit legii, judecatorii au la dispozitie 30 de zile pentru formularea motivarii, in baza careia sentintele se pun in aplicare.