In vizor

Infractorii din inchisori raman fara semnal la telefoanele mobile

In cel mult un an, in penitenciarele din tara vor fi instalate sisteme de bruiaj. Reactia autoritatilor vine dupa ce, numai in 2013, peste 11.000 de detinuti au fost prinsi cu telefoane mobile, desi folosirea lor in celule e ilegala.

Telefoanele mobile au aparut in penitenciare inca din 1998 si nu a trecut mult timp pana cand sa devina nelipsite din celule. Statisticile au demonstrat ca un detinut din sase a folosit anul trecut un telefon mobil, desi aparatele sunt interzise in inchisori. Altii au depasit, de mult, norma – intr-o singura celula din Bucuresti, politistii au gasit, in 2013, nu mai putin de 15 telefoane.

Astfel, inselaciunile prin telefon comise de detinuti au capatat o amploare incredibila si s-au perfectionat de la o zi la alta, un singur puscarias ajungand sa trimita, de pe telefonul mobil, peste 500 de mesaje pe ora, pentru a racola noi victime. Acesta e si motivul secundar pentru care ele sunt interzise in penitenciare. Cea mai folosita este metoda de inselatorie e cea a „accidentulului”.

Numai anul trecut, mii de persoane au fost pacalite de detinuti sa trimita bani in diverse conturi dupa ce li s-a spus ca rudele lor au fost implicate in diferite accidente si ca au nevoie de ajutor. Iar in multe cazuri, escrocii au scapat nepedepsiti pentru ca, pe de o parte, multe victime nu se constituie parti civile, iar pe de alta, in unele cazuri se inregistreaza prejudicii mici, fiind aplicate doar amenzi administrative.

“Deocamdata, masura se aplica unui numar de 25 de penitenciare. Pe viitor, probabil toate penitenciarele din Romania vor trebui sa beneficieze de un astfel de sistem de bruiaj”, spune Dan Donciu, purtatorul de cuvant al Penitenciarului Gherla.

Masura vine ca urmare a unui proiect de lege initiat de Administratia Penitenciarelor, dupa ce statisticile au demonstrat ca un detinut din sase a folosit in 2013 un telefon mobil.

Libertatea din inchisoare

Telefoanele mobile reprezinta, pentru detinuti, puntea de legatura cu lumea exterioara. In acest fel, reusesc sa isi continue nestingheriti activitatea infractionala, chiar daca sunt inchisi intre patru pereti pentru fapte similar comise in libertate. Fratii Camataru, pe numele lor reale Ioan si Vasile Balint, si-au coordonat ani intregi gruparile, chiar din celula. Din cand in cand, ca sa nu ii uite lumea, mai postau si fotografii pe retelele de socializare.

Cum ajung telefoanele mobile in penitenciar

La inceput, telefoanele mobile au ajuns in celulele detinutilor cu ajutorul vizitatorilor, care introduceau aparatele in alimente si nu erau, astfel, descoperite la filtru. Altii aruncau, pur si simplu, telefoanele peste gard exact in locul in care detinutii desfasurau anumite activitati. Nu in ultimul rand, e de mult cunoscut faptul ca gardienii, avocatii sau chiar preotii care intra in penitenciar pentru diverse activitati sunt in complicitate cu detinutii si ii ajuta sa puna mana pe telefoane.

In aprilie 2013, o petitie cu titlul “Introducerea aparatelor de bruiaj GSM in penitenciarele din Romania” a strans prea putine semnaturi pentru ca autoritatile sa o bage in seama.

“Consider ca este singurul mod cu adevarat eficient prin care cei privati de libertate ar efectua convorbiri telefonice legitime cu exteriorul doar de la telefoanele instalate în incinta locului de detinere (art.54,alin.1, HG.1897/2006), iar noi, cetatenii platitori de taxe, sa fim feriti de astfel de infractiuni”, scria in petitia respectiva.

sursa foto: impactingorj.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *