Odata ca niciodata, o hrana buna putea furniza vitaminele si mineralele necesare. Nu se mai intampla asa. Solurile saracite, aerul poluat si ritmul rapid, respectiv nivelurile ridicate de stres, fac dificila obtinerea tuturor substantelor nutritive de care organismul nostru are nevoie. Din aceste motive pentru o sanatate optima sunt recomandate zilnic suplimente de vitamine si de minerale.
Iata o lista de micronutrienti (o alta denumire pentru vitamine si minerale) cu efect benefic asupra sanatatii sexuale:
Zinc. Se spune despre Casanova ca manca zilnic stridii. Stridiile contin de 20 de ori mai mult zinc decat orice aliment. Ca sa fim mai stiintifici, majoritatea zincului din corp este stocata in testicole, unde joaca un rol important in activarea excitarii si a erectiei, in reglarea cantitatii de sperma si in sanatatea prostatei. Dar mentinerea unei cantitati adecvate in corp este dificila datorita alimentelor prelucrate industrial, lipsei de zinc din soluri, consumului de alcool si imbatranirii (se absoarbe mai putin din hrana). In afara de stridii, alte alimente bogate in zinc sunt carnea, pestele, nucile, semintele, spanacul, patrunjelul, mazarea, graul integral, orezul si ovazul.
Vitamina E. Considerata de unii cea mai importanta vitamina pentru viata sexuala, vitamina E asigura o circulatie buna a sangelui, productia de hormoni si intretinerea glandelor sexuale. Prin urmare, e importanta pentru dorinta si reactiile sexuale, precum si pentru sanatatea prostatei. Alimentele care o contin sunt uleiul din germeni de grau, semintele de floarea soarelui, uleiul de flori de sofran, ouale, alunele si migdalele.
Seleniul. Acest mineral ajuta la absorbtia vitaminei E si este el insusi un antioxidant puternic. Actioneaza, de asemenea, ca un chelant natural, ajutand la eliminarea substantelor nesanatoase (cum sunt metalele grele) din organism. Lipsa de seleniu a fost corelata cu cancerul de prostata. Alimente bogate in seleniu sunt heringii, germenii de porumb, nucile braziliene, untul, painea integrala, ovazul, crevetii, stridiile si sfecla rosie.
Vitamina C. Antioxidant important, Vitamina C asigura buna conditie a organismului si impiedica deteriorarea acestuia la nivel celular. Pe masura ce corpul imbatraneste este necesara mai multa vitamina C, iar pentru pastrarea nivelului de energie sexuala trebuie o doza adecvata. Alimente bogate in vitamina C sunt macesele, ardeii rosii si verzi, napii, patrunjelul, citricele, capsunele si broccoli.
Vitamina A. Este unul dintre cei mai buni prieteni ai testiculelor unui barbat. In afara de faptul ca le mentine sanatoase, intra in componenta hormonilor sexuali si ajuta la mentinerea unei cantitati ridicate de sperma. Alimente bogate in vitamina A sunt: ficatul, morcovii, caisele uscate, napii, spanacul, uleiul din ficat de peste si ouale.
Fosforul. Acest mineral, raspandit in tot corpul, a fost corelat cu productia de hormoni sexuali si intretinerea dorintei sexuale. Alimentele bogate in fosfor au reputatia de a avea cantitati afrodisiace in folclorul chinezesc si european, fiind consumate sub forma de curry, sosuri iuti si trufe. Fosforul se mai gaseste in germenii de grau si semintele de dovleac.
Vitaminele B. Complexul de vitamine b ajuta la producerea testosteronului si a fost utilizat in tratamentul infertilitatii masculine. Vitaminele B sunt de asemenea necesare pentru buna functionare a sistemului nervos si mentinerea unui nivel optim de energie, doua elemente esentiale pentru o viata sexuala viguroasa. Una din vitaminele B, PABA, a fost utilizata in ameliorarea maladiei Peyronie, care provoaca o curbare a penisului si, in consecinta, erectii dureroase. Alimentele cele mai bogate in complexul de vitamine B sunt drojdia de bere, ficatul, germenii de grau, orezul nerafinat si ouale.