Anchete

Superbet si Novomatic ar profita cel mai mult de intempestiva reforma a pacanelelor lui Ciolacu. O analiza EXPLOZIVA!

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni că reforma privind jocurile de noroc va fi prezentată în ședința de azi a Executivului.

Oala jocurilor de noroc e sub presiune de cateva saptamani de cand a fost anuntata “reforma”, dar totul a capatat temperaturi galactice cand, pe nepusa masa, premierul Marcel Ciolacu, intr-o simpla conferinta politica a PSD Hunedoara, a spus:

Cred că am deranjat cel mai mult şmecheria, prin pachetul fiscal care priveşte sistemul de funcţionare a jocurilor de noroc. E unul, Sorin, e una, Odeta, care ne tot caută prin interpuşi şi nu ştiu cum să mai ajungă la noi, să nu cumva să facem ordine, iar serverele acestor jocuri de noroc să fie în instituția Jocurilor de Noroc din România și nu în alte țări sau prin offshore-uri”, a dezvăluit Marcel Ciolacu la Hunedoara, un judet sarac din Transilvania unde pacanelele sunt mai mult decat numeroase.

Personajul „Sorin”, la care face referire premierul, este probabil Sorin Constantinescu, supranumit “Regele cazinourilor”, fondatorul Pokerfest România, cel mai mare organizator de festivaluri de poker din Europa de Est.

În ceea ce priveşte personajul „Odeta”, este vorba despre Odeta Nestor. Aceasta a fost timp de patru ani (2013-2017) președintele Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc. În prezent, conduce  Asociația Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță (AOJND), organism ce reprezintă interesele operatorilor de jocuri de noroc la distanță (online).

Amandoi cu un trecut conectat la politic, amandoi cu o reputatie controversata.

Pentru cunoscatori sau pentru membrii industriei de pariuri sportive si jocuri de noroc, cele doua nume nu sunt deloc anonime.

E insa o problema cu cele doua nume: pentru moment, cei pe care cei doi ii reprezinta nu ar avea multe de pierdut nici ei, nici cei pe care ii reprezinta, daca reforma asumata de Ciolacu, de altfel considerata superficiala, negandita si intempestiva de catre majoritatea industriei, ar trece.

De la mic la mare, si am discutat cu cateva zeci de operatori de diverse marimi, sustin ca Ciolacu a creat doua tinte false pentru a deturna discutia de la cele doua nume care ar profita cu adevarat de aceasta “reforma”: Sacha Dragic, sarb naturalizat in Romania, care controleaza Superbet, si miliardarul austriac Johann Graf (foto jos), cu o avere personala de 7 miliarde de euro, proprietarul firmei Novomatic, un gigant global cu 25 000 de angajati si expunere in 50 de tari ce a avut numai in 2022 o cifra de afaceri de 2,9 miliarde de euro.

De ce ar profita Dragic sau Graf de aceste schimbari majore ale industriei din Romania anuntate de Ciolacu? O sa va expunem cateva argumente aflate pe buzele membrilor industriei pacanelelor, cei ce o vor “lua in freza”. Nu sunt lipsite de substanta aceste argumente, dar nici nu pot constitui dovezi ferme, sustinute de predictii financiare ferme.

Au ajuns ei primii la Ciolacu sau la unul din subordonatii sai politici, Sorin Grindeanu sau Freddy Simonis, seful interimar al Camerei Deputatilor, ultimul fiind in aprilie 2023 chiar initiatorul proiectului de lege pentru închiderea operatorilor de jocuri de noroc aflați în interiorul localităților?

Cat adevar exista in spusele premierului Ciolacu cum ca s-ar incerca santajarea sa si a lui Simonis, nr. 3 din Stat? De ce a preferat Ciolacu sa palavrageasca despre subiectul santajului “unui Sorin si unei Odete” transformand subiectul intr-un scandal de presa? De ce nu s-a dus Ciolacu luni dimineata la sediul DNA Central ca simplu cetatean si sa depuna plangere pentru santaj?

Acestea sunt cateva intrebari la care ne-ar fi putut raspunde chiar premierul care, in mod ciudat, de la tribuna politica a PSD, a solicitat protectia statului impotriva acestor incercari de santaj, deocamdata nedovedite.

Statul, domnule Ciolacu? Pai, nu sunteti dumneavoastra cel mai puternic om din stat in acest moment? Ca Iohannis nu se mai pune…

Dar lucrurile nu sunt simple deloc. Sunt multe argumente SI de partea premierului Ciolacu si a liderului deputatilor PSD, Alfred Simonis, initiatorul legii.

Pacanelele au devenit un flagel, unul la fel de important ca si drogurile. Iar consumul si traficul de droguri au devenit aproape cele mai importante subiecte de interes si dezbatere pentru opinia publica dupa imensele scandaluri din ultimele luni cu oameni ucisi de drogati aflati la volan, cu sefi de Crima Organizata care au avut ca responsabilitate combaterea traficului de droguri la Bucuresti si care au fost prinsi traficand stupefiante odata iesiti la pensie.

Avem milioane de consumatori de droguri, avem sute de mii de romani care pariaza si joaca la pacanele sau “baga” la pariuri sportive saptamanal.

Oficiul Național al Jocurilor de Noroc (ONJN), instituția de stat care monitorizează și aprobă funcționarea acestui sector, are înregistrate 12.000 de săli de pariuri sportive, bingo, cazinou, loterie.

Mediul online este și mai populat de pasionații jocurilor de noroc. Aproape 400.000 de conturi sunt pe internet, conform datelor asociațiilor din domeniu.

Sunt foarte multi dependenti de jocuri de noroc in Romania si multa ipocrizie in privinta gestiunii de catre industrie a adictiei lor.

S-au infiintat mecanisme, proceduri, fonduri de “rulment”, posibilitati de autoexcludere, dar pe toti jucatorii ii lasa rece in suta la suta din cazuri pana si sintagma “Joaca responsabil!”.

Tehnologia tot mai avansata si COVID au urcat in stratosfera consumul de gambling, nu numai in Romania, dar si in lume. De plictiseala restrictiilor, omenirea a inceput sa parieze tot mai mult in Covid, sa joace tot mai mult la pacanelele online.

Veniturile industriei in Romania au urcat si ele la cer. Idem, in lume.

Aici e momentul sa ne oprim ca sa va explic o subtilitate de marketing.

Pariurile, marijuana drogurilor

Desi un viciu ca si drogurile, industria jocurilor de noroc are vedete “spalatele” precum pariurile sportive si cenusarese, precum pacanelele, ruleta, jocul de blackjack, cursele de caini.

Pastrand in cap ideea, dintre toate drogurile, in ultima vreme, tot mai multe state legifereaza consumul de marijuana, nu numai pentru uz medicinal, ci si pentru uz recreativ. Marijuana e considerata tot mai mult un drog “vindecator”, de fapt, e solutia de compromis pentru multe state de a reglementa consumul de droguri si a stopa pofta de mizerii mai grele, precum heroina, amfetamina sau fentanilul.

Germania, de exemplu, va trece in curand in Bundestag o lege deja scrisa de guvern, si va legifera consumul recreativ in cluburi. Daca Germania, stalpul Europei, o face, va trece foarte putin timp si vom vedea fenomenul extins la nivelul multor tari europene.

Ca si marijuana, industria jocurilor de noroc a scos in fata pariurile sportive, considerate mai putin nocive, bazate pe spiritul competitiilor si al fairplay-ului clamat la rugby sau fotbal sau tenis.

La un semn, pariurile au devenit “comestibile” pentru multe state si competitii sportive, firmele de pariuri sportive au devenit sponsori ai echipelor de top, mai intai, apoi al echipelor de pluton, iar azi nu mai exista sport sau echipa in Europa sa nu fie sprijinite financiar de casele de pariuri. Piata, piata, piata. Expunere, expunere, expunere.

Au urmat la rand cele mai faimoase vedete din sport, online, media, showbiz.

Iar lucrurile nu s-au oprit aici, avem drept exemplu Romania, unde Superbet a inceput sa extinda aria sponsorizarilor, donand echipamente pentru spitale.

Casele de pariuri din Romania au inceput sa sponsorizeze arta si cultura, ba chiar sa devina clientii principali de publicitate ai televiziunilor, carora le virau bugete imense, pana la limitarea expunerii pe TV.

Stop joc?! Da, dar numai pentru fraieri

Dar stralucirea reclamelor TV in care apar mai toti membrii Generatiei de Aur a Nationalei Romaniei sau vedete de carton precum Dorian Popa palesc in fata realitatii crude: mai toate casele de pariuri sunt legate ca business SI de lumea sulfuroasa a pacanelelor, ca sunt sloturi fizice sau “jocuri” online.

Dar asta nu e totul. Pe langa ca MII de agentii stradale de pariuri sunt raspandite in mediul urban cu zeci de mii de aparate, mai exista inca cateva zeci de mii de aparate de pacanele plantate in bodegile din mediul rural al patriei, unde Vasilica, venit de la coasa sau de la munca, bea o bere si baga “cinj de lei”, in speranta ca aparatul o sa “dea”. Langa Vasilica, sta Ionut, 11 ani, venit de la scoala si care baga si el zece lei, poate-poate are noroc in ziua aia. Carciumarului i se rupe ca e minor, nu are timp de asa ceva.

E o piata foarte juicy unde mii de “actori” – patroni de bodegi sordide sau “cazinouri” cu staif – fac multi bani din placerea si dependenta romanilor de a juca la pacanele.

România, o țară cu aproximativ 19 milioane de locuitori și cu una dintre cele mai bune viteze de internet din lume, se află în top 10 țări la nivel mondial după numărul jocurilor de tip slot licențiate. Asta spune foarte multe despre apetitul românilor pentru cazinouri și păcănele.

Studiul a fost realizat de Gaming Technologies Association, care a menționat că în 2019, în România, erau autorizate aproximativ 80 500 de aparate de joc de tip slots la un numar de 270 de operatori de sloturi licențiate.

Asta e piata pacanelelor pe care Ciolacu si Simonis vor sa o reformeze. Si au dreptate ca s-a sarit calul in ceea ce priveste tupeul operatorilor de pacanele de a stoarce orice banut din buzunarul jucatorilor.

Dar lucrurile nu ar fi ajuns aici daca intreaga clasa politica si-ar fi facut la timp treaba, daca institutia aia fetida si unsuroasa intitulata Oficiul National pentru Jocuri de Noroc (ONJN) si-ar indeplinit atributiile si nu ar fi devenit cloaca intereselor celor mai puternice nume din industrie care s-au folosit de politic spaguindu-l pentru a-si face mendrele.

Bordelul penal ONJN (cu documente si dovezi)

Asa sa va imaginati ca e ONJN – o cloaca. Pana si site-ul web e o cloaca invechita.

Sau chiar un bordel.

ONJN e un refugiu al boarfelor politice puse de partide in functii ca sa pape si ele un salariu. Pe cand era simplu deputat PSD, ministrul de azi al Digitalizarii, Bogdan Ivan Gruia, si-a plantat o „prietena” (tuse seaca), fix la ONJN.

Cazul Mariei Ilieș (foto), membru în PSD Bistrița, este emblematic. Nu de mult, tânăra de 25 de ani, cu activitate intensă doar pe TikTok, a fost promovată, prin transfer, de la o primărie din Bistrița, unde a activat doar o lună și jumătate, la Serviciul Teritorial Nord-Vest din cadrul ONJN – instituție din subordinea Guvernului României, fără a avea vreo competență pe zona jocurilor de noroc. In urma scandalului generat in presa, papusa a demisionat.

Actualul ministru al Digitalizarii a declarat la acea vreme ca nu mai stie daca a intervenit sau nu pentru ea, desi a fost surprins intrand in sediul ONJN inainte de angajarea „papadiei”.

Ce? Credeti ca s-a curatat de atunci ONJN? Pai, domnule Ciolacu, inainte de a reforma „mafia” pacanelelor, poate ar trebui sa reformati aceasta agentie guvernamentala unde SI AZI este sefa de serviciu o tipa ce a fost prinsa FURAND DIN KAUFLAND!

Hai sa va si demonstrez.

Umflatica de mai jos, Erika Șoșdean, ocupa azi pozitia de șef al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc – Serviciul Teritorial Nord-Vest.

Si ea e bistriteanca, dar nu are calitatile fizice ale Mariei Ilies. Insa ii place sa fure din Kaufland. Dovada mai jos.

Chiar daca a avut dosar penal pentru furt de joasa speta, e in continuare sefa la ONJN. Pai, nu e fain, domnule premier?

Dar e ceva si mai trist in toata povestea asta. E scenariu de film prost.

Sefa de serviciu din ONJN, pe langa ca are un salariu de 7000 pe luna, pe langa ca fura din Kaufland, are o avere imobiliara care il rusineaza si pe Klaus Iohannis: are 11 apartamente in judetul Cluj si Bistrita-Nasaud! Oameni buni, din salariul de bugetar, 11 apartamente plus o limuzina BMW seria 7!

Din pacate, sotiorul ei, Sosdean Cosmin Alexandru, putin cocalar in poza de mai jos, nu mai are job. A lucrat la SRI, dar l-au dat aia afara, stiau ei de ce…

Oameni buni, e noaptea mintii! Si analiza mea investigativa abia incepe…

V-am spus, sunt multe perspective ale problemelor industriei de jocuri de noroc. Vreau sa scriu cat mai multe dintre ele, si bune, si rele, si inedite, ca sa nu fiu acuzat ca tin partea cuiva.

Politicul – hartuiri permanente

Pe de alta parte, industria de gambling are o sacosa de motive sa fie nemultumita si ea. Politicul o violeaza constant schimband regulile jocului, fara avertizari si, de cele mai multe ori, mimand consultarea lor.

“Parca e un facut, dar pesedistii sunt cei care ne-au ars cel mai mult de-a lungul anilor. Dintr-o data, fara avertisment, i se pune pata cate unui bou din PSD, nu conteaza care guvernare din ultimii 10 ani, si suntem impovarati de noi taxe. Suntem acuzati ca furam, ca inselam, ca ascundem, desi suntem una dintre cele mai reglementate industrii – cu controale periodice de la metrologie, Fisc, DSP sau DSV, toti ne calca.

Evaziunea fiscala de care vorbeste acum Ciolacu este praf in ochii prostilor insetati de sange la televizoare. In timp ce o gramada de firme private din Romania, dar si de stat, au datorii de miliarde de EURO la buget, noi, astia raii din jocurile de noroc suntem cei mai conformati platilor catre bugetul de stat, se poate verifica, rata de colectare de la noi e unica in peisajul fiscal romanesc: 100%.

Atunci va intreb si eu: daca suntem industria ce plateste 100 la suta taxele si impozitele, licentele si autorizarile, cele mai multe IN AVANS, de ce ne mai cer milioane de euro pe garantii stupide? Sunt sute de milioane de euro blocate pe post de garantie in conturile noastre, bani care ar putea fi pusi la lucru, caci nu e nevoie de garantii, de vreme ce Statul ne colecteaza in avans taxele datorate de noi! O rusine!

In ultimii ani, ne-au strans periodic de oua, ne-au ridicat taxele, garantiile, autorizarile, spunand ca avem de unde, ca doar ramanem cu tone de bani “nemunciti”, spun idiotii, care habar nu au care sunt castigurile reale, despre care nu spun ca sunt nesemnificative, dar ei nu vad si cheltuielile noastre cu sedii, carti de munca, chirii de aparate, dotari, softuri.

Dupa ce ne-au cocosit recent iar cu mariri de taxe si impozite, ne-am spus cu totii, hai, bre, macar ne mai lasa doi ani in pace!

Cand colo, a venit porcaria asta cu scoaterea pacanelelor din orase, ca nu e in regula, ca nu stiu ce! Pai, asta nu mai e reglementare de taxe, e uciderea definitiva a grosului industriei care era vaca de aur de muls a Statului. Cine are interes sa o distruga? Va spun eu, cei mari vor sa ne omoare pe noi astia medii si mici, ca sa ia ei piata ce se degaja”, ne-a relatat un operator de sloturi de nivel mediu din Brasov.

Intr-adevar, creșterea recenta a darilor pe jocurile de noroc i-a înfuriat atat pe jucători, cat si pe organizatori, mai ales ca Guvernul a promovat o discriminare la impozitare, între jucătorii online și cei care merg la cazinourile și „păcănelele” fizice.

Schimbările s-au făcut repede, suspect de repede, fără o perioadă de grație, așa cum au primit alte domenii în Codul Fiscal, și fără să se țină cont de nimic altceva.

Divizati si orgoliosi, deci, neimportanti

Sectorul jocurilor de noroc, care reunește operatorii de pariuri sportive, de slot-machines, Loteria Română sau cazinourile, asigură circa 50.000 de locuri de muncă și este un important plătitor de salarii, taxe și impozite, cu taxe directe și indirecte de 700 milioane euro plătite anual la bugetul de stat și un grad de colectare de 100 %.

Industria pariurilor si jocurilor de noroc e insa extrem de divizata, macinata de orgolii si interese. ROMSLOT, Romanian Bookmakers, Rombet, Asociatia Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanta (AOJND) sau Asociația Organizatorilor si Producătorilor de Jocuri de Noroc din România sunt cateva exemple de “sindicate” inutile in aceasta industrie. De ce inutile?

Fiindca niciuna dintre aceste organizatii nu are vreun cuvant de spus in fata politicului, nu are informatii reale despre posibile initiative legislative daunatoare industriei, nu poate genera impact social sau impresia de unitate in fata decidentilor din politic. Asa ca politicului i se rupe de industrie.

Cand ajung liberalii la putere, pun la ONJN oameni care sa ii ajute pe cei filoliberali din industria de gambling (cei mai adesea sponsori de partid), cand ajung pesedistii, se schimba kalimera fiscala, fiindca pesedistii au nevoie de cash la buget ca sa sustina proiecte populiste aducatoare de voturi.

Exista multe industrii ale viciilor muuult mai bine inchegate, puternice, in fata carora guvernele nu scot un “miau”.

De exemplu, industria tutunului unde actorii mari s-au inteles intre ei sa colaboreze si sa fie uniti in eventualitatea in care i s-ar nazari vreunui nou Simonis sa ii “curenteze” fiscal.

Industria tutunului actioneaza rafinat, spaguieste in Romania politicul prin mecanisme elaborate, tine mass-media alaturi, comunica rar in public si doar date despre cat au contribuit ei, vanzatorii de tutun, la bunastarea Statului.

Cel mai bun reformator al industriei de gambling: COVID-ul

Inainte de Covid, agentiile stradale (landbased) erau locurile predilecte ale pariorilor si mai putin ale “pacanitorilor”, completate de “cazinouri”, locatii mai elaborate, unde pariurile sportive aveau o importanta foarte redusa, in schimb, erau ticsite cu aparate si jocuri din cele mai diverse si stralucitoare, bauturi alcoolice free, chiar gustari.

Pana in 2019, desi internetul era si atunci dezvoltat in Romania, joaca pe online nu era o prioritate pentru romani, motivul fiind un soi de neincredere cum ca pe offline e mai bine, banii sunt in mana, iar pe internet, daca castigi, ti se dau banii greu sau chiar esti “blocat” si ramai cu buza umflata.

Nu era chiar asa, dar casele de pariuri si pacanele ce ofereau produse online aveau proceduri mai greoaie si achitau castigurile in regim de doua-trei zile lucratoare.

Statul in casa obligatoriu pe perioada pandemiei i-a fortat pe toti sa se reformeze sau sa isi schimbe conceptiile. Firmele de pariuri si pacanele au dezvoltat proceduri mai rapide si au cumparat payment gates mai sofisticate, ajungand pana la nivelul de azi in care, de exemplu, Superbet face plata automatizat de cele mai multe ori, ca e 3 noaptea, ca e ora 13 la amiaza, si adeseori cu un delay infim de la solicitarea de retragere care ajunge ca, adeseori, si in 30-40 de minute banii sa iti ajunga in contul de card.

De cealalta parte, vazand ca lucrurile se schimba si ca firmele de pariuri nu mai fac pe jandarmii cu orice pret, jucatorii au devenit tot mai relaxati si tot mai dornici sa stea pe mobil, pe online, decat sa coboare la agentie sau la “cazino”.

In fapt, industria de gambling nu s-ar fi reformat niciodata atat de repede daca nu venea COVID-ul, iar aceasta reforma le-a adus schimbarea dinamicii financiare intre profitabilitatea evidenta a onlineului fata de offline, unde exista chirii la sedii, cheltuieli cu paza, curentul, apa, salariile angajatilor in schimburi, taxele aferente salariilor celor de la receptie, etc.

Mai putine cheltuieli, mai mult profit pentru casele de pariuri si pacanele.

Reforma agresiva a lui Ciolacu, aia care deranjeaza cel mai tare, este alungarea din orase a tuturor operatorilor care folosesc sedii fizice pentru business. Aparent, asta ar trebui sa ii deranjeze si pe cei de la Superbet, casa cea mai mare de pariuri din Romania, si pe greul miliardar austriac de la Novomatic.

Manevra insa nu numai ca nu ii va deranja, ci ii va super rentabiliza, marindu-le si mai mult profiturile, felia de piata si anvergura in defavoarea celor mici si medii din pacanele.

Dispar stavrizii, se consolideaza rechinii

Inchipuiti-va o mare cu 30 de rechini mai mari sau mai mici in care inoata inca 200 si ceva de stavrizi. Daca stavrizii dispar, se mareste cota de piata a fiecarui rechin, hrana mancata de stavrizi se va imparti proportional cu marimea fiecarui rechin, stavrizii vor muri, rechinii vor trai, ba chiar se vor mari.

Prin interzicerea oricarei forme de gambling in orase si alungarea agentiilor si cazinourilor la marginea lor, intr-un numar restrans si sub conditii draconice de impozitare si taxare, se creeaza mediul perfect pentru casele mari si puternice financiar care isi vor permite si noile taxe ultramarite si sa recupereze repede aparentele pierderi. Pentru ca proprietarii mici si mijlocii nu vor incapea la masa tranzactiilor cu locatii unde statul va permite operarea offline, iar 99 la suta dintre ei nu au nici milioanele de euro ca sa se autorizeze pentru licenta de operare de pacanele online, nici stiinta de a opera in lumea sofisticata a tehnologiei si securitatii informationale, ca sa nu mai vorbim de zero cunostinte de marketing pe online ca sa isi faca clienti. Victimele perfecte.

Cum ar putea profita Superbet

E greu de dovedit ce pretind cei suparati din industrie, si anume ca adevaratul trafic de influenta la Ciolacu si Simonis l-ar fi facut Superbet cu Sacha Dragic si Novomatic. (foto jos)

Avand insa in vedere ca discutam de departe despre liderul pietei cand vorbim de Superbet (o sursa din ONJN ne-a spus: “Eu vad cifrele, nu pot sa spun precis, ca e ilegal, dar Locul 1 e Superbet, mai numaram 7 locuri goale, si abia apoi vin altii, in ceea ce priveste forta financiara si numarul de jucatori”), este clar ca Dragic are sansele cele mai mari sa profite de aceasta furtuna de reglementari socante.

O sursa avizata din piata ne-a spus asa:

“Superbet nu are musai licenta proprie de exploatare jocuri de noroc landbase tip slot, au parteneriat cu firma Magic, a lui Avi Barel, sunt asociati cu el, si asa opereaza. Dar e clar, trebuie sa imparta profiturile cu Avi. (foto jos). Magic opereaza aparate marca EGT, ca si toti operatorii, doar ca, daca acum 6 ani aveau 70 la suta aparate furnizate de Novomatic si 20-30 la suta furnizate de EGT, raportul e fix invers acum.

Problema e alta. Novomatic, adica miliardarul austriac, a batut la curul gol in piata romaneasca de pacanele de bulgarii de la EGT, care au acaparat piata si au devenit lideri in Romania, iar motivul pentru care s-a intamplat acest lucru este pentru ca “platesc mai bine” jucatorii. Au procente mai mari decat oricine din concurenta, iar jucatorii simt asta si numai marca asta de aparate o cauta. De exemplu, la jocul Burning Hot, care e unul dintre cele mai jucate, e procent de 96,45%, ceea e bine pentru jucatori, si bine si pentru ei, fiindca au volum”, ne-a relatat un actor important din industria de gambling.

Superbet nu e o companie oarecare nici in Europa, e una dintre cele mai mari companii de jocuri de noroc online din Europa, specializată în tehnologia pariurilor, si înregistrează o cifră de afaceri anuală de 1,1 miliarde de dolari.

Sacha Dragic a raportat prin articole de PR profituri imense pe operatiunile europene in anul trecut si vrea sa se listeze la bursa pe pietele internationale.

Joaca cu toate armele, unele sofisticate si surprinzatoare: recent, Superbet a anunţat numirea lui Hans-Holger Albrecht, fratele Ursulei von der Leyen, în funcţia de preşedinte al grupului, Ursula von der Leyen fiind sefa Comisiei Europene, adica, cum sa va zic, Dragic nu joaca jocuri mici.

Daca operatorii de pacanele mici si mijlocii de pacanele vor crapa, Dragic va prospera, alaturi de inca cativa actori mai maricei din piata si care au in spate cash-ul necesar sa reziste impulsivului guvern roman.

Dar Dragic va prospera cel mai abitir, fiindca clientii Superbet se vor muta in marea lor majoritate pe online, datorita brandingului, iar Dragic se va optimiza fiscal scapand de chiria si cheltuielile aferente cu cele peste 1000 de sedii pe care le are in Romania, fiind de notorietate ca ele ii produceau in unii ani fiscali pierderi serioase.

In pandemie, lui Dragic i-a ars fundul fiscal serios cand a pierdut in 2021 aproape 12 milioane de euro.

Nu conteaza ce fac Mozzart Bet sau Unibet sau Superbet, daca profita sau nu de contexte economice si vulnerabilitati, e dreptul lor sa faca business si sa speculeze unde se poate, conteaza sa stim SIGUR ca deciziile guvernamentale sau, dupa caz, schimbarile legislative, sunt luate in cunostinta de cauza de sefii Statului Roman. Iar aici sunt mari dubii.

Intrebarea este: daca aceste schimbari facute in stil heirupist si care par sa favorizeze nu numai Superbet, ci si alti grei internationali prezenti in Romania, nu vor avea efectul scontat si incasarile din taxele de jocuri de noroc vor scadea drastic?

Pana recent, Romania se descurca foarte bine la acest capitol fiind a 5-a tara din UE in ceea ce priveste dijmuirea jocurilor de noroc. Care specialist din Ministerul Finantelor ne garanteaza ca va fi ok? Popa Bolos sau academicianul fiscal Alfred Simonis?

Loteria mizerabila Romana. Cum profita SIGUR Novomatic

Daca despre ce ar putea face Dragic sau alti actori mari din piata in noul context se poate doar specula, este SIGUR ca Novomatic va profita cel mai tare de noile reglementari agresive.

Priviti fotografia de mai jos: e un sediu “normal” al Loteriei Romane, operatorul de jocuri de noroc al statului roman, o buda de institutie si ea total nereformata, cuibul de ciordeli al politicului dintotdeauna.

Ca acest sediu, sunt circa 1200, dati link AICI, daca nu ma credeti. Adevarate bijuterii imobiliare, nerenovate, lasate in paragina, in care plescaie peste 2800 de angajati, babe si mosi, care incaseaza salarii si nu fac nimic.

Loteria Romana nu e adaptata la nicio noutate tehnologica, dar este mereu un ciolan dezirabil pentru orice partid, fiindca acolo se fura pe rupte, mai ales la licitatii.

Nu ma credeti? Stiti ca mereu am dovezi in sustinerile mele.

Citam o sursa implicata in finantele Loteriei Romane de multi ani: “La noi, totul e de furat, de capusat, de ciordit. Cand vine un nou director, vine cu planul de business-furat de acasa: cui ii dau contractul de tiparituri, cui de tamplarie, cui de reparatii retea, cui achizitia de materiale de curatenie, TOTUL e o ciordeala”, ne-a relatat un profesionist din Loterie din esaloanele inferioare de conducere.

Cautand pe Sicap, am gasit dovezile perfecte pentru exemplificare: ia, priviti, ce mumos se dau contracte de cate un sfert de milion de euro pentru hartie termografica sau de DOUA MILIOANE si JUMATATE de euro pentru imprimante nefalsificabile. Am gasit si o licitatie din august pentru servicii de tamparie!

Cea mai recenta ciordeala, una grosolana, de neam prost, este noul logo al Loteriei Romane, anuntat cu surle si trambite pe site:

Dar, conform jurnaliștilor de la Libertatea, noul logo este un furt de doi bani care a costat insa 50 000 de euro.

Procesul de ”image rebranding” s-a făcut în urma atribuirii prin licitație a unui contract, în valoare de 50.000 de euro. Datele arată că cei care s-au ocupat de această schimbare sunt cei de la agenția de publicitate Rusu+Borțun.

Reprezentanții agenției s-au lăudat că, în urma atribuirii contractului, angajații săi au făcut ceea ce era stabilit în contract, dând Companiei de Stat Loteria Română un ”document complex de 78 de pagini, care a însumat circa 60 de zile de muncă a unei echipe extinse”.

Deși Loteria Română a plătit 50.000 de euro, s-au ales cu o siglă care, pe de-o parte să regăsește la liber în bănci de imagini, precum Shutterstock și Dreamstime, dar și la o simplă căutare pe motoarele Google sau Yandex.

Sa revenim la pacanelele noastre.

Una dintre cele mai mari golanii petrecute in istoria Loteriei Nationale a fost contractul cu Novomatic. Mai intai, un mic print screen de azi, 5 octombrie 2023, de pe siteul oficial al Novomatic Romania:

 

Iata ce nota Hotnews in 2013, ca sa nu fie vorbe:

Inainte de Novomatic, a mai existat inca o ciordeala grandioasa cu niste greci tepari: ati ghicit, tot Statul a pierdut.

Ei bine, asa cum ati inteles deja, nu numai ca miile de aparate Novomatic se afla in cele peste 1200 de sedii ale Loteriei si azi, nu numai Novomatic n-a platit in fiecare an 75 de milioane de euro Loteriei, dar…

Dar Marcel Ciolacu si Alfred Simonis nu au macait UN CUVINTEL despre soarta miilor de aparate de pacanele ale Novomatic aflate in sediile Loteriei de stat. Da, am inteles, mafia privata a pacanelelor de la orase trebuie sa degajeze, dar egalitatea nu e pentru toti cateii.

Privatii de la Novomatic pot sa ramana in toate orasele si localitatile unde Loteria are sedii, nu, domnule Ciolacu?

Oricat am sapat pe internet si pe live-uri, nu am auzit de la premierul nostru nicio o precizare despre pacanelele Novomatic din sediile Loteriei.

De aia zic: eu va ofer perspective. Nu-s jurnalist celebru, nici vedeta, dar fac meseria de investigatii de circa 25 de ani.

Cred in perspective, conteaza cum privesti adevarul, fiindca un adevar dintr-o alta perspectiva poate sa fie minciuna, iar minciuna poate sa fie coruptie.

Asta insa nu mai e treaba mea.

Treaba mea e sa va reamintesc ca primesc cu placere ponturi, videouri compromitatoare, informatii tari si documente despre gulerele albe ale Romaniei pe 0720 00 88 88 sau la liviu@ncn.ro

Nu va stresati asupra confindetialitatii, in cele peste doua decenii si jumate de activitate nu mi-am tradat nicio sursa, nu am tranzactionat informatii. Le-am publicat mereu, in speranta ca mai sunt si ochi avizati in tara asta care, lucrand in institutii specifice, mai au puterea de a curata din jegul care sufocat aceasta tara!