Diete

Supa si ciorba in alimentatie

Supa si ciorba sunt tot mai rar intalnite in meniul persoanelor active din cauza lipsei timpului pentru a le gati si a faptului ca, de cele mai multe ori, la ora pranzului nu sunt acasa.

E bine sa stim ca ciorba si supa pot avea un rol important intr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata: acestea pot fi recomandate persoanelor care urmaresc sa-si mentina greutatea in limite normale sau chiar sa slabeasca, deoarece ajuta la obtinerea senzatiei de satietate cu un aport caloric relativ mic.

Si ciorbele si supele au o contributie semnificativa la aportul zilnic de lichide: o portie poate oferi peste 15 % din cantitatea de lichide recomandata (aproximativ 2 l zilnic) pentru un adult. Mai mult, ciorba sau supa datorita continutului mare de legume poate reprezenta o sursa buna de minerale si de fibre.

Vitaminele se distrug in mare parte la fiert, de aceea este bine ca verdeturile, oul sau sucul de lamaie sa se adauge atunci cand ciorba este aproape gata. In felul acesta supa sau ciorba poate fi o sursa de vitamine. Ciorbele acrite cu lamaie au un aport semnificativ de vitamina C, iar cele acrite cu bors au aport de vitamine din grupul B.

O optiune pentru persoanele sanatoase, cu putin timp la dispozitie pentru a gati este ciorba sau supa deshidratata. Ca si compozitie, o ciorba sau o supa la plic, reconstituita, seamana foarte mult cu o ciorba similara facuta in casa. Diferenta este ca in ciorba facuta in casa, ingredientele sunt proaspete, iar in cea la plic ingredientele sunt deshidratate. Este bine sa verificam cu atentie eticheta pentru a afla ce ingrediente contine respectivul produs, mai ales ca, de cele mai multe ori putem gasi si informatiile nutritionale prezentate detaliat.

In concluzie, supele sau ciorbele ar trebui sa fie nelipsite din meniul zilnic al persoanelor care urmaresc sa aiba o alimentatie echilibrata. In functie de gust, pricepere sau timpul disponibil putem opta pentru variantele clasice de supe sau ciorbe sau pentru cele deshidratate, existente pe piata. Alegerea ne apartine!

Retete pentru gurmanzi:

Ciorba de toamna. Curata cu o perie pentru legume 500 g ciuperci-de-gunoi si pune-le la fiert intr-o oala plina cu apa. Adauga frunza de dafin si o lingurita de cimbrisor, trei catei de usturoi si o frumoasa ceapa taiata bucati. Dupa un sfert de ora de fierbere, amesteca totul si adauga o lingurita de arrow-root (radacina de maranta, folosita in bucatarie pentru a da aroma ciorbelor si sosurilor, asemanatoare ghimbirului). Se presara o lingurita de patrunjel taiat marunt si se serveste calda.

Ciorba de iarna. Fierbe 500 g dovleac cu tot cu coaja, fara seminte, intr-o oala umpluta cu apa. Adauga doi cartofi cu tot cu coaja, o ceapa, doua frunze de dafin, o lingura de flori de cimbrisor. Dupa 20 de minute de fierbere, mixeaza totul si adauga o lingura de arrow-root. Se serveste calda, garnisita cu mici crutoane prajite tartinate cu crema de usturoi (se fierbe o capatana de usturoi in aburi, la temperatura scazuta, se inlatura pielita si se face o crema de usturoi amestecand cu o lingura de ulei de masline).

Ciorba de primavara. Curata cu o perie pentru legume un kilogram de sparanghel verde, indeparteaza partea tare si fierbe restul intr-o oala cu apa, cat sa acopere, timp de 15 minute. La sfarsitul fierberii, adauga o jumatate de lingurita de saruri aromatice si dilueaza o lingurita de arrow-root. Mixeaza repede totul si vei obtine o consistenta ciorba de sparanghel. In momentul servirii, adauga putin ulei de masline sau o lingura de seminte de in.

Ciorba de vara. Curata cu o perie pentru legume un dovlecel, pe care taie-l cubulete. Curata un cartof si taie-l, de asemenea, cubulete. Curata o ceapa si trei catei de usturoi. Dezghioaca 100 g fasole rosie si 100 g fasole alba. Taie bucatele 100 g fasole verde cataratoare si pune totul intr-o oala, cu apa cat sa acopere legumele. Fierbe o jumatate de ora, scoate ceapa si usturoiul si pune-le intr-o piulita din lemn – piseaza-le usor, impreuna cu o mana buna de busuioc proaspat, pana cand totul va capata consistenta untului. Rastoarna peste legume si amesteca bine. Pune oala pe foc si adauga o mana de melcisori din faina integrala – lasa la fiert, la foc mic, pana ce pastele vor fi gata. Lasa sa se mai raceasca aceasta “supa de busuioc” inainte de a o servi, apoi adauga putin ulei de masline.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *