In vizor

Sub presiunea criticilor despre cum distruge copacii din Cluj-Napoca, Emil Boc reșapează un proiect vechi de peste un deceniu. În acest ritm OSĂ avem și metrou

Prin martie 2011, municipalitatea clujeană bătea tam-tam mare că va face, în parteneriat cu Asociația Constructorilor de Acoperișuri Verzi și  Simacek Facility Management Group, prima clădire publică din Galaxia Cunoscută cu terasă ”verde”, o gădină cum nici Semiramida n-a mai văzut. Da, este vorba despre terasa Parkingului de la Primărie, locul în care-și negocia ”fifty-fifty-ul” Sorin Aposu, pupilul de atunci al primarului Emil Boc.

Care primar, prins cu drujba, dala, excavatorul și betonul la spațiul verde al Clujului, pe cale de a pierde din Mul Prea Prețioasa-I Popularitate de Băiat de Treabă și Prietenos cu Mediul (o poveste de PR în care Împăratul nu numai că umblă gol prin pădure, dar are și-o drujbă-n mână), scoate de la naftalină proiectul. Normal, ca orice proiect ca a zăcut cu studiile de fezabilitate (făcute și cu banii dați cui trebuie), se începe cu o declarație a lui Însuși El despre cum Chiar Însuși El ”anunță că va comanda un studiu de fezabilitate pentru amenajarea terasei”.

Să se consemneze ca atare în presa locală de chitanțier.

Joi a fost ședință de Consiliu local. În ședință, Execeleța Sa, Însuși El Maestrul, Primarul și Șefu’, a ținut (personal) să arate importanța acestui proiect reșapat pentru oraș, motiv pentru care a zis că a dispus retragerea a două proiect de pe ordinea de zi cu scopul întocmai de precis ca ”terasa verde” să poată deveni realitate pe clădirea din centrul Clujului.

Dacă pe terasa aceea, în 12 ani câți au trecut de la prima zbatere administrativă în acest sens (al facerii ei), ar fi crescut niște arbori, șansele ca să vedem mișcare de drujbă, dală și excavator pe clădire ar fi fost infinit mai mari decât ce OSĂ se întâmple după ce un nou studiu de fezabilitate va lua calea unui sertar din primărie.

A băgat Emil Boc un exercițiu de imagine, s-a repezit presa de chitanțier să o consemneze ca atare. Unul nu și-ar fi pus întrebarea: de ce acum se dezgroapă scheletul tersaei din sertare? Păi, doar acum o ia sistematic în imagine Emil Boc pe tema mizeriilor de reabilitări și reamenajări pe care i le execută ”doreii” pe străzile Clujului, în parcurile orașului, pe malul Someșului navigabil (deși străzile municipiului sunt mai navigabile, la orice ploaie, decât această promisiune care împlinește imediat 20 de ani).

Cică motivația invocată de Boc a fost că nu e publică terasa pe care Primăria a inaugurat-o pe parkingul Primăverii, în contract cu Simacek Facility Management Group, dar că cea de pe Parkingul de la primărie va fi când OSĂ fie. Deși tot Însuși El-ul, niște fraze mai încolo zice: ”Pe terasa de la parking este posibil să ai acces public.” Este posibil, nu este tot una cu sigur. Că acest este posibil a făcut ca Cluj-Napoca să nu beneficieze de un Registru întreg de promisiuni electorale din partea Primarului OSĂ. Poate-și completează Registrul Promisiunilor Neonorate.

CITEȘTE ȘI: Promisiunile neonorate ale primarului Emil Boc din 2004 pana in prezent. Cum ar fi fost daca s-ar fi infiintat registrul promisiunilor electorale, asa cum a dorit chiar el?

Ia fiți atenți ce de bla-bla-bla bagă Însuși El Șefu’ și cum le amestecă Maestrul pe toate de nu se mai înțelege fotovoltaică cu terasă verde, cetățean cu arhitecții care ”sunt chemați” (după 18 ani de Urbanism de Cumetrie, cât tupeu să ai să bagi în continuare texte…, e de neprețuit):

”Proiectul vizează amplasarea de panouri fotovoltaice pe anumite clădiri publice din oraș. L-am retras pentr a-mi da posibilitatea, până la următoarea ședință de Consiliu Local, să înlocuim locația Parkingului de la Primărie, care este prevăzut să fie dotat cu panouri fotovoltaice, alături de alte 15 puncte pe care le avem în oraș pe clădiri publice. Ne dorim ca parkingul Primăriei să fie acoperit cu un acoperiș și terasă verde. Această politică nu este una nouă, orașele europene o practică de multă vreme. Aici, modelele de bune practici vizează inclusiv acordarea de stimultente financiare pentru cetățenii care construiesc, realizează acoperișuri verzi cu circulație publică și care întrețin aceste acoperișuri verzi. Pe Parkingul de la Primărie vom realiza un acoperiș cu terasă verde, un fel de grădină urbană, care să arate că se poate în Cluj-Napoca, în condițiile de climă, să dispunem de acoperiș verde. Va fi făcut un studiu de fezabilitate, care să ne spună ce tipuri de plante se pot planta, eventual arbori și în ce condiții, care este sistemul de drenaj al apei de ploaie, pentru a izola parkingul și evident accesul este public. Pe terasa de la parking este posibil să ai acces public. Acest proiect va completa politicile verzi din oraș, după care arătând că se poate aici, vom merge și în alte părți ale orașului, în sensul de a susține cetățenii să-și construiască fie acoperișuri verzi, fie pereți verzi. Vom reveni cu acest proiect în luna septembrie, unde în locul parkingului de la Primărie va fi un alt obiectiv pe care să amplasăm panouri fotovoltaice, iar acesta va fi transferat pentru realizarea de acoperiș verde în oraș”.

”Adresez un mesaj public tuturor arhitecților și proiectanților din acest oraș, să vină spre aprobare la Primărie, în cazul clădirilor private, inclusiv cu soluții verzi pentru acoperișuri și pereți. De asemenea, proiectele Primăriei pe care le veți avea în viitor, veniți cu proiecte care să aibă acoperișuir verzi. Trecem la nivelul următor, să avem și alt tip de verde în afară de iarbă, pe aceste investiții publice pe care le gânduim în oraș. Mesajul meu este adresat tuturor, să vină cu acest tip de soluții verzi, orașul este deschis, repet, gândim inclusiv modalități de stimularte financiară a celor care gândesc în această logică”.

Cât despre Parkingul din Primăverii, dat ca exemplu despre ”cu verdele pe acoperiș”, în buna tradiție a ”lucrăturilor” făcute pe banii noștri de această non-administrație publică locală de cârdășie, acesta este o mizerie.

CITEȘTE: În Parkingul Primăverii a venit dezgheţul pe canalizare. Ziar de Cluj arăta că e o mizerie de lucrare la nici un an de la “inaugurare” (bănuim că despre “recepţie” nu putem vorbi)

Măi, Măestrică, învață să taci înțelept, că tot ce azvârli pe guriță este acum verificabil online.

Dar, avem o întrebarii pentru mândrii clujeni, să-s mândri că s-au nimerit mămicile lor să-i nască la Stanca sau ”Gine I” (mare realizare!): chiar nu v-ați săturat de minciuni?

PS: În 2011, primarul Sorin Apostu anunța un proiect similar pe parkingul Primăriei care urma să devină prima clădire publică cu acoperiș verde din România, printr-o sponsorizare Simacek Facility Management Group, un consorţiu din care face parte şi Simacek Gardening, membru fondator al Asociaţiei Constructorilor de Acoperişuri Verzi din România. Numai că, fix în acel an, Sorin Apostu  a fost arestat pentru acte de corupție și, culmea, tocmai de pe acea terasă viitoare ”verde” a parkingului, se dădeau telefoane și se intermediau ”șpăgile”. Sorin Apostu obișnuia să se întâlnească cu diverse persoane la etajul cinci al parkingului Primăriei, de pe strada Moților: ”Locație aflată în afara oricărui control al organelor judiciare, apreciată așadar ca extrem de sigură de către inculpat, locație perfectă pentru a purta discuții relativ la faptele ilicite în care este implicat. Ce altă natură pot să aibă discuțiile purtate la ceas de seară într-o astfel de locație, dacă nu una totalmente ilicită”, se întrebau, poetic, procurorii. De parcă ar fi fost Mama Omoda: ”la ceas de seară”…

Păi să fie atenți domnii procurori, după somnul de frumusețe, că dacă se și ”împădurește” terasa, nici n-au să-i mai vadă pe posibilii indivizi din primărie care vor avea discuții ”la ceas de seară”.