Din oras

Studiu de circulatie: Ce s-ar intampla in Piata Abator daca ar aparea cladiri de birouri

Scris de 1,914

Analiza publicata ieri de Ziar de Cluj, despre efectele construirii unor turnuri de 12 etaje in zona Pietei Mihai Viteazu asupra traficului rutier, deschide un subiect de dezbatere, asupra caruia ar trebui sa se aplece autoritatile locale, atunci cand elibereaza avize pentru astfel de colosi imobiliari, in zone de case cu strazi inguste. Va prezentam astazi cateva concluzii dintr-un studiu de circulatie, realizat pentru un ansamblu rezidential care nu s-a mai construit, Riverfront, in imediata apropiere a zonei amintite – Piata Abator.

Riverfront a fost un proiect imobiliar puternic dezbatut in Primaria clujeana, in 2008-2009, care a primit avizele necesare construirii, insa nu s-a mai realizat din cauza crizei economice. Riverfront a fost dezvoltat de Polus Real Estate, iar investitia presupunea constructia unor cladiri cu inaltimi de pana la 22 de etaje cu birouri si locuinte, un parking, cinematograf, un hypermarket si spatii de agrement, in Piata Abator din Cluj-Napoca.

Pentru acest proiect a fost realizat si un studiu de circulatie, pentru a se vedea care sunt efectele dezvoltarii imobiliare a acestei zone – strada Bucuresti si strada Paris in special.

In studiul de circulatie, realizat de inginerul Dan Florian, se arata ca in zona predomina imobilele pe un singur nivel, multe mai vechi de 50 de ani.

In ceea ce priveste strada Paris, se arata ca aceasta asigura circulatia majora intre zonele rezidentiale si de locuit. “Intersectia cu strada Bucuresti este dotata cu un semafor electric clasic, de tip vechi, fara posibilitate de conectare in retea sau de rulat programe si scenarii cu timpi variabili de verde. Pentru traficul actual face fata, desi se impune si modernizarea acestuia”, se arata in studiu.

In document se mai arata ca aparitia podului peste Somes va prelua o parte a fluxului actual a a strazii Paris, avand ca efect scaderea circulatiei pe aceasta artera.

Strada Bucuresti este cea mai importanta artera din zona studiata, fiind de categoria a II-a. Este singura strada semaforizata din zona. Preia fluxurile de trafic ale zonei Marasti, canalizandu-le spe centru sau spre gara, respectiv strada Oasului. A fost monitorizat segmentul dintre strada Paris si podul pe peste Somes. Cei care au realizat studiul au observat ca fluxul de trafic are valori mai mari in intervalele orare 7.30-8.30, respectiv 15.00-17.00.

Un lucru interesant semnalat de studiu este acela ca s-a renuntat la o banda de ciculatie, din cauza stalpilor Renel.

“Un alt aspect care creste riscul de a se produce evenimente rutiere este amplasarea total neinspirata a unei statii de carburanti chiar pe coltul intersectiei. Tot aici sunt taximetristi care stationeaza in asteptarea clientilor, chiar langa gardul statiei de carburanti, sporind atat pericolul aparitiei unei explozii, cat si a unor evenimente rutiere”, arata studiul.

Pe toate strazile studiate s-a constatat faptul ca o parte din carosabil este folosit pentru parcari.

Riverfront presupunea construirea a peste 200 de apartamente cu 230 de masini aferente si spatii de birouri cu nu mai putin de 1.300 de masini aferente. Spatiile comerciale ar fi adus in zona 1.400 de masini, iar cinematograful alte 175 de autovehicule. Inginerii care au realizat studiul au facut si o simulare a circulatiei acestor masini in zona si au tras mai multe concluzii.

Una dintre concluzii este aceea ca se impunea semaforizarea intersectiei strazilor Bucuresti cu Anton Pann. Ar fi trebuit sa devina obligatorie si semaforizarea intregii Piete Abator, cu un sistem inteligent de monitorizare si coordonare a traficului rutier.

Astfel de constructii de birouri si apartamente, mai arata studiul, impun interdictia de parcare pe strada Bucuresti si realizarea a minim trei, optim patru benzi de stocare.

Foto: assix.roULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 3 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 8 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 9 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 9 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 12 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 14 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 1 day Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE