Din oras

Studentii nimanui: UBB, UTCN si Academia de Muzica au cate un psiholog la 20.000 de tineri

40% din studentii a trei prestigioase universitati din Cluj-Napoca abandoneaza studiile in ultimul an, avertizeaza Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR). UBB, UTCN si Academia de Muzica Gheorghe Dima au cate un psiholog la aproape 20.000 de studenti si doua centre de orientare pentru tineri.

ANOSR avertizeaza ca 40% din studentii in ani terminali de la Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB), Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN) si Academia de Muzica “Gheorghe Dima” (AMGD) abandoneaza studiile. Studentii arata ca rata crescuta a abandonului este cauzata, in mare masura, de lipsa consilierii psihologice. Sursa citata evidentiaza, in urma analizarii datelor a 20 de universitati de stat, ca rata abandonului pentru promotia 2013 a fost de aproape 40%.

“Masurile luate de stat si de universitati pentru a diminua fenomenul sunt uneori la limita penibilului sau chiar sub aceasta limita. Astfel, bursa sociala are o valoare medie de aproape trei ori mai mica decat necesarul si universitatile respondente au, in medie, un angajat specializat in consiliere in cariera sau consiliere psihologica la peste 8000 de studenti!”, puncteaza reprezentantii ANOSR.

UBB – consiliere psihologica gratuita atat pentru elevi cat si pentru studenti

Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) are 53.000 de studenti si doua centre de consiliere pentru tineri. Studentii care au nevoie de consiliere psihologica pot apela la Centrul pentru Consiliere Student Expert, redeschis in toamna lui 2013. Echipa de specialisti de la UBB ofera ajutorul studentilor in cazuri de inadaptare academica si depresie.

“UBB ofera serviciile psihologice in mod gratuit pentru studentii si angajatii institutiei. Centrul ofera servicii gratuite de consiliere psihologica si psihopedagogica, workshop-uri care au in prim plan controlul emotional, etc. Aici lucram cu un psiholog si cu doctoranzi si masteranzi de la masteratul de consiliere.  Ei fac se ocupa de cazurile subclinice. Cand cazurile sunt de o anumita severitate, le trimitem la clinica universitara – in cazul depresiei sau anxietatii clinice”, a explicat, pentru Ziar de Cluj, coordonatorul Centrului Student Expert, Adrian Oprea.

Pana in acest moment, de serviciile de consiliere psihologica si in cariera au beneficiat, in 5 luni, aproape 200 de studenti de la UBB. Prestigioasa institutie de invatamant sustine ca exista o grija si pentru viitorii studenti, iar UBB a semnat un acord de colaborare cu Inspectoratul Scolar al Judetului (ISJ) Cluj.

“Acum o luna, UBB a semnat un proiect cu ISJ prin care consiliaza elevii claselor a XI-a si a XII-a. Li se dau teste psihologice elevilor si sunt consiliati in cariera”, au aratat reprezentantii UBB.

Pe partea de consiliere in cariera, UBB arata ca de asta se ocupa alt centru inaugurat tot in 2013, Centrul de Cariera, Alumni si Relatia cu Mediul de Afaceri.

UTCN – sedinte gratuite pentru studenti

Reprezentantii UTCN sustin ca cei 15.000 de studenti de la Politehnica au la dispozitie Oficiul de consiliere si orientare in cariera.

“Oficiul face monitorizarea studentilor si absolventilor, iar personalul avizat se ocupa cu integrarea studentilor pe piata muncii. Exista un psiholog in cadrul departamentului care pregateste si organizeaza atelierele de lucru pe diferite activitati”, au aratat reprezentantii UTCN.

In oficiu lucreaza un psiholog, iar sedintele pentru studenti sunt gratuite. Singura cerinta este ca studenti sa-si faca programare.

AMGD – consiliere pentru studenti facuta de profesori

Studentii AMGD au parte de un sigur suport pe partea de orientare si consiliere in cariera, in isntitutia de invatamant superior nu exista un centru specializat care se ocupa de consilierea tinerilor in cariera.

“Se discuta de nevoia angajarii unui psiholog in AMGD. In AMGD nu exista consiliere pentru studenti, insa fiecare an are un coordonator. De studenti se ocupa unul din profesorii desemnati sa coordoneze fiecare an”, a spus Ioana Balbachi, purtatorul de cuvant al AMGD.

„Pe masura ce investigam tot mai mult masurile pe care statul le ia pentru reducerea abandonului scolar, inclusiv pentru accesibilitatea acestuia pentru cei saraci, nascuti in mediul rural sau avand dizabilitati, dar si pentru cresterea relevantei studiilor si asigurarea unei treceri optime de la liceu la facultate si de acolo la locul de munca, ne ingrozim. Ceva trebuie sa se schimbe si trebuie sa se schimbe repede!”, a declarat  Cristi Popescu, Vicepresedinte Educational ANOSR.

Cele 20 de universitati de stat incluse in studiu sunt: Academia de Studii Economice Bucuresti, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iasi, Universitatea de Arte “George Enescu” Iasi, Universitatea “Vasile Alecsandri” Bacau, Universitatea “Babes-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea “Eftimie Murgu” Resita, Universitatea “Dunarea de Jos” Galati, Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” Iasi, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara “Ion Ionescu de la Brad” Iasi, Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu, Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures, Academia de Muzica “Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Universitatea din Oradea, Universitatea “Petru Maior” Targu Mures, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului Timisoara, Universitatea “Stefan cel Mare” Suceava, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, Universitatea Transilvania Brasov, Universitatea Bucuresti si Universitatea de Arte “George Enescu” din Iasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *