In vizor

Interceptari in “Dosarul carnii”: patronul de la Michelangelo a aflat ca e cercetat si a incercat sa stearga preturile "cu corectoru"

Interceptarile discutiilor lui Bogdan-Radu Curticiu, administratorul firmei clujene SC Michelangelo SRL, au scos la iveala ca acesta a aflat de la Sorin Selesiu, unul dintre liderii retelei, ca organele de control fiscal au demarat o actiune ce vizeaza verificarea legaturilor dintre societatile comerciale care ar fi fraudat statul roman cu peste 23 de milioane de lei. El a incercat sa schimbe preturile “cu corectoru” si i-a cerut unei colaboratoare sa nu recunoasca tranzactiile frauduloase. 

Conform referatului procurorilor DIICOT, citat de Mediafax, administratorul clujean spunea, intr-o discutie purtata la telefon, ca poate sterge pretul afisat pe produse:

„Nu esti obligat sa le-arati…pretul pot sa-l sterg, eu pot sa fac cu din-ala, cu corectoru”.

Intr-o alta conversatie telefonica interceptata, Selesiu ii cerea administratorului unei alte societati, Anei Drelciuc, sa nu recunoasca, in fata organelor fiscale, tranzactiile facute.

„Selesiu: Dumneavoastra n-ati lucrat. Ziceti ca nu aveti, n-ati lucrat si gata, atat…
Drelciuc: …aia o sa spuna c-o venit la mine-n curte si-o descarcat si ce am facut eu cu documentele cu care am lucrat? Iar eu documente am, da, am de la Michelangelo, nu de la Riviera… Cine-i Riviera Trading, stiti?
Selesiu: …un furnizor de-al meu
Drelciuc: …bine, haideti. O sa-i spun ca marfa mea e de la Michelangelo, nu de la Riviera Trading”. 

Mai mult, inregistrarile surprind si implicarea un comisar sef din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Varsand, Nicolae-Marius Onica. Acesta avea, potrivit procurorilor, rolul de a asigura tranzitul masinilor care transportau carne prin punctul vamal, fara a se inregistra sau aplica sigiliul pe mijlocul de transport.

„Maine noapte, asta-i… asa ii omu (Marius-Nicolae Onica)…Trebuia sa fie doctoru’ la servici si nu-i la servici numa’ maine noapte… unu, ala primu de luni si astelalte le tin pentru maine noapte…”, spunea Selesiu, intr-o discutie cu administratorul unei alte societati, Daniela Grumazescu.

Selesiu i-a mai spus acesteia ca, la momentul in care marfa va ajunge la Iasi, va fi intocmit si circuitul documentelor care sa ateste achizitiile/livrarile fictive intre mai multe societati comerciale, cu scopul de a se ascunde provenienta intracomunitara a produselor de carne, se mai arata in referatul cu propunerile de arestare din dosar.

„Edificator cu privire la circuitul fictiv in care este implicata SC Medasimpex SRL este discutia telefonica din data de 20.12.2013 cand Drelciuc Ana i-a cerut lui Selesiu Sorin: “vreau o factura de pulpe si dup-aia ti-o dau inapoi, numa fa-mi… Maine am control pe-aicea’” intrucat societatea comerciala din Piatra Neamt facea obiectul unei verificari din partea Directiei Antifrauda. In acelasi context, Drelciuc Ana a solicitat lui Selesiu Sorin ca transportul de marfa care urma sa-l primeasca, sa ajunga la sediul societatii dupa terminarea programului tocmai cu scopul de a nu fi luat in evidenta de organele de control”, spun anchetatorii.

Zece persoane au fost arestate in dosarul de evaziune fiscala si punere in circulatie de produse din carne alterata, dupa ce au fost retinute de procurorii DIICOT. Sase dintre aceste persoane au primit mandate de arestare emise de Tribunalul Bucuresti, iar celelalte patru, de la Curtea de Apel Bucuresti.
DIICOT sustine ca activitatile infractionale au fost sprijinite si de angajati de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, precum si de lucratori din cadrul Politiei de Frontiera.

Foto: voceatransilvaniei.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *