Din oras

Studentii de la UBB, trainuiti in managementul timpului

Scris de 652

Centrul pentru Consiliere Student Expert, din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) deruleaza, din luna noiembrie 2013, workshop-uri gratuite pentru tineri. Studentii pot sa invete cum sa-si gestioneze eficient timpul, ca sa nu clacheze in sesiune.

Studentii UBB pot sa invete gratuit, de la profesionisti, cum sa-si maximizeze potentialul intr-un timp cat mai scurt. Ei se pot inscrie, gratuit, la o serie de workshop-uri derulate de Centrul pentru Consiliere Student Expert. Psihologii care lucreaza la centru le propun studentilor tehnici de invatare eficienta, managementul timpului, controlul emotional in sesiune, dar le prezinta si tehnici de documentare si elaborare a proiectelor si lucrarilor stiintifice.

“Motivatia pentru invatare este cea care conteaza. Studenti sunt tot mai maturi. Ei se uita daca programul pe care il urmeaza ofera un debuseu profesional credibil. Fac inca doi ani de master, dar nu ca sa stau 2 ani in Cluj ci daca, in doi ani, sansa mea de angajabilitate creste”, arata coordonatorul Centrului pentru Consiliere Student Expert, Adrian Oprea.

In practica, studentii UBB, spun specialistii, intampina aceleasi probleme ca si restul tinerilor, de aceea workshop-urile au fost gandite si pentru a le dezvolta abilitatile.

“Intampinam doua soiuri de probleme la studenti: cele de factura emotionala si celelalte de factura practica ca nu mai au timp, ca au prea mult de invatat, ca nu au strategii de invatare eficiente, ca nu au strategii de sinteza, sau ca nu stiu cum sa-si gestioneze timpul. Acestea sunt probleme practice care fac ca performanta lor academica sa fie slaba sau foarte slaba”, a continuat Oprea.

Psihologii UBB se preocupa de dezvoltarea, in randul studentilor, unui raspuns adaptativ sanatos in mediul in care tinerii isi deruleaza activitatea.

“Ce inseamna ca tu, in contextul unei sesiuni ai un comportament sanatos, adecvat? Adica aproape toate resursele tale sunt alocate pentru pregatire sau majoritatea resurselor sunt pierdute pentru a te ingrijora. Acestea sunt semnele unor comportamente nesanatoase in care preocuparea ta centrala este pe emotiile tale: “Nu voi face fata, nu sunt suficient de bine pregatit”, adica preocuparile ruminative sunt cele care perturba activitatea studentului si noi, la centru, vrem sa preintampinam lucrul acesta. (…) Nu te mai centrezi pe solutii, cat te centrezi pe problemele emotionale. Dincolo de faptul ca te ajuta sa te dezvolti personal, ele sunt programe de dezvoltare personala: controlul gandurilor, controlul emotiilor, pentru ca asta este principala problema: nu ma pot controla. Ca sa controlezi emotiile, trebuie sa controlezi gandurile. Omul vine aici si invata trucuri de acest gen ca sa performeze academic”, adauga psihologul Adrian Oprea.

Managementul timpului, reusita 3 in 1

Simina B. a urmat workshop-ul de managementul timpului in noiembrie 2013 si spune ca activitatea a ajutat-o sa-si structureze timpul suficient de bine incat sa poata sa si profeseze si sa urmeze si un masterat in Managementul Curricular in Stiintele Educatiei, la UBB. S-a inscris la workshop online.

“Eu sunt educatoare si aveam dificultati: nu stiam cum sa-mi impart timpul intre scoala si master. Dupa ce am participat la workshop-ul de managementul timpului, am invatat trucuri si mi-am facut un jurnal care ma ajuta sa ma organizez mult mai bine. Inainte, credeam ca un jurnal e asa, un moft, acum imi prinde bine si lucrez mult mai eficient. Imi notez orele si zilele si stiu ce am de facut in rest”, arata tanara masteranda in anul II, la Facultatea de Psihologie din cadrul UBB.

In opinia specialistilor UBB, studentii prestigioasei institutii de invatamant superior sunt mai orientati catre propria dezvoltare.

“Asta o arata si implicarea lor academica si, din experienta la centru, ei intreaba cum se pot implica in diferite asociatii profesionale sau de voluntari care se pliaza pe profilul a ceea ce ar vrea ei sa faca si sunt mult mai orientate sa-si exerseze cunostintele dobandite la facultate in mediile respective”, explica Daniela Dumulescu, psiholog in cadrul Centrului si doctorand in Psihologie la UBB.

Pana in acest moment, de serviciile de consiliere psihologica si in cariera au beneficiat, la Centrul UBB aproape 200 de studenti, majoritatea optand pentru workshop-uri.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 11 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 13 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 16 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 16 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 20 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 20 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 21 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 21 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 22 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 22 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 22 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 23 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 24 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE