Din oras

Studentii de la UBB, trainuiti in managementul timpului

Centrul pentru Consiliere Student Expert, din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) deruleaza, din luna noiembrie 2013, workshop-uri gratuite pentru tineri. Studentii pot sa invete cum sa-si gestioneze eficient timpul, ca sa nu clacheze in sesiune.

Studentii UBB pot sa invete gratuit, de la profesionisti, cum sa-si maximizeze potentialul intr-un timp cat mai scurt. Ei se pot inscrie, gratuit, la o serie de workshop-uri derulate de Centrul pentru Consiliere Student Expert. Psihologii care lucreaza la centru le propun studentilor tehnici de invatare eficienta, managementul timpului, controlul emotional in sesiune, dar le prezinta si tehnici de documentare si elaborare a proiectelor si lucrarilor stiintifice.

“Motivatia pentru invatare este cea care conteaza. Studenti sunt tot mai maturi. Ei se uita daca programul pe care il urmeaza ofera un debuseu profesional credibil. Fac inca doi ani de master, dar nu ca sa stau 2 ani in Cluj ci daca, in doi ani, sansa mea de angajabilitate creste”, arata coordonatorul Centrului pentru Consiliere Student Expert, Adrian Oprea.

In practica, studentii UBB, spun specialistii, intampina aceleasi probleme ca si restul tinerilor, de aceea workshop-urile au fost gandite si pentru a le dezvolta abilitatile.

“Intampinam doua soiuri de probleme la studenti: cele de factura emotionala si celelalte de factura practica ca nu mai au timp, ca au prea mult de invatat, ca nu au strategii de invatare eficiente, ca nu au strategii de sinteza, sau ca nu stiu cum sa-si gestioneze timpul. Acestea sunt probleme practice care fac ca performanta lor academica sa fie slaba sau foarte slaba”, a continuat Oprea.

Psihologii UBB se preocupa de dezvoltarea, in randul studentilor, unui raspuns adaptativ sanatos in mediul in care tinerii isi deruleaza activitatea.

“Ce inseamna ca tu, in contextul unei sesiuni ai un comportament sanatos, adecvat? Adica aproape toate resursele tale sunt alocate pentru pregatire sau majoritatea resurselor sunt pierdute pentru a te ingrijora. Acestea sunt semnele unor comportamente nesanatoase in care preocuparea ta centrala este pe emotiile tale: “Nu voi face fata, nu sunt suficient de bine pregatit”, adica preocuparile ruminative sunt cele care perturba activitatea studentului si noi, la centru, vrem sa preintampinam lucrul acesta. (…) Nu te mai centrezi pe solutii, cat te centrezi pe problemele emotionale. Dincolo de faptul ca te ajuta sa te dezvolti personal, ele sunt programe de dezvoltare personala: controlul gandurilor, controlul emotiilor, pentru ca asta este principala problema: nu ma pot controla. Ca sa controlezi emotiile, trebuie sa controlezi gandurile. Omul vine aici si invata trucuri de acest gen ca sa performeze academic”, adauga psihologul Adrian Oprea.

Managementul timpului, reusita 3 in 1

Simina B. a urmat workshop-ul de managementul timpului in noiembrie 2013 si spune ca activitatea a ajutat-o sa-si structureze timpul suficient de bine incat sa poata sa si profeseze si sa urmeze si un masterat in Managementul Curricular in Stiintele Educatiei, la UBB. S-a inscris la workshop online.

“Eu sunt educatoare si aveam dificultati: nu stiam cum sa-mi impart timpul intre scoala si master. Dupa ce am participat la workshop-ul de managementul timpului, am invatat trucuri si mi-am facut un jurnal care ma ajuta sa ma organizez mult mai bine. Inainte, credeam ca un jurnal e asa, un moft, acum imi prinde bine si lucrez mult mai eficient. Imi notez orele si zilele si stiu ce am de facut in rest”, arata tanara masteranda in anul II, la Facultatea de Psihologie din cadrul UBB.

In opinia specialistilor UBB, studentii prestigioasei institutii de invatamant superior sunt mai orientati catre propria dezvoltare.

“Asta o arata si implicarea lor academica si, din experienta la centru, ei intreaba cum se pot implica in diferite asociatii profesionale sau de voluntari care se pliaza pe profilul a ceea ce ar vrea ei sa faca si sunt mult mai orientate sa-si exerseze cunostintele dobandite la facultate in mediile respective”, explica Daniela Dumulescu, psiholog in cadrul Centrului si doctorand in Psihologie la UBB.

Pana in acest moment, de serviciile de consiliere psihologica si in cariera au beneficiat, la Centrul UBB aproape 200 de studenti, majoritatea optand pentru workshop-uri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *