Din oras

Fertilizare in vitro, doar pentru cei cu bani. Statul a abandonat cuplurile care nu pot avea copii

Cuplurile de clujeni care nu pot avea copii pe cale naturala trebuie sa scoata din buzunar aproximativ 3.500 de euro pentru o procedura de fertilizare in vitro, de cand statul nu mai participa la finantarea acestei proceduri. Specialistii apreciaza ca nu este corect si uman sa li se ceara pacientilor un asemenea efort, mai ales in conditiile in care in tarile civilizate sunt acoperite 3-4 asemenea proceduri. Pacientii nu sunt multumiti nici de conditiile de la Clinica Ginecologie 1.

Subprogramul national de fertilizare in vitro si embriotransfer initiat de fostul ministru al Sanatatii  Cseke Attila in iulie 2011 a fost singura actiune a statului roman de sprijinire si a cuplurilor care nu pot avea copii. A fost insa suprimat la inceputul lui 2013 de urmatorul ministru, Eugen Nicolaescu. La nivel national, in cele 15 luni de derulare a programului s-au nascut peste 300 de copii, iar contributia statului a fost de 5,6 milioane de lei (1,3 milioane de euro). La Cluj au fost depuse in acea perioada aproximativ 140 de dosare, insa nu toate au fost aprobate, astfel ca s-au efectuat 120 de fertilizari.

 “Numarul de fertilizari in vitro nu a scazut extraordinar de cand programul care finanta jumatate din costuri a fost sistat. Nu e vorba de numar, ci de eforturile financiare pe care pacientii sunt nevoiti sa le faca. Cum se spune, faci pe dracu-n patru cand e vorba de sanatate. Oamenii se imprumuta, isi fac credite ca sa poata sa faca procedura si e cu atat mai dureros cand nu reuseste si sunt nevoiti sa o ia de la capatat”, apreciaza Florin Stamatian, seful Clinicii Ginecologie 1, singura care efectueaza la Cluj aceasta procedura. 

Procentul de reusita este de 35%. Recomandarea specialistilor in caz de esec este repetarea tratamentului de inca 2-3 ori. 

“Unii din cei care au pus dosar atunci cand se dadea finantare de la stat au renuntat, nu au putut plati nici cealalta jumatate pe care trebuiau sa o asigure ei. Oricum, nu e civilizat si nici normal ca statul sa nu sustina deloc cuplurile care nu pot avea copii si au nevoie de fertilizare in vitro. In tarile civilizate sunt asigurate financiar 3-4 asemenea proceduri”, a mai spus Stamatian. 

Un clujean a carui sotie a efectuat o fertilizare in vitro la Clinica Ginecologie Cluj a povestit, sub protectia anonimatului, cum a decurs procedura. 

“Primul pas a fost inseminare artificiala, iar al doilea ceea ce se numeste “in vitro”. Se fac analize, apoi daca, totul e ok se da medicatie femeii care duce la stimularea organismului ca sa produca ovule. Urmeaza prelevarea de sperma de la barbat si se fecundeaza artificial in incubator ovulul. In urma medicamentatiei, femeia face ovule care sunt scoase din uter prin procedeul numit punctie. La Cluj-Napoca se tine fecundat ovulul femeii doua zile si il pune inapoi apoi se asteapta sa se prinda de uter. La noi nu s-a prins. Asta a costat cu tot cu medicamente 3.500 euro”, a rezumat acesta. 

Pe langa banii pierduti, omul se plange si de conditiile in care a decurs. Sotia sa a fost trimisa de catre doctorul Romeo Micu, unul dintre cei doi doctori care efectueaza procedura la Cluj, sa isi faca analizele la cabinetul sau particular, iar operatiunea s-a facut la clinica de stat, la Ginecologie 1, unde este angajat. 

“Nu stiu daca e legal sau nu, stiu ca se practica peste tot. Pe langa asta, clinica e vesnic in renovare, sunt doar trei scaune in sala de asteptare. Printre pacientii tristi, cu probleme trec mereu studentii care au cursuri intr-un amfiteatru la care ajungi exact prin culoarul unde se asteapta la cabinet. Nu este intimitate, respect, nu se face o organizare minima. Sunt la 100.000 de ani distanta de orice clinica privata din Ungaria, Cehia sau de clinicile private de la Targu Mures sau de la Sibiu de Viena nu mai indraznesc sa spun!”, se lamenteaza el. 

Stamatian a precizat ca analizele respective nu sunt decontate de stat, deci au aceleasi costuri, indiferent ca se fac in unitati de stat sau private. 

“Eu, de exemplu, nu fac analize hormonale la cabinetul privat, insa, daca as fi facut, le-as fi zis pacientelor sa vina aici, pentru ca stiu ca pot avea incredere in felul in care se fac. Sunt multe analize care in sistemul public se conserva si gradul lor de precizie este mai scazut”, a declarat specialistul. 

In privinta criticii privind conditiile din sala de asteptare a clinicii pe care o conduce, Stamatian spune ca sunt doar rautati, ca imobilul este in renovare si spatiul in care au loc consultatiile este modern si dotat corespunzator. 

In urma esecului de la clinica clujeana, cei doi soti au decis sa mearga la o consultatie de specialitate in Ungaria, la Budapesta. 

“Clinicile maghiare private au un renume bun. Ne-au consultat analizat, ne-au spus ca sunt optimisti si ca daca urmam procedura acolo 90% sotia mea va ramane insarcinata. Medicii de acolo au contestat vehement procedura de la Cluj si, am inteles ca nu doar ei, ci si specialistii de la Sibiu. Au zis ca procedura de a pune ovulul fecundat in uter la doar doua zile este incorect. Ungurii pun la 5 zile dupa fecundarea ovulului cu rezultate foarte bune timp in care il tine sub supraveghere si fac teste genetice pe ovul. Aici totul costa 8.000 de euro, aproape triplu fata de clinica de la Cluj”, a mai spus clujeanul. 

 Cei doi urmeaza sa decida daca vor urma un nou tratament la  Budapesta, Sibiu sau in Cehia, unde costa 4500 euro. 

Parerea medicilor maghiari este contrazisa de catre specialistul clujean. 

“Ovulul se tine atata timp cat medicul embriolog apreciaza ca nu e nici un risc sa moara. Nu toate se dezvolta in acelasi timp. Nici in Ungaria rata de succes nu e mai mare de 35%. Nu e ca si cum ai cumpara un televizor mai ieftin de la un magazin decat la altul. Suntem, totusi, o societate care traieste in Uniunea Europeana. Am avut o pacienta care a facut fertilizari in vitro fara succes in Italia, si la noi a ramas insarcinata din prima. La fel, alta pacienta nu a reusit in urma procedurii de la noi, dar a reusit in Franta. E un proces care depinde de foarte multi factori. Nici in natura nu se materializeaza in sarcini decat 40% din fecundari”, a replicat Stamatian. 

Potrivit statisticilor citate de gandul.info, la nivel national, in ultimii ani a crescut cu 3% proportia cuplurilor care apeleaza la reproducerea asistata. Astfel, in Romania se efectueaza anual 5.000 de fertilizari in vitro, de 10 ori mai putin decat in Europa de Vest. Prin comparatie, in Franta sunt peste 150 de centre de fertilizare in vitro, unde se realizeaza peste 40.000 de cicluri FIV pe an. În 2012, statisticile aratau ca, la nivel global, s-au nascut peste 5 milioane de bebelusi prin proceduri de fertilizare in vitro, începand cu 1978, adica aproximativ 140.000 de copii pe an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *