Anchete

STRICTSECRET.RO: Frații Pavăl, campionii absoluți ai contractelor cu Statul: Dedeman SRL a a încheiat în ultimii 8 ani nu mai puțin de 254.625 contracte de achiziții publice!

Scris de 4,747

Sunt foarte bogați, dar foarte ermetici: zero programe sociale, zero participare la schimbarea României. Singura miză: să strângă cash cât mai mult, scrie strictsecret.ro.

Dedeman este, fără îndoială, cea mai de succes companie românească din istoria recentă a greu incercatei și mult furatei noastre țări. În top 10 al celor mai mari și profitabile firme, Dedeman este pe locul 9, dar constatarea tristă e că e singura companie românească din acel top. Atâta a putut să creeze mediul economic românesc în 32 de ani de la Revoluție.

Frații Dragoș și Adrian Pavăl au creat o mașină de bani. Bravo lor!

Doar anul trecut, dacă e să luăm un exemplu, Pavăl Holding, vehiculul de investiţii financiare al fraţilor Adrian şi Dragoş Pavăl – acţionarii majoritari ai retailerului de bricolaj Dedeman, a raportat un profit net de 3,3 miliarde de lei în anul 2020, echivalentul a 690 milioane de euro!

Spre comparaţie, Petrom a avut un profit net de 1,38 miliarde de lei în 2020, în timp ce Hidroelectrica – “perla” statului român, a raportat 1,45 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că rezultatul net al Pavăl Holding depăşeşte câştigul cumulat al celor mai mari două companii din România.

Mai mult, frații Dedeman dețin 6,48 la sută din sistemul energetic național, prin participația lor la Transelectrica:

În fine, cei doi talentați afaceriști s-au remarcat în ultimii ani prin achiziții spectaculoase, de circa o jumătate de miliard de euro, cumpărând cele mai tari clădiri de birouri din România. Dar criza COVID a arătat că această jumătate de miliard de euro a fost investită oarecum greșit, fiindcă munca de acasă a schimbat paradigma acestui business. Multe clădiri de birouri din București și Cluj-Napoca sunt cvasi-goale. Se putea face mai mult cu această jumătate de miliard de euro?

Deși foarte talentați în conducerea afacerii de bricolaj Dedeman, unde frații Pavăl au o viziune perfectă pe verticală, când e vorba să facă alte investiții, lucrurile mai dau rateuri. În plus, și ăsta e marele reproș pentru cei doi români super miliardari e că viziunea lor despre România se oprește la bancnote. Asociația Dedeman derulează un amărât de program de burse sociale, fix pix pentru anvergura și valoarea companiei românești nr. 1 din mediul de business.

În fapt, pe 2020, Asociația Dedeman nici nu a cheltuit toți banii pe care tot frații Pavăl i-au alocat, rămânând un excedent de 18 000 000 de lei. Trist, chiar penibil.

Că frații Pavăl, spun mulți, nu știu să se bucure de banii lor, sau că sunt foarte suspicioși, nu e musai un păcat. Asta arată că sunt modești. Nu vor să epateze cu yachturi și excese tipice miliardarilor.

Dar e impardonabil ca acești antreprenori ce par talentați să nu aibă proiecte sociale sau „colaterale” prin care să ajute România să evolueze.

Frații Pavăl ar putea cu 10 milioane de euro să inițieze în educație schimbări radicale pentru tot sistemul de învățământ.

Frații Pavăl ar putea să sponsorizeze o echipă de fotbal și să demonstreze cum poate arăta în Liga 1 o echipa profesionistă, despărțită de corupție și proastă finanțare.

Frații Pavăl ar putea aloca 15 milioane de euro pe an pentru un trust de presă care să nu fie „îndatorat” niciunui partid politic sau vreunei forțe externe.

Frații Pavăl ar putea crea cu doar 10 milioane de euro un hub de renume mondial pentru stimularea industriilor creative.

În loc să bage sute de milioane de euro în niște clădiri nenorocite ce își dovedesc deja lipsa de eficiență financiară… Degeaba faci bani cu camionul, dacă mentalitatea cu care îi folosești este de țărănete ce nu vede mai departe de plăcuța orașului Bacău.

Până una alta, v-am zis, frații Pavăl adoră bancnotele și au ca singură preocupare strângerea cât mai multor camioane cu bani.

S-au scris multe lucruri despre evoluția senzațională a companiei de bricolaj, dar nimeni nu a fost atent la un element inedit: în ultimii 8 ani, compania Dedeman SRL a încheiat 254.625 contracte de achiziții publice în valoare totală de 356.506.872 LEI.

Practic, au făcut o mică avere și de aici. Sigur, în raport cu cifra de afaceri anuală sau cu profitul, banii proveniți din afaceri cu Statul Român par un mizilic.ULTIMA ORĂ

 • Acum 17 hours Sport
  Primul şoc în Superliga: U Cluj vrea să îl dea afară pe Erik Lincar și negociază rezilierea contractului!
 • Acum 19 hours FOTOGRAFILA
  Chiar nimeni nu vede chixul “regazonării” de pe Cluj Arena, “orezăria” de acolo? Tișe: “Stadionul este pregătit pentru fotbal”. Doar că “maronul” de pe teren este la fel de vizibil ca şi cel din comunicat
 • Acum 20 hours Analiza
  În Cluj-Napoca există zi de Oser (“Osăr) şi zile de “OSĂ”: Boc dă asigurări că se face Aquapark la Cluj-Napoca. Săptămâna viitoare “OSĂ” anunţe “veștile bune”
 • Acum 21 hours Vocea ta
  Concert de noapte la utilaj greu pe Clinicilor. Legea e facultativă la Cliuuuj
 • Acum 23 hours Politica
  Guvernul vrea mai multe femei în funcţii de conducere la companiile de stat. „Femeile au nevoie de această şansă”, spune Firea
 • Acum 24 hours FOTOGRAFILA
  Nu trebuie să scoți pe gură cuvinte rasiste, e suficient să ai o atitudine de gen: La ora dezbaterii publice pe justiţie socială de la festivalul de la Pata Rât, primarul Emil Boc intra live pe Facebook cu perechi dansând tango în Cazino
 • Acum 1 day Politica
  O GROAZNICĂ LOVITURĂ PENTRU AGRAMAȚII DE PE REȚELELE DE SOCIALIZARE: Gramatica va deveni probă la “Bacalureat” (sic!)
 • Acum 1 day Eveniment
  Incendiu foarte puternic la un restaurant: focul se manifestă pe o suprafață de 2000 de metri pătrați
 • Acum 1 day In vizor
  Ia uite cum îi curta Partidul Comunist Chinez pe scuteciștii și uaseceriștii României…
 • Acum 2 days General
  Untold, Eco Garden și administrația publică locală își bat joc de U Cluj, de suporteri și de oraș. Priviți pe ce ”orezărie” sunt chemați jucătorii clujeni să se bată cu cei de la Sepsi
 • Acum 2 days Sanatate
  CLUJ: 2000 de cazuri depistate într-o săptămână. De ieri, până azi, încă aproape 400 de cazuri noi
 • Acum 2 days In vizor
  Podului Locomotivei ”OSĂ” fie modernizat ”în curând”. Deocamdată, după 5 ani de la demararea proiectului, mai sunt de obținut câteva avize
 • Acum 2 days PubliNews
  Muzică, film, teatru și bunătăți mediteraneene – surprizele din acest weekend în Iulius Parc
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE